ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ…………………


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, γιορτάζει τις ημέρες αυτές τα εικοστά γενέθλιά του από την ημέρα που τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 600 χιλιομέτρων πάνω από την γή. Όλα αυτά τα χρόνια φωτογράφιζε το διάστημα, επιβεβαιώνοντας διάφορες υποθέσεις, δίνοντας απαντήσεις σε αινίγματα και χαρίζοντάς μας εικόνες ανεκτίμητης αξίας από τα βάθη του Σύμπαντος.
Οι επιστήμονες για πρώτη φορά είδαν…
.

…τους παλαιότερους γαλαξίες , που σχηματίστηκαν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 600 έως 800 εκατομμύρια χρόνια μετά την δημιουργία του Σύμπαντος.
Το Hubble που πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Edwin Powell Hubble, είχε κατά την εκτόξευσή του βάρος 11 τόνων, μήκος 13,2 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να τεθεί σε τροχιά το 1986. Το Ιανουάριο όμως του ιδίου έτους, το διαστημικό όχημα Challenger που επρόκειτο να θέσει σε τροχιά το Hubble εξερράγη κατά την εκτόξευσή του. Έτσι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 24 Απριλίου 1990 το Discovery ανέλαβε την μεταφορά του τηλεσκοπίου. Δυσκολίες και δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν μόλις το Hubble τέθηκε σε τροχιά, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες που έστελνε στην γή, να μην είναι ευκρινείς. Οι επιστήμονες όμως δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το τηλεσκόπιο στην τύχη του. Η δυσλειτουργία εντοπίστηκε στο αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, που δεν είχε την σωστή κλίση. Ένα λάθος στους αρχικούς υπολογισμούς, που σήμαινε απόκλιση σε μοίρες όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας στην κυριολεξία, έπρεπε να διορθωθεί. Τον Δεκέμβριο του 1993 εξετελέσθη η αποστολή της διορθώσεως. Το διαστημικό όχημα-συνεργείο έπρεπε να προσεγγίσει το Hubble που περιστρέφεται με ταχύτητα 28.000 χλμ την ώρα γύρω από την γή και σε ύψος 600 χλμ από αυτήν. Ακόμη και σήμερα οι φωτογραφίες των αστροναυτών να διορθώνουν την κλίση του κατόπτρου του τηλεσκοπίου, κρεμασμένοι κυριολεκτικά στο κενό προκαλούν δέος. Η αποστολή τους εστέφθη από πλήρη επιτυχία και έτσι σήμερα μπορούν οι επιστήμονες, αλλά και όλοι μας να θαυμάζουμε, φωτογραφίες σαν αυτή που παραθέτουμε. Τα επόμενα χρόνια έχει προγραμματιστεί και νέο «service» του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, που θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση των οργάνων και του εξοπλισμού του, ώστε να είναι σε θέση για πολλά χρόνια ακόμη να στέλνει στην γή πολύτιμες πληροφορίες και εικόνες από το αχανές σύμπαν. Εικόνες και φωτογραφίες που όταν τις βλέπουμε, απλοί άνθρωποι και επιστήμονες, έρχονται στο νου και στα χείλη μας οι λέξεις: ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ….
F.I.
**Στην φωτογραφία βλέπετε τα υπολείμματα του supernova «N132D» που βρίσκεται στο νεφέλωμα του Μαγγελλάνου. Οι δομές με χρωματισμό κόκκινο και μπλέ είναι ότι απέμεινε από ένα μεγάλο άστρο (10 έως 15 φορές μεγαλύτερο του ηλίου) του οποίου η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που θα ήταν ορατή στην γή πριν 3000 χρόνια. φιλοτιμια

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *