ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ

Η ε/φ SΟΤ φιλοξενεί μακροσκελές άρθρο του συνεργάτη της Σαλί Λέκα, στο οποίο στρέφεται εναντίον αρθρογράφων όπως του αυτοαποκαλούμενου ιερέα Νικόλα Μάρκου ή του Λιρίμ Μούχο, που επιτίθενται στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στον ελληνισμό και τους ορθόδοξους αλβανούς.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε, γράφει, ότι η Αλβανία πριν από 100 χρόνια απαλλάχθηκε από το….
ζυγό του οθωμανισμού και όχι του ελληνισμού.
Ο ελληνισμός και η Αθήνα, σημειώνει, ποτέ δεν επιτέθηκαν, ούτε κατέλαβαν την Αλβανία και τον αλβανικό λαό, αλλά τους βοήθησαν και τους προστάτευσαν την πριν και μετά Χριστόν εποχή.
Ο αρθρογράφος αναφέρει στη συνέχεια σφαγές που έχουν διαπράξει οι Οθωμανοί στην Αλβανία διότι οι κάτοικοί της δεν δέχθηκαν να εξισλαμισθούν, γράφει για τις εκκλησίες, τα μοναστήρια που κατέστρεψαν οι τούρκοι, για τις αλβανικές πόλεις που αφάνισαν, προσθέτοντας ότι αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι αλβανοί που γιορτάζουν φέτος τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Ο Λέκα γράφει ότι λόγω της τουρκικής κατοχής, επτά εκατ. αλβανοί υπέστησαν σφαγές και ταλαιπωρίες και πολλοί υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη χώρα βρίσκοντας άσυλο σε χριστιανικά έθνη (Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Κροατία, Σλοβακία κ.ά.). Μόνο το ελληνικό έθνος, γράφει, υποδέχθηκε δύο εκατ. χριστιανούς αρβανίτες. Από την πλευρά τους οι ιταλοί υποδέχθηκαν ένα εκατ. αλβανούς. Τις αλβανικές πόλεις και χωριά που ρήμαξαν οι τούρκοι, συνεχίζει ο Λέκα, γέμισαν από αθίγγανους και σουνίτες, από την Ανατολία και την Αραβία. Μέχρι την οθωμανική κατοχή, προσθέτει, οι αλβανοί ήταν ένα έθνος όπως τα άλλα της Ευρώπης. Η οθωμανική κατοχή, μαζί με τον κομμουνισμό, είναι οι μεγαλύτερες πληγές που υπέστη το αλβανικό έθνος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *