Τι συμβαίνει με τον κ. Λαφαζάνη και τη ΡΑΕ;

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τον Υπουργό Παραγωγικές Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη να σκίζει τα ιμάτιά του ότι για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος δεν γνώριζε τίποτα και φταίει η κακιά ΡΑΕ που συνεργάστηκε με την μνημονιακή κυβέρνηση για να τον παγιδεύσουν!

 Μα όλοι πια, θέλουν το κακό του… και φυσικά, δεν έχει καμία σχέση όλη αυτή η παράσταση με την προσπάθειά του να ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, όπως μας είχε δηλώσει από την πρώτη μέρα που πήγε στο Υπουργείο.

Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί ο κ. Λαφαζάνης νομίζει ότι ψευδόμενος θα μας κάνει να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε – και ξέρει κι ο ίδιος, αν και δεν μας τα ομολογεί.

Η διαδικασία που ακολουθεί η ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ είναι γνωστή και δεδομένη, καθώς με νόμο του 2011 θεσπίστηκε η αναπροσαρμογή του τέλους ως υποχρέωση της ΡΑΕ, προκειμένου να καλυφθεί το  τεράστιο έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί  στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Τότε λοιπόν ορίστηκε ότι η ΡΑΕ, κάθε τέλος του χρόνου, θα εξετάζει τα στοιχεία και θα αποφασίζει το μέγεθος του ΕΤΜΕΑΡ. Με δύο λόγια, κάτι τέτοιο έγινε στο τέλος του 2012, του 2013 και τώρα στο τέλος του 2014. Κάτι που φυσικά ο κ. Λαφαζάνης γνώριζε, μιας και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το νόμο ήξερε, αφού ήταν εκεί όταν ψηφίστηκε, αλλά και ξιφουλκούσε κατά των αυξήσεων κάθε φορά, ωρυόμενος υπέρ των συμφερόντων του λαού. Πώς λοιπόν σήμερα να παραδεχτεί ότι γνώριζε ότι επίκεινται αυξήσεις, από τη στιγμή μάλιστα που έκατσε στην πολυθρόνα του Υπουργού. Κι επειδή απ’ την πολυθρόνα δεν μπορεί να πει ότι συμφωνεί, άρχισε τις φωνές.

Σε αυτό το σημείο, να πούμε ότι και να είχε ξεχάσει το νόμο, η ΡΑΕ σχετική επιστολή είχε κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία όταν υπογράφηκε σχετική απόφαση. Επομένως, ο κ. Υπουργός δεν είχε παρά να κοιτάξει στο αρχείο – σίγουρα πάντως δεν είναι ευθύνη της ΡΑΕ που ο κ. Λαφαζάνης δεν έψαξε αυτά που παρέλαβε. Βέβαια, αυτό κανονικά δεν έπρεπε να μας εκπλήσσει. Γιατί τελικά αυτή είναι η φιλοσοφία του κ. Λαψαζάνη. Αγνοούμε τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις απαξιώνουμε και προσπαθούμε να τις παροπλίσουμε. Γιατί αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και τον αρχικό σχεδιασμό που αναφέραμε παραπάνω. Να πάρουμε αρμοδιότητες από τη ΡΑΕ, γιατί να την καταργήσουμε δεν μπορούμε. Ο απόλυτος κρατισμός σε όλο του το μεγαλείο! Πέρα όμως από αυτό είναι και οι φωνές στα αυτιά του που τον στρέφουν κατά της ΡΑΕ. Ποιους εννοούμε; Μα τον κ. Πετράκο ο οποίος αν και έχει καλή θέληση, δεν έχει γνώση και ακούει και αυτός με τη σειρά του μια άλλη φωνή που παρουσιάζεται άλλοτε «ως κύκλοι της βιομηχανίας» και άλλοτε ως «αριστερός πατριώτης».

Μόνο που οι Ανεξάρτητες Αρχές, θεσμός που υπήρχε σε Ευρώπη και Αμερική για πολλά χρόνια, δημιουργήθηκαν ακριβώς για να μην υπάρχουν πολιτικές εξαρτήσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις εξαιτίας του πελατειασμού που κυριαρχεί ειδικά στην χώρα μας. Ρόλος τους είναι η εποπτεία ευαίσθητων τοµέων της πολιτικής, οικονοµικής και κοινωνικής ζωής μέσω κανονιστικών, γνωµοδοτικών, διαιτητικών κι εξελεγκτικών αρµοδιοτήτων, που κυρίως διασφαλίζουν το συμφέρον του πολίτη. Γι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και την αυτοτέλειά τους, ώστε κρατιστές υπουργοί να μην κάνουν τους φιλολαϊκούς στις πλάτες καταναλωτών και πολιτών, πριμοδοτώντας ομάδες που τους εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία.

Η ΡΑΕ έχει αποδείξει ότι μια χαρά κάνει τη δουλειά της. Και το γεγονός ότι κατά καιρούς δυσαρεστούνται υπουργοί, από όποια παράταξη κι αν προέρχονται, είναι σαφής ένδειξη γι αυτό. Όλα τα υπόλοιπα είναι για …λαϊκή κατανάλωση!

Νικ. Αρ. 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *