Τα Πανεπιστήμια καταρρέουν: “Θα κλείσουν όλα”!

Ένα βήμα πριν από την οριστική κατάρρευση, που θα φέρει το λουκέτο, βρίσκονται τα Πανεπιστήμια της χώρας. Η…
“ευλογημένη” μνημονιακή πολιτική επιτάσσει -τι άλλο;- περικοπές και εκεί, με αποτέλεσμα, όσα Πανεπιστήμια δεν αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, να υπολειτουργούν. Μετά από την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ -προφανώς αυτό δεν είναι μεγάλο θέμα για τα συστημικά ΜΜΕ, αφού κανείς δεν θέλει μορφωμένους πολίτες- είναι μόνο η αρχή. Τουλάχιστον αυτό λένε «περίπου 1.500 εξειδικευμένα και πολύτιμα» διοικητικά στελέχη των ΑΕΙ, τα οποία προειδοποιούν σε μια δραματική επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ, ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας “καταιγίδας λουκέτων” σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας…

Γράφει ο Γιώργος Τρικαλινός


Η επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ προς τον Πρωθυπουργό, τονίζει πως υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, καθώς, όπως σημειώνει, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν με 40% λιγότερο προσωπικό.
Η Ομοσπονδία στην επιστολή της, αναφέρει μεταξύ άλλων:
Με δεδομένα ότι:
Τα ΑΕΙ είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Τα Πανεπιστήμια μας με την τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών δεν έχουν την πολυτέλεια περαιτέρω μείωσης των πόρων τους
Η οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατανομής προσωπικού στα ΑΕΙ, θα έπρεπε να είχε προκύψει από διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών τους λειτουργιών, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ από το Υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα τα Παν/μια έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους λειτουργίες
Η αναλογία φοιτητών – διοικητικών στελεχών αλλά και μελών ΔΕΠ – διοικητικών στελεχών ήταν και πριν τη νέα κατάσταση πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα
Είναι ανάγκη όλα τα μέλη της Παν/κής κοινότητας και ειδικότερα τα όργανα διοίκησης να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουμε τα Πανεπιστήμια μας σε λειτουργία και να πείσουμε την πολιτεία για την ενίσχυση τους
Παρ’ όλα τα προβλήματα που έχουν τα Παν/μια μας εξακολουθούν να κρατάνε πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στις εκπαιδευτικές όσο και στις ερευνητικές δραστηριότητες τους
Ζητάμε:
α) Από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση και να στηρίξει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας που είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κοινωνία για να βγεί από την κρίση
β) Από εσάς να δεχθείτε και να προγραμματίσετε μια συνάντηση με την Ομοσπονδία μας ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας και να σας αναλύσουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης της λειτουργίας τους εάν ολοκληρωθεί το σχέδιο απώλειας για τα Ιδρύματα μας των διοικητικών τους στελεχών.
Πελεγρίνης: “Θα χαθεί το εξάμηνο”
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών να αναστείλει την εκπαιδευτική και διοικητική του λειτουργία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ και το Πολυτεχνείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η Σύγκλητος για να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.
Η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 υπάλληλοι, προέβη σε αυτήν την απόφαση, διότι διαπίστωσε «αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του».
Όπως αναφέρει η σύγκλητος,
“Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του.
Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.
Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα”.
Την ίδια ώρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης λέει πως είναι πολύ πιθανό να χαθεί το εξάμηνο, τονίζοντας πως το «μεγαλύτερο θέμα είναι να μη χαθεί το Πανεπιστήμιο».
Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, επέκρινε έντονα το υπουργείο Παιδείας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων: «Υπάρχει και μία υπερβολή στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα το υπουργείο (Παιδείας). Όταν έκανε την τιμή να με καλέσει στο υπουργείο, είπε ότι 1.700 πρέπει να φύγουν … Έγινε κάποια αξιολόγηση για να κρίνει ότι πρέπει να φύγουν τόσοι; Τον κόσμο που πρέπει να δουλέψει στο πανεπιστήμιο, τον απομακρύνει. Είναι κατάφωρα κατά του Συντάγματος και κατά της λογικής. Και δηλώνω ότι και εγώ και η Σύγκλητος θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό και να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, αλλά εκ των πραγμάτων κλείνει».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως οι πρυτάνεις είναι υπέρ της αξιολόγησης: «Προτείναμε στον υπουργό να εφαρμόσουμε το σύστημα αξιολόγησης που πρότεινε ο προηγούμενος υπουργός, ο κ. Μανιτάκης. Όπου ορίζει τα κριτήρια, τους εξωτερικούς αξιολογητές και είχε φροντίσει να υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ γι’ αυτήν την έρευνα. Όταν το είπαμε στον υπουργό, είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό, διότι χρειάζονται έξι μήνες και έπρεπε να το έχουμε πει νωρίτερα. Αυτό που προτείνω είναι να γίνει αξιολόγηση, όπως η ίδια η Πολιτεία έχει πει».

 http://www.itabloid.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *