Η οικονομική κρίση έφερε προβλήματα στο ΕΚΕΒΙ


Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να περικόψει -σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ- κατά 35% το ύψος της επιχορήγησης. Οι απολύσεις υπαλλήλων και η αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων φάνηκαν μονόδρομος, ενώ -δεδομένης της κατάστασης- ο αντιπρόεδρος Πέτρος Τατσόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το ΕΚΕΒΙ αποφάσισε….

να συρρικνώσει τις δράσεις του, καταργώντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας, και να επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάγνωσης, στην προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό (σε συνεργασία, πλέον, µε φορείς και ιδρύµατα του εξωτερικού), στην οργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και στην καλλιέργεια των νέων τεχνολογιών.

Δραστηριότητες που αναστέλλονται είναι: η συµµετοχή σε εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, τα ετήσια βραβεία σεναρίου βασισµένου σε λογοτεχνικό έργο (ήταν χρηµατικά), η συµµετοχή στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης όπου τα τελευταία χρόνια το ΕΚΕΒΙ διατηρούσε περίπτερο και οργάνωνε τις εκδηλώσεις «Λογοτεχνία και κινηµατογράφος».

Επίσης, τα επετειακά αφιερώµατα σε µεγάλους Έλληνες συγγραφείς θα υποστηρίζονται πλέον µόνο όταν υπάρχει σχετική χορηγία, ενώ αναστέλλεται η ετήσια επιχορήγηση (100.000 ευρώ) του ΕΚΕΒΙ προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστηµών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) που στόχο έχει την ανάδειξη µεταφραστών.

Το ΕΚΕΒΙ προχωρά επίσης σε απολύσεις εννέα υπαλλήλων, από τους συνολικά 40 µε µόνιµη εργασιακή σχέση, ενώ καταργούνται και οι έκτακτες συνεργασίες. Παράλληλα αποφασίστηκε µείωση µισθών των 31 εργαζοµένων που διατήρησαν τη θέση τους.

Παραίτηση Τατσόπουλου

Δεδομένης της κατάστασης που περιγράφεται παραπάνω, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του.

«Πριν από λίγες µέρες το υπουργείο αποφάσισε την περικοπή της χρηµατοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35%, µεταθέτοντας στις πλάτες του διοικητικού συµβουλίου το ωµό δίληµµα: είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του.

Η απάντηση του ΥΠΠΟΤ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αφού σχολιάζει το γεγονός ότι ο υπουργός ουδέποτε έλαβε την επιστολή παραίτησης του κ. Τατσόπουλου αλλά το υπουργείο ενημερώθηκε σχετικά «από το Facebook και δημοσιογραφικές πηγές», αναφέρει:

«Ο κ. Τατσόπουλος είχε ασμένως αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε τον Μάρτιο να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου στο νέο ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, εν γνώσει του γεγονότος ότι η δημοσιονομική κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα την κρατική χρηματοδότηση προς όλους τους εποπτευόμενους φορείς».

Τονίζεται, επίσης, πως «το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ουδέποτε ζήτησε από το ΔΣ οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις» και πως «το μόνο που διευκρινίζεται παγίως σε κάθε νέο ΔΣ όταν αναλαμβάνει καθήκοντα είναι ότι θα πρέπει να κινηθεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του».

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του κ. Τατσόπουλου για περικοπή της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ κατά 35%, το υπουργείο εκφράζει την απορεία του «με βάση ποια δεδομένα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, δεδομένου ότι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και οι δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου του εξωτερικού κ.ά.) επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟΤ».

www.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *