Απεγνωσμένη προσπάθεια παρατηρητών του ΟΑΣΕ να μπουν στην Κριμαία

Προβλήματα με την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ δημιουργούνται τις τελευταίες μέρες. Δεν είναι καθόλου εύκολη η είσοδός τους στην…

Κριμαία και μάλιστα εξαιτίας τους έχουν ακυρωθεί πτήσεις τις οποίες επιβαίνουν όταν αυτό γίνεται γνωστό.
Έλληνες διπλωμάτες μάλιστα απεσταλμένοι του ΟΑΣΕ είχαν την ίδια τύχη όταν προσπάθησαν να μπουν στην Κριμαία το βράδυ της Δευτέρας.

Ανταπόκριση: Μαρία Γιαχνάκη /briefingnews.gr

Σε αεροπλάνο τουρκικών αερογραμμών επέβαιναν δύο εκ των παρατηρητών του ΟΑΣΕ με προορισμό την Κριμαία και αυτό ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πτήση και να ακυρωθεί τελείως. Τώρα οι στρατιωτικοί παρατηρητές προσπαθούν να μπουν στην Κριμαία μέσω άλλου αεροδρομίου ίσως από την Οδησσό και όχι από την Συμφερούπολη σύμφωνα με πληροφορίες του briefingnews.gr

Οι παρατηρητές είναι ανεπιθύμητοι στην Κριμαία παρόλα αυτά από την περασμένη εβδομάδα επιχείρησαν τρεις φορές να εισέλθουν αλλά δεν τα κατάφεραν .

Οι αρχές της Κριμαίας προσκάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής αυτής με τη Ρωσία.

Η πρόσκληση στάλθηκε στον Οργανισμό που εδρεύει στη Βιέννη από το κοινοβούλιο της Κριμαίας.

Το Σάββατο μάλιστα ένοπλοι άνδρες πυροβόλησαν προειδοποιητικά και τους απέτρεψαν όταν η αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών βρισκόταν κοντά στο φυλάκιο του Αρμιάνσκ.

Εκπρόσωπος μάλιστα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι η Κριμαία δεν μπορεί να προσκαλέσει παρατηρητές για το δημοψήφισμα που οργανώνει την Κυριακή με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η χερσόνησος αυτή δεν αποτελεί κράτος και, επιπλέον, δεν είναι μέλος του 57μελούς Οργανισμού.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, η Κριμαία δεν μετέχει στον ΟΑΣΕ και επομένως θα ήταν δύσκολο να μας προσκαλέσει” είπε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουκρανία, που είναι μέλος του ΟΑΣΕ, δεν έχει στείλει καμία πρόσκληση. Ο Οργανισμός “σέβεται την πλήρη εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να περάσουν στην Κριμαία που ελέγχεται πλέον από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *