Τα σκουπίδια στη μάχη της διαδοχής

Πάνω στην κρίση που δημιουργήθηκε στο δήμο με την αποκομιδή των απορριμμάτων, οι κινήσεις στη σκακιέρα της διαδοχής είναι καθημερινές. Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης παίρνουν πρωτοβουλίες στη διαχείριση της κρίσης με φόντο την….
αποχώρηση Μπουτάρη.

του Δημήτρη Συρμάτση

Σε άσκηση επιρροής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου στη διοίκηση του δήμου εξελίσσεται η περίφημη «μάχη των σκουπιδιών» στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος επανειλημμένα έχει έλθει δημόσια σε αντιπαράθεση με αντιδημάρχους κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτός που ενορχηστρώνει την αντίδραση του δήμου στη μάχη της αποκομιδής καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε την εμπειρία του από τον χώρο του συνδικαλισμού και ουσιαστικά ήταν αυτός που οργάνωσε την ομάδα διαχείρισης της κρίσης, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο παίζουν συνδικαλιστές που έχουν διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας, Βαγγέλη Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος γνωρίζεται με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου από την εποχή που και οι δύο ήταν συνδικαλιστές στο ΕΚΘ, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας είχε οργανώσει τη διαχείριση των σκουπιδιών σε προσωποπαγές επίπεδο με ένα μηχανισμό που ελεγχόταν προσωπικά από τον ίδιο. Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος είχε και αντίστοιχες οικονομικές απολαβές, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ευνοιοκρατικός, απομακρύνθηκε από τις θέσεις ευθύνης από τον διάδοχο του κ. Δημητρίου στην αντιδημαρχία καθαριότητας, Κώστα Καζαντζίδη.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της διοίκησης Μπουτάρη είχε από την αρχή επαφές με τον κ. Δημητρίου, οι οποίες όμως προκάλεσαν την αντίδραση πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα στον πρώην αντίδημαρχο να «απαγορευθεί» και η είσοδος στο Σταθμό Μεταφόρτωσης.

Έτσι τα ραντεβού Αβραμίδη – Δημητρίου που συμπορεύθηκαν και στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ, γινόντουσαν εκτός ΣΜΑ, στο καφέ του παρακείμενου Εμπορικού Κέντρου Μακεδονία.

Όμως οι συναντήσεις που δεν ήταν κρυφές, προκάλεσαν νέα παρέμβαση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να διακοπούν και να χρειαστεί να αναλάβει την ευθύνη ο Αβραμόπουλος για να αποκατασταθεί η σχέση.

«Τα σκουπίδια θα μαζευτούν», διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι προφανές ότι αισθάνεται ότι πρέπει να πιστωθεί την επιτυχία της και να την αναδείξει ως μέρος των εγγυήσεων της ικανότητας του στη διοίκηση, άρα και στη διαδοχή του Γιάννη Μπουτάρη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κεντρικό ρόλο στην ομάδα της διαχείρισης της ανακύκλωσης, η σύμβαση για την οποία θα περάσει στο αμέσως προσεχές μέλλον από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει αναλάβει ένας παλιός συνεργάτης του κ. Αβραμόπουλου από το ΕΚΘ και την ΠΑΣΚΕ, ο κ. Μαρίνος Σαρηγιαννίδης, ενώ πολύ σημαντικούς ρόλους έχουν πλέον και ένας άλλος συνεργάτης του προέδρου, ο κ. Λαμπαδάριος.

Ενδεικτικό του αυξημένου ρόλου που επιφυλάσσει στον εαυτό του ο πρόεδρος είναι η τοποθέτηση τη συνέχειας της διακοπείσης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 31ης Μαρτίου για τον προϋπολογισμό στις 11 Απριλίου, επειδή ήθελε «χρόνο για ξεκούραση».

Η απάντηση του Ανδρέα Κουράκη εξελίχθηκε με δική του παρέμβαση στα σκουπίδια και αναζήτηση συμμαχιών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν κάποιοι την αποδοχή εκ μέρους της διοίκησης των προτάσεων που είχε κάνει ο επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ –Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης για διαρκή δημοσιοποίηση των στοιχείων της αποκομιδής, έτσι ώστε να ελέγχεται ανά πάσα η διαδικασία.

«Η διαφάνεια είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας κι εγώ στην αντιδημαρχία μου θα την εφαρμόσω σε όλους τους τομείς», είπε ο κ. Κουράκης, σε μία παρέμβαση που ξένισε διότι ήταν λογικό, από τη στιγμή που η διοίκηση συμφωνούσε με τις προτάσεις, όπως προέκυψε και από την ομιλία του κ. Μπουτάρη μετά, την ανακοίνωση της αποδοχής να την κάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Το μήνυμα του κ. Κουράκη, ουσιαστικά αναγόρευε εαυτόν ως εγγύηση της διαφάνειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χωρίς τη δική του παρουσία, η διαφάνεια δεν είναι εγγυημένη. Στελέχη της Πρωτοβουλίας έλεγαν ότι η απάντηση του στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης, θα είναι η οριστική διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Ικτίνου, τα οποία είναι παράνομα εδώ και τρία χρόνια.

«Ο Πάνος είχε υπερκεράσει τον Αβραμίδη, αναλαμβάνοντας την διαχείριση της κρίσης, ο Ανδρέας τον υπερκέρασε ανακοινώνοντας την αποδοχή προτάσεων που έγιναν στον ίδιο. Είναι προφανές ότι όταν τα βουβάλια μαλώνουν στο βάλτο, τα βατράχια την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια», έλεγε δημοτικός σύμβουλος, σχολιάζοντας την σχεδόν ολοκληρωτική ακύρωση «του ευγενικού παιδιού που σου μιλάει και κοκκινίζει», όπως χαρακτήρισε τον κ. Αβραμιδη.

«Τι κάνει τον Ανδρέα και τον Πάνο να είναι βέβαιοι ότι από αυτούς θα προκύψει η διαδοχή, ακόμη και αν ο Γιάννης παραιτηθεί στη μέση της θητείας, όπως πιθανολογείται», αναρωτιόταν το ίδιο στέλεχος, το οποίο προσέθετε με έμφαση ότι ο κ. Μπουτάρης δείχνει να διασκεδάζει τη διαχείριση των καθηκόντων του. Προς το παρόν τουλάχιστον, η ιδέα της αποχώρησης του Γιάννη σε δυο χρόνια, μάλλον προκαλεί γέλιο και για το 2014, αν δεν είναι υποψήφιος ο Γιάννης, υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν τη σημερινή πλειοψηφία και να την κάνουν ακόμη ευρύτερη», έλεγε.

http://spnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *