Άδειασμα από Βερολίνο: «Χλωμή» η επόμενη δόση

“Λανθασμένη η εντύπωση ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι βέβαιη η συνέχιση της βοήθειας”

“Αδειάζοντας” για μία ακόμα φορά την ελληνική κυβέρνηση, το Βερολίνο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, λέγοντας μάλιστα σαφέστατα, ότι “δεν είναι βέβαιη η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα”.

“Στο παρελθόν δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στην…..
ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και πολύ κοντά σε μία συμφωνία εντός της Τρόικας. Η εντύπωση αυτή δεν ήταν πάντα ορθή” δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

“Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα, μια σειρά ανοιχτών θεμάτων στους κόλπους της Τρόικας όσο αφορά τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης ανοιχτά θέματα εντός του Eurogroup” συνεχίζει ο ίδιος, διευκρινίζοντας:

“Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί της ελληνικής πλευράς ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της βοήθειας βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αφορούσε μόνο το κενό χρηματοδότησης ύψους 13,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Όντως οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού συμπλέγματος”.

Η ίδια πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε ότι “ζητούμενο παραμένει η αναζήτηση μιας αξιόπιστης και βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα. Τα περιεχόμενα είναι σημαντικότερα από την κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος”.

Αν και τα σχόλια φαίνονται αρκετά δυσμενή, το γεγονός ότι έγιναν υπό καθεστώς ανωνυμίας αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών, δεδομένου ότι δεν αποτελούν επίσημα εκφρασμένη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Οι λόγοι … εσωτερικής κατανάλωσης, με αποδέκτες είτε τους Γερμανούς, είτε τους Έλληνες πολίτες ή … βουλευτές είναι ένα αληθοφανές σενάριο.

Μία πιο ξεκάθαρη εικόνα δίνουν οι εκτιμήσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι οι αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου και η τελική έκθεση όχι νωρίτερα από τις 11 ή 12 Νοεμβρίου. Ο ίδιος είπε ότι “δεν θα πρέπει να ληφθούν ανεύθυνες αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου” και ότι “ήταν στο χέρι των Ελλήνων να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης”.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *