Διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια

Για την καταδίκη στην Ελλάδα του Βούλγαρου αρχιπιλότου της «Ήλιος»
Πιλότοι, αεροσυνοδοί και άλλοι εργαζόμενοι της…
ώθηκαν σήμερα έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη από ελληνικό δικαστήριο σε 123 χρόνια φυλάκισης του Βούλγαρου πιλότου Γιάνκο Στοϊμένοφ, για το αεροπορικό δυστύχημα της κυπριακής εταιρείας «Ήλιος» που κατέπεσε το 2005 κοντά στην Αθήνα, οδηγώντας στο θάνατο 121 άτομα.

Ο Στοϊμένοφ ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων για το πολύνεκρο δυστύχημα, με την ιδιότητα του αρχιπιλότου της κυπριακής εταιρείας και κύριος σκοπός της διαμαρτυρίας, κατά τους διοργανωτές, ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις δύο χώρες για το θέμα.

Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε η Συνδικαλιστική Ένωση Μεταφορών Βουλγαρίας, η πρόεδρος της οποίας, Αικατερίνα Ιορντάνοβα, δήλωσε: «Θέλουμε μία δίκαια δίκη για τον Γιάνκο, θέλουμε ασφάλεια για την αεροπορία, θέλουμε να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στον τομέα της αεροπορίας».

Σύμφωνα με την ίδια, ένας από τους λόγους που ο Στοϊμένοφ είχε κηρυχθεί αθώος στην αντίστοιχη δίκη στην Κύπρο, είναι πως – σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία – ο αρχιπιλότος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας, τα οποία έχουν άμεσες αρμοδιότητες και ευθύνες για την ασφάλεια των πτήσεων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του bTV, ο πιλότος Ιορντάν Κόλεφ ανέφερε ότι οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης είχαν περάσει με επιτυχία τις τακτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας. Κατά συνέπεια, όπως υποστήριξε, «είναι ανεδαφικές οι κατηγορίες για ανεπαρκή επαγγελματική κατάρτιση του πληρώματος».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *