Ανατροπή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

γράφει η Ναυσικά Μαυρομούστακου

Το τραπεζικό «πάντρεμα» της Alpha Bank και της Eurobank, με στρατηγικό μέτοχο το Κατάρ, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στη διάρκεια των…..
δύο τελευταίων δεκαετιών.

Το νέο σχήμα αποτελεί μία από της μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε., δημιουργώντας έτσι νέες συνθήκες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αποτελώντας την πλέον μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά, έχει στο ενεργητικό της συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και συνολικές χορηγήσεις 100 δισ. ευρώ, δίκτυο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος που ξεπερνά τα 2.200 με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους, καθώς και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατομμυρίων ατόμων. Ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στην κοινή συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Hilton, η νέα τράπεζα θα ονομάζεται Alpha Eurobank και το σήμα της θα είναι αυτό της Alpha Bank. Όπως επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.

Στον νέο όμιλο που δημιουργήθηκε έντονη είναι η παρουσία των Αράβων Επενδυτών, καθώς η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority), σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο που ανέρχεται στο 20% και την καθιστά μεγαλομέτοχο. Παράλληλα, η οικογένεια Λάτση γίνεται ο ισχυρότερος μετά το Κατάρ μέτοχος στο νέο σχήμα. «Η Alpha πήρε την Eurobank και ο Λάτσης την νέα Alpha» δήλωσε στέλεχος διεθνούς οίκου στην εφημερίδα «Αξία».

Θετική είναι η στάση της κυβέρνησης προς την συγχώνευση των δύο τραπεζών, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης Moody`s και Fitch σημειώνουν σε εκθέσεις τους τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νέα τράπεζα στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

http://www.adalis.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *