Η διαφθορά στην Βουλγαρία

Σύμφωνα με έρευνα, η Βουλγαρία παρουσιάζει το μεγαλύτερο επίπεδο διαφθοράς μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Αυτό έγινε σαφές από την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Transparency International για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1995 και περιέχει την αντίληψη για τα επίπεδα της….
διαφθοράς των στελεχών επιχειρήσεων και αναλυτών στις αντίστοιχες χώρες. Στην έρευνα για το 2011 συμπεριλήφθηκαν 183 χώρες.

Ο δείκτης για τη Βουλγαρία είναι ο χαμηλότερος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (3,3 στην κλίμακα των 10 βαθμών). Έτσι η Βουλγαρία υποχωρεί από την 73η στην 86 θέση παγκοσμίως. Τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς στην ΕΕ έχουν η Δανία και η Φιλανδία (9,5 βαθμούς).

Ένα από παρεπόμενα αυτής της κατάστασης είναι το μεγάλο ποσοστό της παραοικονομίας. Βέβαια, από κυβερνητικής πλευράς επιχειρείται να παρουσιασθούν πολύ χαμηλά ποσοστά, που δεν ταιριάζουν όμως με τους άλλους δείκτες, μεταξύ των οποίων και ο παραπάνω.

Σύμφωνα με έρευνα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, τα τελευταία τρία χρόνια οι δημόσιοι θεσμοί και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία πρότειναν περισσότερα από 220 μέτρα για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας.

Για την τελευταία δεκαετία το μερίδιο της παραοικονομίας στη χώρα μειώθηκε αισθητά (το 2002 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε το ύψος της παραοικονομίας στη Βουλγαρία στο 35% του ΑΕΠ).

Όπως συμβαίνει και με τα δικά μας στατιστικά στοιχεία (που παρουσιάζουν έστω και μικρή συρρίκνωση της παραοικονομίας στην Ελλάδα το 2012, στο 24% του επίσημου ΑΕΠ, έναντι 25,8% πέρυσι και 25,4% το 2010, αλλά αμφιβάλλων αν είναι πολλοί που το πιστεύουν) έτσι και η βουλγαρική κυβέρνηση κάνει λόγο για παραοικονομία της τάξης του 20-25%. Αυτά δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας της Βουλγαρίας για τη δυναμική της παραοικονομίας στη χώρα τους σε περίοδο κρίσης.

«Η κρίση δείχνει ότι η παραοικονομία έχει δύο πρόσωπα», σχολιάζει για τους ακροατές της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας ο κ. Ρουσλάν Στέφανοφ από το Κέντρο Έρευνας της Βουλγαρικής Δημοκρατίας.

«Η μείωση του ποσοστού της οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η διείσδυση των πιστώσεων στην οικονομία και αντίστοιχα η άνοδος της οικονομίας. Ο δεύτερος είναι τα μέτρα στα οποία προχώρησαν οι βουλγαρικές κυβερνήσεις στην περίοδο αυτή», σημειώνει.

Και συνεχίζει ο κ. Στέφανοφ: «Το ένα είναι η υψηλή κοινωνική τιμή της. Οι πρώτοι που έχασαν τη δουλειά τους ήταν αυτοί που δεν είχαν υπογράψει επίσημα εργατικά συμβόλαια. Είναι όμως και εύκαμπτη – επιτρέπει την πρόσληψη ανθρώπων».

Να υποθέσουμε επομένως, ότι τα υψηλά ποσοστά παραοικονομίας, μπορεί να σημαίνουν μείωση του ποσοστού των ανέργων; Στην Ελλάδα πάντως, και οι δύο αριθμοί ανεβαίνουν ταυτόχρονα. Ο κ. Στέφανοφ βέβαια, όσο και να θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η Βουλγαρία κατατάσσεται πρώτη στη διαφθορά στην Ε.Ε.

Σε ερώτηση: «Πόσο μεγάλο είναι το μερίδιο της παραοικονομίας στη βουλγαρική οικονομία σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ;», απαντά: «Όλες οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την παραοικονομία σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνουν ότι το μερίδιο της είναι συγκριτικά μεγάλο. Τα χαρακτηριστικά όμως είναι διαφορετικά.

Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. μεγάλο μερίδιο της παραοικονομίας συνδέεται με δουλειά στο σπίτι π.χ. Οι μορφές της στη χώρα μας όμως είναι αρκετά πιο σοβαρές. Πολύ πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους παραοικονομία. Εδώ τα μέτρα πρέπει να είναι ισορροπημένα – να μη βασιζόμαστε μόνο στις κυρώσεις, αλλά και σε μία μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική».

Ο Μακεδών

http://voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *