«Η πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο γυρίζει μπούμερανγκ»

Η υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην Ελλάδα με «δραματικό τρόπο», σημειώνουν οι Financial Times με άρθρο τους,
σημειώνοντας παράλληλα, πως οι αγορές έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Σαμαρά πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν βγει από το Μνημόνιο, ενώ νιώθουν άβολα απλώς και μόνο με την υπόνοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σύντομα να διαχειρίζεται την ελληνική οικονομία.

Με τίτλο «Γυρίζει μπούμπερανγκ η ελληνική δέσμευση για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο», οι FT τονίζουν ότι «το σχέδιο του κ. Σαμαρά να πραγματοποιήσει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. και να απαρνηθεί την γραμμή διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ με δραματικό τρόπο». Σημειώνουν δε ότι ανάμεσα στα προβλήματα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει προστεθεί «και η διεύρυνση στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απειλεί να αναλάβει την εξουσία μέσα στους επόμενους μήνες, ένα αποτέλεσμα που θεωρούν πιθανό ακόμα και μερικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «Η αφορμή θα είναι η ψηφοφορία για πρόεδρο τον Φεβρουάριο, όπου ο συνασπισμός θα πρέπει να συγκεντρώσει επιπλέον 25 ψήφους για να εξασφαλίσει την νίκη του υποψηφίου που θα προτείνει. Αν δεν τα καταφέρει, θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές το Μάρτιο. «Είναι προφανές ότι οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αν φύγει η τρόικα» ανέφερε ο Τάκης Μίχας, πολιτικός αναλυτής, αναφερόμενος στους διεθνείς δανειστές της χώρας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ».

Και σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με αναλυτές, η μετακίνηση του πρωθυπουργού δεξιότερα έδωσε επιπλέον ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας την ψαλίδα μεταξύ των δυο κομμάτων από 3,8% στις ευρωεκλογές του Μαϊου, σε επίπεδα υψηλότερα του 6% σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ. (…) Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει τους τόνους στην αντιγερμανική ρητορική του αλλά συνεχίζει να θέλει μια επαναδιαπραγμάτευση και γενναίο κούρεμα του χρέους, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στην υψηλότερη τιμή του, στο 174% του ΑΕΠ, επίπεδα που θεωρεί μη διατηρήσιμα. «Το ελληνικό πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, ανεξαρτήτως της συμφωνίας που θα κάνει ο Σαμαράς με τους διεθνείς πιστωτές. Οι επενδυτές νιώθουν άβολα απλώς και μόνο με την υπόνοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σύντομα να διαχειρίζεται την ελληνική οικονομία«, υπογραμμίζει ο κ. Μίχας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *