Η «Κίνηση» του Μίκη

Του Θανάση Ι. Νικολαΐδη

ΤΑ’ δωσε όλα, τα πήρε όλα. Με τη μουσική του, απ’ την πολιτική (του). Απ’ τα βάθη…της ιστορίας ο Μίκης, αλλά χωρίς τις πληγές (πολλών) άλλων που μαρτύρησαν και παρέμειναν στη σκιά. Δεν τον τυράννησε εξόχως η Μακρόνησος, δεν τον κακομεταχειρίστηκε η Χούντα. Στη Ζάτουνα κρατούμενος; Ένα πιάνο στο «κελί» και παρτιτούρες, χρόνος άφθονος, απ’ έξω χωροφύλακες να…….
τον «φυλάνε» και οι νότες του να χάνονται, πριν σμίξουν με τις μακρινές κραυγές δημοκρατών απ’ τη φάλαγγα στην Μπουμπουλίνας.

ΚΙ όταν ο λαός αγκάλιασε την «χιλιάκριβη τη λευτεριά»; Ο Μίκης «διείδε» τον κίνδυνο για πισωγύρισμα στα…τανκς (όπως οι δικτάτορες διέγνωσαν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο») και φώναξε δυνατά αβαντζάροντας τον Καραμανλή και την παράταξή του: «Καραμανλής ή τανκς»! Έξω, λοιπόν, από ευθύνες και «έργα» της ΕΡΕ τα παλικάρια, με το συγχωροχάρτι στο χέρι και με τον Μίκη στο πλευρό τους.

ΚΙ ύστερα; Έδωσε ο Μητσοτάκης τη μάχη του για να γίνει Πρωθυπουργός με την «αριστερά» στο τσεπάκι, έδωσε και ο Μίκης τη δικιά του (χείρα βοηθείας). Έσπευσε να ορκιστεί υπουργός της Ν.Δ. του Μητσοτάκη και η «συμφιλίωση» έγινε πράξη και πρακτική. Για να χαθούν οι μνήμες της…Μακρονήσου στις αναθυμιάσεις της Χαλυβουργικής απ’ τους καμένους φακέλους, σαν άρωμα στα πνευμόνια του Κύρκου και του Χαρίλαου.

ΣΗΜΕΡΑ που όλοι μας τιμούμε τον κ. Θεοδωράκη για το ταλέντο και τις μουσικές του δημιουργίες εγκρίνοντας τα καλλιτεχνικά του πεπραγμένα. Μίλησε στην ψυχή μας, με τα τραγούδια του έπαλλε η καρδιά μας μαζί του διψώντας για δημοκρατία. Σήμερα, κάποιοι τον αναζητούν για σωτήρα. Εκείνοι που ψάχνουν για σωτήρες «εκτός σειράς», σνομπάροντας τους «τακτικούς» με την έγκριση της πλειοψηφίας του λαού. Όλες οι παρατάξεις βοηθούν με τον τρόπο τους (λογική, ανοχή, διάλογος…) και ο Μίκης χώρια. Με την πολιτική του συνείδηση αφυπνισμένη, τώρα στα γεράματα. Με φρόνημα που σώζει τον αντίπαλο (δυσδιάκριτο όσο ποτέ του), την τελευταία στιγμή.

ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ ενσταντανέ του πολιτικού του βίου, ζυγιάσαμε τη συμπεριφορά του διαχρονικά και κρατάμε αποστάσεις. Η κίνησή του για «Κίνημα ανεξάρτητων πολιτών» έχει στόχους κι αυτό μας ανησυχεί. Ο ίδιος έχει «κίνητρο», η πολιτική του έχει συνέχεια.Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
thanikolaidi@gmail.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

8 Comments

  1. Ανώνυμος

    Eίναι τουλάχιστον άθλιο το γεγονός και φυσικά συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτόν τον χαρακτηρισμό να περιμένουμε από ενα ανθρωπο που πλησιάζει στα 90 χρόνια την καθοδηγηση.
    Και όμως ένα τέτοιο κίνημα είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε για την παλλαϊκή αντίσταση του ελληνικού λαού. Ο Μίκης Θεωδοράκης είναι η προσωπικότητα που μπορεί να ηγηθεί ενος τετοιου εγχειρήματος να φτιαχτει ξανά η αντοιστοιχη νεολαια λαμπρακη που αυτη τη φορα θα ειναι για καθε ηλικια χιλιαδες λαου ειμαστε ετοιμοι και περιμενουμε να αγκαλιασουμε και να στηριξουμε αυτη τη προσπαθεια του ΜΙΚΗ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗ

    Reply
  2. Thinker

    de kserw lete na ginei o kainourgios venizelos;;alla emena allo einai to thema mou…as min kruvomaste pisw ap to daxtulo mas,poios tha ton diadexthei stin arxigia tou neou kommatos;o androulakis;

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ο Μικης δεν ηταν που κρατιοταν χερι χερι με τον ερντογαν και τον ΓΑΠ?Απο το συστημα ειναι βαλτός!!
    Ειναι σκοπιμη η κινηση για να νομιζει ο λαος οτι κατι κινειται!!Τιποτα δεν θα κανει!!Δοσιλογος ειναι κι αυτος οπως ηταν και 35 χρονια τωρα!!ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΜΙΚΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ?ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
    (απο μουσικη παντως σκιζει,ολα κι ολα)

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Τι λες ρε νικολαιδη ,ο μικης δεν ηγειται ,αλλα προλαβαινει ….και δειχνει τον δρομο….στον οποιο παντοτε ηταν μπροσταρης,και με θυσιες και οχι παχια λογια.Και οταν λαμε δειχνει τον δρομο εννοουμε τον δρομο του αγωνα για το συμφερον του λαου και την ανεξαρτησια της πατριδας…και οχι παλι τιποτα στημενα κινηματα τυπου ΠΑΣΟΚ να μπουν μπροστα ,και αντε ξεμπερδεψε με τα καινουργια λαμογια.Ακομη η κινηση του περισσοτερο συμβολικη…θελει να δειξει στην δηθεν οργανωμενη αριστερα οτι ειναι εκτος τοπου και χρονου …οπως και στα διαφορα φασιστοειδη ,που συχνα εμφανιζονται στο μπλοκ αυτο σαν αθωες περιστερες ,οτι ολαος δεν μπορει να τους δεχθει και ανεχθει σαν μπροσταρηδες και σωτηρες.ΜΙΚΥ προχωρα και περιμενουμε για υλοποιηση την πρωτη προταση ΑΝΥΠΑΚΟΗς.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ…ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ Η ΕΒΡΑΙΟΥΣ
    ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Reply
  6. Κλεάνθη

    Οι τακτικοί σωτήρες έδωσαν εξετάσεις και δεν πέρασαν . Όντως δεν πρέπει να ψάχνουμε για "σωτήρες" μόνοι μας ότι κάνουμε αλλά χρειάζεται κάποιος για να τεθεί η ισχύς εν τη ενώση.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *