Μνημόνιο και για την Ιρλανδία(;)

Φουντώνουν οι συζητήσεις στην ευρωζώνη για το ενδεχόμενο προσφυγής και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής στήριξης. Το Δουβλίνο, επισήμως, επαναλαμβάνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια ως το καλοκαίρι του 2011. Δεν έχει τεθεί αίτημα, επιβεβαιώνει…
ο πρόεδρος του Eurogroup.Οπως ανέφεραν πηγές από χώρες της ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters την Παρασκευή το απόγευμα, η Ιρλανδία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για να λάβει έκτακτη χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) και είναι πολύ πιθανό να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον EFSF. Δεν θα υπάρξουν ούτε «κούρεμα» (haircuts), ούτε αναδιάρθρωση, ούτε τίποτα ανάλογο», δήλωσε αξιωματούχος. «Είναι πολύ πιθανόν η Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται συζητήσεις, αν και δεν ανέφεραν κάτι για το ύψος του δανείου.

Νωρίτερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για βοήθεια.

«Η χώρα έχει εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, διαθέτουμε σημαντικά αποθέματα, οπότε αυτή η χώρα δεν είναι σε κατάσταση ή θέση όπου απαιτείται κατά οποιονδήποτε τρόπο να προσφύγει στον μηχανισμό», δήλωσε ο Λένιχαν σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Γιατί να προσφύγουμε υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν μου φαίνεται να έχει κανένα νόημα. Θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα θέματά μας μόνοι μας».

Δεν επιβεβαιώνει ο Γιούνκερ

Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη για την επίλυση των δημοσιονομικών της προβλημάτων, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Το ζήτημα δεν έχει τεθεί από την Ιρλανδία. Αν η Ιρλανδία ζητούσε βοήθεια, αυτή θα ήταν στο πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ζώνης του ευρώ” είπε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Ερωτηθείς, αν γνωρίζει αν η ιρλανδική κυβέρνηση είχε συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε συνομιλίες με συναδέλφους του, οι οποίες δεν έγιναν γνωστές.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εντάσεις των τελευταίων ημερών για τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά spreads, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

ethnos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *