Ο Τσίπρας παρουσίασε τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ παρουσίασε τις προτεραιότητές του αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει στο μυαλό του να εφαρμόσει…

«Οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός κι στη συνέχεια έθεσε τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης:
«Θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε δίκαιο σύστημα διορισμών, αξιολογήσεις, έκανε λόγο για προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενώ τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να διευρύνει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα και σε άλλους τομείς: Πράσινη Ανάπτυξη, κοινωνική οικονομία, νέα δικτυακά συστήματα, επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters).

«Ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που επιθυμεί συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι suigeneris αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας.

Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο».

Για το θέμα του χρέους είπε ότι «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί. Ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη».

«Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις γιατί δεν εξαρτιόμαστε από την οικονομική ολιγαρχία»

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Άνχελ Γκουρία υπογράμμισε την αποφασιστικότητα που έχει η κυβέρνησή του για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την «κοινωνική αλλαγή» και οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την «ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες».

«Ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει συνδρομή, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή, όχι μεταρρυθμίσεις που τις γνωρίσαμε ως σήμερα, που στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας μετέτρεψαν τη μεταρρύθμιση σε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης», τόνισε αρχικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε από κοινού με τον ΟΟΣΑ να προωθήσουμε στην Ελλάδα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε αποτελεσματική διοίκηση, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις, το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Τη μετατροπή, δηλαδή, της Ελλάδας, σε μια κανονική χώρα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

Παράλληλα τόνισε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε θα σηματοδοτήσουν τη ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες, με το παρελθόν της διαπλοκής και της εξάρτησης του πολιτικού συστήματος από την οικονομική ολιγαρχία. Μπορούμε και πρέπει να τις προωθήσουμε. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση που δεν είναι εξαρτώμενη με τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Έχουμε μια κυβέρνηση που την υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και του λαού.
«Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν να κάνουμε, αλλά που θέλουμε να κάνουμε. Πριν από τέσσερα χρόνια το ΔΝΤ επέβαλε στη χώρα μας μια πολιτική σκληρής λιτότητας. Τώρα, ένας άλλος διεθνής οργανισμός έρχεται για να συνεργαστούμε, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αποκαταστήσουμε το χαμένο έδαφος μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις»
Ο κ. Γκουρία υπογράμμισε από την πλευρά του: «Ήταν μεγάλο προνόμιο που δεχτήκαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ομάδα του. Μας περιμένει σκληρή δουλειά. Είναι μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση».

Για τις διαπραγματεύσεις είπε ο Πρωθυπουργός: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έχει μπει σε ράγες η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης. Αν εφαρμοστεί έγκαιρα και γρήγορα, θα δώσει την δυνατότητα να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, για να προχωρήσουμε στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια απερίσπαστοι. Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε στο Παρίσι συμφωνία με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, για την παροχή τεχνογνωσίας στη χώρα μας όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».
Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *