Απειλούν με εμπάργκο τα νοσοκομεία


Το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 5,6 δισ. ευρώ στους προμηθευτές και σύμφωνα με τη ρύθμιση θα εξοφληθούν άμεσα τοις μετρητοίς οι οφειλές του 2005-06 (230 εκ. ευρώ), ενώ τα χρέη του 2007-09 θα εξοφληθούν σε 2-5 χρόνια με άτοκα ομόλογα

Να σταματήσουν την τροφοδοσία των νοσοκομείων με αναλώσιμο υλικό απειλούν οι προμηθευτές, καθώς δηλώνουν αντίθετοι στον τρόπο ρύθμισης των χρεών, που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Συνολικά το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 5,6 δισ. ευρώ στους προμηθευτές φαρμακευτικού και νοσηλευτικού υλικού και σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί οι οφειλές του 2005-2006…..

(ύψους 230 εκ. ευρώ) θα εξοφληθούν άμεσα τοις μετρητοίς, ενώ οι οφειλές 2007-2009 θα εξοφληθούν σε διάστημα από 2 μέχρι 5 χρόνια με άτοκα ομόλογα.

Ωστόσο, η ρύθμιση βρίσκει αντίθετους τους προμηθευτές, «οι οποίοι αποσύρουν τα υλικά τους από τα νοσοκομεία, καθώς θα εισπράξουν τα μισά από τα οφειλόμενα» όπως δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) κ. Διονύσιος Σαργέντης.

«Σκεφτείτε ότι από το 2008 οι εταιρείες δανείζονται από τις τράπεζες για να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι τα τρία αυτά χρόνια έχουμε πληρώσει σε τόκους το 20% έως 25% των οφειλόμενων ποσών.Το κράτος θέλει να μας δώσει ομόλογα για το 2013, χωρίς να συμπεριλάβει τόκους. Δηλαδή τα επόμενα τρία χρόνια θα χάσουμε ακόμη 20% έως 25%. Πρόκειται για συνολική μείωση 40% έως 50% του οφειλόμενου ποσού, για οποίο εμείς πληρώνουμε ολόκληρο τον ΦΠΑ και την προκαταβολή του φόρου».

Επισφάλειες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος σημειώνει ότι η εξόφληση με τα ομόλογα κρύβει επισφάλειες που κυμαίνονται από 25% έως 31%. Και ο κ. Σαργέντης, συμπληρώνει: «Αν το κράτος θέλει ευρωπαϊκές τιμές, πρέπει να κάνει και ευρωπαϊκές εξοφλήσεις των οφειλών, δηλαδή το πολύ σε τρεις μήνες και όχι σε τέσσερα χρόνια».

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας που επικρατούσε στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων. Ενεργοποιείται λοιπόν η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά η διεξαγωγή ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για νοσηλευτικό υλικό. Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται και η ρύθμιση των οφειλών (ας σημειωθεί ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ εξοφλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο).

Ειδικότερα οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι 2ετούς διάρκειας, για του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι 4ετούς διάρκειας.

Ενώ με νομοθετική ρύθμιση, που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007-2009.

www.ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *