Μετρό Θεσσαλονίκης: Η «Οδύσσεια» του Παπαφείου


Λύση στο γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί με το «Παπάφειο» ορφανοτροφείο, το οποίο απειλούσε να… τινάξει στον αέρα την κατασκευή του μετρό, δόθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Ηταν την περασμένη Τρίτη, όταν η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης υπέγραψε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του χώρου με την «Αττικό Μετρό ΑΕ», προκειμένου τα συνεργεία να μπουν στον αύλειο χώρο του ιδρύματος και να εκτελέσουν εργασίες κατασκευής του σταθμού Παπάφη.

«Με έναν πολύ απλό και σύννομο τρόπο, τα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, αλλά και η ”Αττικό Μετρό ΑΕ”, λύσαμε ένα πρόβλημα που …

… χρόνιζε, κινδυνεύοντας να τινάξει στον αέρα το μετρό. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν πλέον να πάρουν μια ανάσα ανακούφισης, αφού δε θα χάσουν το σταθμό του μετρό στην περιοχή τους», επισήμαιναν στον «ΑτΚ» κύκλοι του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, ακολούθησε… κωλοτούμπα από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, όπως τουλάχιστον χαρακτηρίστηκε η στάση του από κύκλους του υπουργείου Υποδομών, αυτήν τη φορά. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα του προέδρου του «Παπάφειου» ορφανοτροφείου, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της «Αττικό Μετρό ΑΕ», με σκοπό τα μπλοκάρει τα έργα. Ασφαλιστικά μέτρα, όμως, κατέθεσαν και απόφοιτοι του ιδρύματος.
Η τελική λύση δόθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος την Πέμπτη απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής για την παύση των εργασιών στον αύλειο χώρο του «Παπάφειου» ορφανοτροφείου. Οι εργασίες άρχισαν, λοιπόν, την Παρασκευή και μπορούν να συνεχιστούν, εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που ορίστηκε να συζητηθούν στις 7 Ιουνίου.

Εντάσεις
Μέχρι όμως ο εισαγγελέας να απορρίψει το αίτημα προσωρινής διαταγής, υπήρξαν αψιμαχίες και εντάσεις, ενώ λίγο έλειψε να υπάρξουν ακόμη και χειροδικίες. Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης, όταν συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας πήγαν στο «Παπάφειο» προκειμένου να προχωρήσουν σε εργοταξιακή κατάληψη για να εκτελέσουν εργασίες, βρέθηκαν αντιμέτωπα με εργαζόμενους, αλλά και απόφοιτους του ορφανοτροφείου, που έσπευσαν επιτόπου, προσπαθώντας να σταματήσουν τα συνεργεία.
Η εμφάνιση της Αστυνομίας, που ειδοποιήθηκε από τους υπευθύνους του ιδρύματος, ηρέμησε τα πνεύματα. Ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση του δ.σ. του «Παπαφείου», στην οποία σημείωνε ότι η ΥΠΕ λειτούργησε με τρόπο «παράνομο και πραξικοπηματικό» και ταυτόχρονα την καλούσε «να ανακαλέσει την απόφασή της για παραχώρηση του αιτούμενου χώρου στην ”Αττικό Μετρό ΑΕ”».

Το πρωί της Πέμπτης, πριν ακόμη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών εξετάσει το αίτημα της προσωρινής διαταγής, υπήρξαν ανάλογα επεισόδια, όταν απόφοιτοι εμπόδισαν και πάλι την είσοδο των συνεργείων στον αύλειο χώρο του «Παπαφείου».
Ακολούθησε η απόφαση του εισαγγελέα, οπότε οι απόφοιτοι αποφάσισαν ομόφωνα να αναστείλουν κάθε αγωνιστική δραστηριότητα μέχρις τις 7 Ιουνίου, οπότε και προσδιορίστηκε να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Εξάλλου, στις 22 Νοεμβρίου πρόκειται να εκδικαστεί προσφυγή που κατατέθηκε από το ίδρυμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητείται η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δηλαδή στην ουσία η μη κατασκευή του σταθμού Παπάφη.
agelioforos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *