«Τελειώνει η κυβέρνηση» το συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Την παραμικρή αμφιβολία δεν έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ή σηματοδότησε και την αρχή του τέλους για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δεν είναι κυρίως οι επιθέσεις και η σκληρή κριτική που άσκησαν στον κ. Σαμαρά – προκαλώντας ακόμη και την προσωπική του απάντηση – όσο τα συμπεράσματα που εξάγουν από την εξέλιξη αυτή το σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση που κάνουν για την επίσκεψη.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι τα περιθώρια του κ. Σαμαρά να πιέσει το Βερολίνο και τους δανειστές να χαλαρώσουν το πρόγραμμα είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα, πρωτίστως γιατί ο ίδιος είναι σε πολιτική κατάρρευση στο εσωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα της συνάντησης το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έδινε στη δημοσιότητα την ανάλυση επί των τελευταίων γκάλοπ, εκτιμώντας ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας εφικτός στόχος – άρα η σημερινή κυβέρνηση στο τέλος της.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι και οι δανειστές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μέλλον, υπό την έννοια ότι βλέπουν την επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και περιμένουν να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα για να κάνουν κινήσεις. Άρα δεν έχουν κανένα λόγο να δεσμευτούν σε κινήσεις με αυτή την κυβέρνηση, όταν σε λίγους μήνες θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από το εάν οι δανειστές έχουν αποδεχθεί ότι οποιαδήποτε κίνησή τους δεν αλλάζει την τάση ανατροπής στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, είναι μάλλον βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται πώς εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να κάνουν τώρα υποχωρήσεις, όταν αύριο θα πιεστούν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν κι άλλες, λένε στην Κουμουνδούρου.

Η Κουμουνδούρου πάντως βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το παλαιό και επίμονο επιχείρημά της ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο πιο πιστός οπαδός της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη και άρα δεν είναι ικανός να διαπραγματευτεί για το χρέος. Υπό αυτό το πρίσμα θα επιμείνει στην ανάγκη των εκλογών, ώστε να αναδειχθεί μια κυβέρνηση ικανή νηα διαπραγματευτεί.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *