Ο Στουρνάρας τα μαζεύει, η τρόικα επιστρέφει

Βραχύβιοι ποδεικνύοντι οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης καθώς αμέσως μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ότι “θα τα πούμε ξανά για…

την Ελλάδα απρε-σκι”, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να ζητήσει από την τρόικα να επανέλθει την Παρασκευή. Ο Έλληνας υποργός Οικονομικών αν και “ενοχλημένος” από τις διαρροές των Βρυξελλών άλλαξε στρατηγική και προσέγγιση, ζητώντας από τους επικεφαλής των κλιμακίων να επιστρέψουν την Παρασκευή μετά το Eurogroup στην Ελλάδα.

Όπως είναι προφανές η στρατηγική ρήξης ανέκρουσε πρύμναν καθώς ακόμα και το Χρηματιστήριο βρήκε αφορμή για διόρθωση, ενώ εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες μετέφεραν το αρνητικά φορτισμένο κλίμα που διαμορφώνεται απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν δημοσίως εκνευρισμό για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της Αθήνας, ενώ και το ΔΝΤ αντιδρά στη στοχοποίηση της τρόικας και στις διαρροές για νέα οριζόντια μέτρα.

Το Sofokleousin.gr έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι οι χεριρισμοί της κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο την οδηγούν σε απομόνωση, ενώ κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν χαρακτήρισε την κυβέρνηση πολιτικό εκκρεμές.

Πηγές τ ου ΔΝΤ ανέφεραν ότι τέτοιοι χειρισμοί θέτουν σε κίνδυνα τα όσα έχουν επιτευχθεί, ενώ η δογματική εμμονή στην άρνηση προώθησης μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι οι σταγόνες που μπορούν να ξεχειλίσουν το ποτήρι για την κοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο απαντούν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις κραυγές του Αντώνη Σαμαρά για την παραπαίουσα κοινωνία. καθώς, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν τα βήματα στον τομέα της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών και της πάταξης της φοροαποφυγής των πλουσίων είναι βρεγικά, προδίδοντας έλλεψη πολιτικής βούλησης.

Το θέμα καυτηρίασαν και οι Financial Times χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μηδενική πρόοδο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πάντως, παρά την όποια απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών (οι σημερινές διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως «θετικές και δημιουργικές»), ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τον χρονικό ορίζοντα για μια συμφωνία.

«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις», επισήμανε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».

Ενόχληση για τις διαρροές από Βρυξέλλες

«Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου προκάλεσαν την ενόχληση του υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τελειώσει εγκαίρως ούτε και για το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μετά τις διακοπές του σκι, οι οποίες στην Ευρώπη γίνονται τον Φεβρουάριο.

Κατέληξε λέγοντας ότι χωρίς το κλείσιμο όλων των προαπαιτούμενων δεν θα εγκριθεί ούτε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *