«Καταπέλτης» το πόρισμα για τη Χρυσή Αυγή

Το εδώλιο του δικαστηρίου για τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και για άλλα μέλη της οργάνωσης δείχνει το πόρισμα του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο δικαστικός λειτουργός στην πρόταση παραπομπής που αριθμεί 700 σελίδες περιγράφει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τις δράσεις, τις πρακτικές και τον τρόπο οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο εισαγγελέας είναι «καταπέλτης» για το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της οργάνωσης, καθώς επισημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πρέπει να λογοδοτήσουν και να αντιμετωπίσουν την κατηγορία για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος υποστηρίζει ότι η εγκληματική δράση της οργάνωσης καλυπτόταν από την ηγεσία του κόμματος που ποτέ δεν αποδοκίμασε τις πράξεις βίας.

«Ουδείς εκ των βουλευτών του ως άνω πολιτικού κόμματος, είναι σε θέση να ισχυριστεί ευπροσώπως και με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις, οι οποίες εξακολουθητικά και επί μακρό χρονικό διάστημα διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων και σε βάρος αλλοδαπών. Ουδείς εξ αυτών αντέδρασε, έστω και στοιχειωδώς, στην τέλεση έστω και ενός από τα τόσο σοβαρά εγκλήματα που τελέστηκαν κατά παντός αντιφρονούντα ή στοχοποιημένου ατόμου», αναφέρει για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ο κ. Ντογιάκος.

Μετά την σύνταξη του πορίσματος από τον Εισαγγελέα, τη σκυτάλη παίρνει το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη. Από τους 85 κατηγορουμένους η πρόταση του Εισαγγελέα είναι να παραπεμφθούν οι 70. Χρονικά, το δικαστικό συμβούλιο θα χρειαστεί έως και τρεις μήνες έως ότου εκδώσει το βούλευμά του και έτσι η δίκη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2015.

Στις 700 σελίδες του πορίσματος Ντογιάκου περιγράφεται ο ηγετικός ρόλος του Νίκου Μιχαλολιάκου στην οργάνωση, που λατρευόταν ως απόλυτος αρχηγός, η σημαίνουσα επιρροή του Ηλία Κασιδιάρη στην οργάνωση και κατήχηση των μελών της Χρυσής Αυγής, η ιδεολογία της οργάνωσης.

Αρχηγός ο Μιχαλολιάκος
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος περιγράφεται ως ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, δεν είναι ο πρόεδρος, όπως ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα αλλά είναι ο αρχηγός τον οποίο όλοι λατρεύουν. Όπως αναφέρεται στην πρόταση του Εισαγγελέα τον βλέπουν σαν μεταφυσικό φαινόμενο, σαν «ένα και μοναδικό», όπως λένε στα έγγραφα που κατέσχεσαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατηγορουμένων.

«Ο Αρχηγός μας συγκεντρώνει τα θετικά στοιχεία όλων των αγωνιστών της Χρυσής Αυγής πρώτος μεταξύ ομοίων στην αδιάσπαστη φάλαγγα των Εθνικιστών είναι ο άνδρας ο Ερχόμενος ο οποίος θα σαρώσει με την παρουσία του οτιδήποτε σάπιο ταλανίζει και βασανίζει το Ελληνικό Έθνος» αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο που έχει ενσωματωθεί στο πόρισμα.

Ο ρόλος του Κασιδιάρη
Στη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ηγετικός είναι ο ρόλος και του Ηλία Κασιδάρη, που είναι στην Χρυσή Αυγή πολλά χρόνια, σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα και που χαρακτηρίζεται ως στέλεχος «παρά τω Αρχηγώ» και που συνέβαλλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης, αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας υποτασσόμενοι στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του εχθρού».

Ιδεολογικά και πολιτικά, σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα, ως εχθρός νοείται ο αντιφρονών, αυτός που διαφωνεί, αυτός που δεν συμφωνεί με τη Χρυσή Αυγή, αυτός που έχει διαφορετικό χρώμα, ή διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις, ή πολιτικές απόψεις.

Η δολοφονία Φύσσα
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και για τις επιθέσεις κατά μεταναστών.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του Π. Φύσσα που εκτέλεσε η τοπική οργάνωση της Νίκαιας υπακούοντας όμως στις εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η όλη εγκληματική δράση οργανώθηκε από την ηγεσία της συγκεκριμένης τοπικής οργάνωσης και συγκεκριμένα του υπευθύνου αυτής, Γιώργου Πατέλη. Όμως το εύρος και η ταχύτητά της, ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που ανταποκρίθηκε και το σχετικό κάλεσμα -εντολή του, συνιστά υλοποίηση των αρχών και των θέσεων της Χρυσής Αυγής».

Ο Εισαγγελέας επισημαίνει πως δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των βουλευτών, αφού επισημαίνει ότι καμία εγκληματική δράση της οργάνωσης δεν θα είχε εκδηλωθεί εάν δεν καλυπτόταν από την ηγεσία του κόμματος που ποτέ δεν αποδοκίμασε τις πράξεις βίας.

«Η άποψη ότι όλες οι αξιόποινες πράξεις είχαν την έγκριση και την κάλυψη του κόμματος, ενισχύεται πλήρως και από το γεγονός ότι βουλευτές του κόμματος, υπό την κάλυψη της βουλευτικής τους ασυλίας, έθεταν εαυτούς επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου σε βίαιες δράσεις και παράνομες ενέργειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος.

Τα Τάγματα Εφόδου
Στρατιωτική οργάνωση με εκπαίδευση και τρόπο λειτουργίας αντίστοιχο με αυτό των Ειδικών Δυνάμεων αποδίδει το πόρισμα στα περίφημα «Τάγματα Εφόδου» της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη που απάρτιζαν τις «επίλεκτες» αυτές ομάδες ήταν οι πρωταγωνιστές σε όλες τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου τα «Τάγματα Εφόδου» χτυπούσαν οργανωμένα και οι επιθέσεις διαρκούσαν λίγα λεπτά και αρκούσε πάντα μια εντολή για να εξαφανιστούν. Αυτό συνέβη και στην επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ το Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα.

«Τα μέλη του “Τάγματος Εφόδου” κρατούσαν καδρόνια, πτυσσόμενα γκλομπς, τσεκούρια, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια τα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και κοντάρι με ιδιοκατασκευή με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Για τον Εισαγγελέα οι Χρυσαυγίτες που συμμετείχαν στην επίθεση του Τάγματος Εφόδου στο Πέραμα ήθελαν να σκοτώσουν. Οι βρισιές ήταν «γ… τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας, τις αδελφές σας, κομμούνια θα πεθάνετε, θα σας θάψουμε».

Ο ρόλος του Γ. Λαγού
Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση ο προφυλακισμένος Γιάννης Λαγός είχε προαναγγείλει το χτύπημα σε επίσκεψη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία κατά του Γιάννη Λαγού είναι συντριπτικά. Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο ενός μηνύματος που έστειλε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη λίγα λεπτά πριν από την επίθεση.

«Ο εν λόγω κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός έδωσε με την ανωτέρω δήλωσή του και μάλιστα κατά τρόπο πανηγυρικό το “σήμα-εντολή” προς τα μέλη των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, να δράσουν κατά τρόπο βίαιο σε βάρος των συνδικαλιστών του ΚΚΕ στο Πέραμα, συνάγεται, πέραν πάσης αμφιβολίας και από τα τηλεφωνικά μηνύματα (sms), τα οποία ο ίδιος απέστειλε μέσω του κινητού του τηλεφώνου στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου Γεώργιου Πατέλη».

Ενδεικτικό της μεθοδολογίας, με την οποία γίνονταν τα χτυπήματα ήταν η επίθεση που έγινε στο σπίτι τεσσάρων Αιγύπτιων ψαράδων τον Ιούνιο του 2012.

Μάρτυρας: «Κατά την εκδήλωση της επίθεσης, οι επιτιθέμενοι έβριζαν, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, “θα σας…….” και απειλούσαν “θα μάθετε η Χρυσή Αυγή τι είναι”». Οι Χρυσαυγίτες αφού κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα των μεταναστών επιχείρησαν να εισβάλλουν στο σπίτι και όταν δεν τα κατάφεραν διψασμένοι για αίμα ανέβηκαν στην ταράτσα και τραυμάτισαν σοβαρά έναν από τους Αιγύπτιους ψαράδες που κοιμόταν εκεί. «Έτσι ανέβηκαν στην ταράτσα που κοιμόταν ο Εμπαράκ Αμπουζίντ και αφού τον αιφνιδίασαν, τον χτύπησαν με ξύλα και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι και στο πρόσωπο».

Και σε αυτή την περίπτωση λίγες ημέρες πριν ο Γιάννης Λαγός μιλώντας σε εκδήλωση είχε στοχοποιήσει τους Αιγύπτιους ψαράδες. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει περίτρανα, σε συνδυασμό και με τις παραπάνω σχετικές δηλώσεις του Ιωάννη Λαγού, ότι ήταν απολύτως ελεγχόμενη οργανωμένη και πλήρως ελεγχόμενη, όπως και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι αιματηρές επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου εναντίον μεταναστών είχαν αρχίσει αρκετά χρόνια πριν. Μια από τις πιο άγριες επιθέσεις είχε γίνει στα Πετράλωνα το 2008 σε κοινωνικό χώρο στον οποίο υπήρχαν Έλληνες και μετανάστες. Τα μέλη του Τάγματος Εφόδου χτύπησαν βάσει οργανωμένου σχεδίου.

Μάρτυρας: «Μπήκε κάποιος στο στέκι με ένα μαύρο κράνος, κατέβηκε με γοργό βήμα, χαιρέτισε ναζιστικά και είπε “έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής, θα σας…”»

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, όλοι οι Χρυσαυγίτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχαν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο.

Μάρτυρας: «Από τα άτομα αυτά που εισέβαλαν, κάποιοι επιτηρούσαν το χώρο, κάποιοι έριχναν κάτω έντυπα, κάποιος έσπαγε με σκεπάρνι την τζαμαρία, κάποιος με μαχαίρωνε και κάποιος κυνηγάει τον καθηγητή και τον μαχαιρώνει. Ξαφνικά ακούστηκε η φράση “τέλος χρόνου”».

Στην πρόταση-καταπέλτη για την παραπομπή όλων των βουλευτών και δεκάδων στελεχών της Χρυσής Αυγής ο Εισαγγελέας περιγράφει γλαφυρά όλες τις αιματηρές επιθέσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και την αιματηρή δολοφονία με μαχαίρια του μετανάστη Σαζάρ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

Σύμφωνα με την πρόταση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Χρυσαυγίτες δρούσαν σαν μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης. «Ήταν ειδικά εκπαιδευμένα, υπό ιδιαίτερες σκληρές συνθήκες, οι οποίες προσομοίαζαν στην εκπαίδευση των υπηρετούντων στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ενώ έκαναν και νυχτερινές εκπαιδεύσεις εξασκούμενοι με όπλα διαφόρων ειδών και τύπων».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *