Γιατί ο Κίσινγκερ δεν ήθελε τον Μακάριο…

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία «δεν αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης», διατύπωσε ο βετεράνος παράγοντας της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, Ευγένιος Ρωσσίδης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Kissinger

& Cyprus: A Study in Lawlessness» (Κίσσινγκερ και Κύπρος: Μια μελέτη στην ανομία), στη Λευκωσία, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αριστείδης Βικέτος.
Ο κ. Ρωσσίδης -με οικογενειακές ρίζες από την κατεχόμενη Κερύνεια υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα της Κύπρου, στην Αμερική και ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute – ΑΗΙ)- χαρακτήρισε την Τουρκία «παρακράτος» και σημείωσε ότι «στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης». Η Δύση, είπε, πρέπει να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και υποστήριξε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη βδομάδα, «λύγισε» στην αξίωση του Τούρκου πρωθυπουργού να ανακαλέσει δήλωση του. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Ερντογάν δεν είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού και ότι θα προσπαθήσει να γίνει «ένας νέος Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο κ. Ρωσσίδης αναφέρθηκε και στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει τα ενοίκια, που χρωστά η Μεγάλη Βρετανία, Σε παρέμβαση του ο Βρετανός πρέσβης, Ρικ Τοντ, παρατήρησε ότι «θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» για το θέμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τον Κίσινγκερ για το βιβλίο του και ανέφερε ότι ο «Κίσινγκερ είναι εγκληματίας πολέμου, αλλά δεν θα δικαστεί», λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.
Για τα ελατήρια, που οδήγησαν του Κίσινγκερ να τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση έναντι της Κύπρου, ο κ. Ρωσσίδης είπε ότι αυτό οφείλεται στην ενόχλησή του από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να καταστήσει την Κύπρο μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων. «Αυτός ήταν ο λόγος που ήθελε να ξεφορτωθεί τον Μακάριο» πρόσθεσε. Ο κ. Ρωσσίδης, ο οποίος υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ από το 1969 έως το 1973, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Νίξον και από το 1958 μέχρι το 1961 επί Αϊζενχάουερ, είπε ότι, ο Κίσινγκερ «ενθάρρυνε πλήρως την τουρκική εισβολή», καθώς δεν παρεμπόδισε τη χούντα των Αθηνών και την ενθάρρυνε έτσι στη δράση της κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου. Συμπλήρωσε ότι ο Κίσινγκερ «έκανε περισσότερη ζημιά στις ΗΠΑ απ` όλους τους Συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας που είχαμε στην ιστορία μας».
Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, λέγοντας ότι του ζήτησε να σταματήσει τη σιωπηρή διπλωματία έναντι της Τουρκίας και να ζητήσει δημόσια την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Την παρουσίαση του βιβλίου οργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και σε αυτή παρέστησαν μεταξύ άλλων ξένοι διπλωμάτες, αλλά ουδείς από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ρωσσίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι το βιβλίο βασίζεται κατά κύριο λόγο σε προσωπικές μαρτυρίες του Ευγένιου Ρωσσίδη, καθώς και σε πληθώρα άλλων πρωτογενών πηγών. «Το γεγονός αυτό, ειδικότερα η καταγραφή της ιστορίας μέσα από προσωπικά βιώματα, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα γραφόμενα του Ρωσσίδη» σημείωσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε το βιβλίο «πολύ αξιόλογο έργο» και είπε ότι βασικοί άξονες του είναι:
-Α) Η στρατηγική σημασία της Κύπρου για τον Δυτικό κόσμο γενικότερα και πιο συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
-Β) Ο ρόλος του Κίσινγκερ σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο πριν και μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
-Γ) Οι ενέργειες της Τουρκίας ως παρακράτος – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “rogue state” – οι τουρκικές παραβιάσεις αμερικανικών και διεθνών νόμων, η διαδρομή της ως αναξιόπιστος Δυτικός σύμμαχος και οι κινήσεις της Άγκυρας σε σχέση με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
-Δ) Το βιβλίο ασχολείται με την ζωτικής σημασίας ανάγκη απόλυτου σεβασμού του κράτους δικαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τελευταίο μέρος του βιβλίου, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναλύει κυρίως, με εύστοχο τρόπο, την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν για επανόρθωση της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο, μετά το 1974, κάτι που θα εξυπηρετήσει, ανάμεσα σε άλλα, και αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι «άξιο αναφοράς και πολύ ορθή επισήμανση, η καταγραφή διαχρονικών προσπαθειών από κάποιους, που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, για ανάδειξη του Κυπριακού ως εθνοτική διαμάχη και όχι ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής το οποίο και είναι».
Ο συγγραφέας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάζει την Τουρκία ως έναν αναξιόπιστο εταίρο της Δύσης και ως διαχρονικό «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» στην περιοχή. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, το Ιράκ, την Συρία αλλά πάνω από όλα οι πρόσφατες απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύουν την ορθότητα της θέσης αυτής» κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εξάλλου, σε σεμνή τελετή, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, επέδωσε στον Ευγένιο Ρωσσίδη τιμητικό μετάλλιο «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αφοσίωση του στην Κύπρο» όπως ανέφερε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ-CNA
Πηγή:http://mignatiou.com/2014

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *