Η μεγάλη κομπίνα:Με «πατέντα» εφοριακού οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Με μία «πατέντα» την πατρότητα της οποίας διεκδικεί ένας συνταξιούχος επιθεωρητής εφοριών στήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ξεκίνησαν τη διετία 1993 – 1994 στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια ο «ιός» του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού «μεταδόθηκε» και στη Θεσσαλονίκη. Οι εταιρίες – «φαντάσματα» στήνονταν η μία μετά την άλλη και τα μέλη του κυκλώματος μέχρι και το Δεκέμβριο του 2000 εισέπρατταν χωρίς κανέναν έλεγχο τα χρήματα που έρρεαν από την κάνουλα του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να ξεκινήσουν οι πρώτες καταγγελίες και έρευνες από το ΣΔΟΕ, χρειάστηκε να μαλώσουν στη… μοιρασιά ένας από τους εμπλεκομένους και ένας εφοριακός υπάλληλος! Μέχρι τότε οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να εισπράξουν, σύμφωνα με τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, περισσότερα από 20 δισ. δραχμές, ενώ το …
.

… «μερίδιο» των εφοριακών, σύμφωνα με τις καταγγελίες, άγγιζε το 30% έως 40%.
Εκτιμάται ότι οι εταιρίες που στήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα με σκοπό να εισπράξουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ξεπερνούν τις 400, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 100 δισ. δραχμές.

Ο πρωταγωνιστής

Ως ένας από τους πρωταγωνιστές του κυκλώματος με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη φέρεται ο Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος φέρεται επίσης να φιγουράρει στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου με 636.000.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας, παραλίγο υποψήφιος με το συνδυασμό του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, αυτήν τη στιγμή εκτίει ποινή κάθειρξης και το μοναδικό πράγμα που έχει να προσφέρει στο κράτος είναι… αποκαλύψεις για διεφθαρμένους εφοριακούς υπαλλήλους που συμμετείχαν στο κύκλωμα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στις… καρέκλες τους. Ηταν καταζητούμενος για περισσότερα από πέντε χρόνια, καθώς συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο.

Για το συγκεκριμένο σκάνδαλο με το ΦΠΑ αρχικά είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος δεκάδων εφοριακών υπαλλήλων, αλλά και τελωνειακών. Απ’ αυτούς σήμερα πέντε βρίσκονται στη φυλακή, καθώς σε βάρος τους έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης από τα αρμόδια δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κρατούμενοι βρίσκονται και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Πρόστιμα-«μαμούθ» σε… τοξικομανείς
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόστιμα – «μαμούθ» έχουν επιβληθεί ακόμη και σε τοξικομανείς οι οποίοι λειτουργούσαν σαν «αχυράνθρωποι» στην ίδρυση εταιριών – «φαντασμάτων» που εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των Κ. Β. και Ν. Μ., σε βάρος των οποίων εκκρεμούν πρόστιμα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βέβαια είναι αδύνατο να εισπραχθούν από το Δημόσιο.

Από το 2001

Την υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2001 ο «Α», όταν έγιναν γνωστές οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε επιχειρήσεις που εμφανίζονταν να εισπράττουν «φουσκωμένα» χρηματικά ποσά ως επιστροφή φόρου.
Οπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν ήταν «φαντάσματα», καθώς αποκαλύφθηκε ότι στις ΔΟΥ προσκομίζονταν εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές προϊόντων.
agelioforos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *