Κύριε Παπαντωνίου να ετοιμάζεστε… Έρχονται!

Ένα βήμα προτού βρεθεί κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή είναι ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Το πόρισμα το ΣΔΟΕ που έχει στα χέρια της η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, «καίει» τον πρώην υπουργό αλλά και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου…
Θέμα χρόνου, λοιπόν, να ασκηθεί σε βάρος του ζεύγους ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Θα πρέπει, πάντως, πρώτα να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ.
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα από τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ που είχε διατάξει η κ. Παπανδρέου, προκύπτει φοροδιαφυγή άνω των 3 εκατ. ευρώ από το 2000 έως το 2010. Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελική λειτουργός κρίνει, μελετώντας το πόρισμα, ότι πρέπει να ασκηθεί εις βάρος του πρώην υπουργού ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του κ. Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα, λόγω των 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας. 
Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το εισόδημα που αποκρύπτεται να ξεπερνά ανά έτος τις 150.000 ευρώ. 
Οι έλεγχοι καταδεικνύουν ότι ο κ. Παπαντωνίου απέκρυπτε κάθε χρόνο ποσά που υπερέβαιναν τις 80.000 ευρώ, αλλά όχι και το όριο που προβλέπει ο νόμος για να μετατραπεί η κατηγορία του σε κακούργημα.
Επίσης, ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παρότι για το έτος 2000 εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό τους λογαριασμό στην Ελβετία. Ωστόσο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο προσεχές μέλλον και την ανωτέρω κατηγορία, αφού η φοροδιαφυγή από το 2005, μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου, αποτελεί βασικό αδίκημα για υποθέσεις ξεπλύματος.
Ζούσε… πλουσιοπάροχα
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε. Οι πηγές αυτών των εσόδων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, αλλά οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι συνεχίζεται η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός. Μάλιστα, έχει απαντηθεί σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *