Κορυφώνεται η Μεγάλη έξοδος

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα. Είναι η μέρα των παθών του Ιησού. Αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν τη Σταύρωση. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ οι πιστοί σήμερα νηστεύουν ακόμα και το λάδι. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου.
Εγκαταλείπουν το κλείνον άστυ και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα, με την Τροχαία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την ομαλή έξοδό τους. Μέχρι στιγμής, πέρασαν από τα…
δύο εθνικά οδικά δίκτυα, 175.000 οχήματα. Η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζεται μειωμένη όπως και με τις αεροπορικές μετακινήσεις ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζεται μόνο σε κοντινές διαδρομές των εκδρομέων με τα πλοία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπάρχουν στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών όπου διεξάγονται έργα, για τον λόγο αυτό οι οδηγοί πρέπει να επιδείξουν υπομονή και προσοχή. Ο καιρός πάντως, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, θα είναι καλός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Πάσχα στην Πάρο

Στην ανοιξιάτικη φύση και τα γραφικά σοκάκια της Μάρπησσας, από τα πλέον ζωντανά κεφαλοχώρια της Πάρου, στήθηκαν και σήμερα, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, τα σκηνικά με τις αναπαραστάσεις από τα Πάθη του Χριστού.

Εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες θα ακολουθήσουν τον Επιτάφιο, γύρω και μέσα στο χωριό. Στη διαδρομή θα κάνουν δώδεκα στάσεις, όσες και τα θέματα, που αναπαριστούν, εμπνευσμένοι από τα Θεία Πάθη, οι κάτοικοι του χωριού. Κεντρικοί πρωταγωνιστές στην αναπαράσταση θα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι.

Όσοι βρεθούν φέτος στην Πάρο, που αυτή την εποχή είναι καταπράσινη και στολισμένη με χιλιάδες μαργαρίτες, αξίζει να παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Περίπου, σαράντα γυναίκες του χωριού έχουν συγκροτήσει χορωδία για τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου. Μυροφόρες μέσα στον Ναό ραίνουν τον Επιτάφιο με αρώματα, ενώ από τον θόλο πέφτουν ροδοπέταλα. Μετά την έξοδο του Επιταφίου η πρώτη στάση γίνεται στο κέντρο του χωριού. Εδώ γίνεται η αναπαράσταση της Αναστάσεως του Λαζάρου. Ένας ψεύτικος βράχος παραπέμπει στον τάφο του Λαζάρου.

Οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα δεν τελειώνουν, όμως, τη Μεγάλη Παρασκευή. Συνεχίζονται μετά τη δεύτερη Ανάσταση, με την αναπαράσταση της Ανάστασης του Χριστού και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του Χωριού.

Ανήμερα το Πάσχα, όλο το χωριό και οι επισκέπτες γιορτάζουν στο γήπεδο, προσφέροντας ψητό αρνί, αυγά, παριανή γραβιέρα και ντόπιο κρασί.

Ανατολική Μακεδονία

Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τιμούν τα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου, μέσα από αναπαραστάσεις αλλά και με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί στη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Ηρακλείτσας του Δήμου Παγγαίου, στο Νομό Καβάλας, ζουν τη συγκίνηση του Θείου Πάθους. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού, στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας, στην τοποθεσία Νησάκι, στην παραλία της Νέας Ηρακλείτσας.

Κεντρική Μακεδονία

“Αυγομαχίες” γίνονται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και στην Καστανούσα του δήμου Κερκίνης, στις Σέρρες. Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στον ελληνικό Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Δυτική Μακεδονία

Με θρησκευτική κατάνυξη γιορτάζεται το Πάσχα και στη Δυτική Μακεδονία. Τη Μεγάλη Εβδομάδα εντείνεται η νηστεία της Σαρακοστής και ο κόσμος παρακολουθεί τα Άγια Πάθη. Τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής και βάφουν τα κόκκινα αυγά.

Ξεχωρίζει τη Μ. Παρασκευή η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου, που γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, στο λόφο του “Γολγοθά”, στο Δρυόβουνο της Κοζάνης.

ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *