Είπαν «όχι» στο νέο ασφαλιστικό


Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας, διαδηλώνοντας κατά των ρυθμίσεων που προωθεί το νέο ασφαλιστικό. Ειρηνικά ολοκληρώθηκαν τα απεργιακά συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις εκτιμάται πως ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες φορές, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία….

των των μέσων μαζικής μεταφοράς από το λεκανοπέδιο.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11.00 στο Πεδίον του Άρεως. Ακολούθησε ειρηνική πορεία των απεργών προς τη Βουλή, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα. Σε αυτή συμμετείχαν σε μαζικά μπλοκ εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στη ΔΕΗ, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά.

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι διαψεύστηκε η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων. Έκανε επίσης λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ

Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι «δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων» και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως «το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών».

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διερωτήθηκε «για ποιο λόγο τα σπασμένα πρέπει να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ποια ανωτέρα δύναμη μας αναγκάζει να διαλύσουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Εκτίμησε ακόμα ότι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση «είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία» και ότι «η διάλυση του ασφαλιστικού θα μας οδηγήσει στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία ήταν καθολική από εργαζομένους όλων των κλάδων. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε αρκετούς χώρους (ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διυλιστήρια, πλοία- λιμάνια, οικοδομή, τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα [OTEr.AT] κ.ά.) η συμμετοχή άγγιξε το 100%.

Ειρηνική και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Α. Παπαρήγα: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 10.00 στην Ομόνοια. Ακολούθησε ειρηνική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφθασαν στο Θησείο, όπου διαλύθηκαν.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπογράμμισε πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». «Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη», πρόσθεσε.

«Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ’ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν αιφνιδιαστικά νωρίς το πρωί σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρέτισε «τα εκατομμύρια των απεργών που με την μαζική τους συμμετοχή στην απεργία, έστειλαν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα απόρριψης και καταδίκης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων».

Προληπτικές προσαγωγές

Σε προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές προχώρησε το πρωί η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αναστείλει εγκαίρως τυχόν επεισόδια από τους συνήθεις ταραξίες. Σε επιχείρηση στα Εξάρχεια άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν σε 98 προσαγωγές. Από τους αστυνομικούς προσάγονταν κυρίως άτομα που μετέφεραν σακίδια, ή κρίνονταν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων. Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, απ΄όπου αφήνονται ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

Συνολικά για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων επιστρατεύτηκαν 1500 αστυνομικοί.

Πάντως, συνδικαλιστές κατήγγειλαν τις προληπτικές προσαγωγές και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων.

Εξάλλου, κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας, σε όλο το μήκος της οδού Σταδίου, αλλά και αρκετοί χώροι εργασίας στην Πανεπιστημίου μετά το τραγικό συμβάν της πορείας της 5ης Μαΐου.

ΛΑΟΣ: «Οι απεργίες επιβαρύνουν την κατάσταση»

«Οι απεργίες και οι αποκλεισμοί κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείων εάν -τουλάχιστον- δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις απόδρασης από την κρίση δεν προσφέρουν αλλά, αντίθετα, επιβαρύνουν την κατάσταση», δήλωσε σχολιάζοντας τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

Επαναδιατύπωσε δε το αίτημα του ΛΑΟΣ για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης λέγοντας: «επιμένουμε στην ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία δυστυχώς φοβάται περισσότερο ο κ. Σαμαράς απ’ τον κ. Παπανδρέου».

www.naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *