ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ «ΚΑΤΑΔΥΟΜΕΝΗΣ ΝΗΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΛΑΒΗΣ ΚΕΡΔΟΣ»

από τον Κ. Διαμαντή

Η Μέση Ανατολή κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Τελευταία μάλιστα βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η «δύση» εκτός των άλλων εξελίξεων στην περιοχή , παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σίγουρα, Ισραήλ και Η.Π.Α. θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με το «ατίθασο» Ιράν, χωρίς να αποκλείουν μια πολεμική σύρραξη μαζί του, αλλά δεν ….
τολμούν να κάνουν οι ίδιοι το πρώτο βήμα για να μην κατηγορηθούν από την Παγκόσμια κοινότητα. Έτσι, καθώς το Ιράν προσέχει πολύ τις κινήσεις του, ο μόνος τρόπος για να συρθεί σε πολεμική σύρραξη πριν ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι μέσω μιας προβοκάτσιας που θα στηθεί εις βάρος του .

Οι τελευταίες κινήσεις των Η.Π.Α. και του Ιράν στη Παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα είναι ενδεικτικές για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα στην περιοχή του Περσικού κόλπου, καθώς το ζέσταμα των μηχανών του πολέμου γίνεται πλέον εύκολα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε.

Οι Αμερικανοί, καθώς διαπιστώνουν ότι ο έλεγχος των επιθεωρητών του ΟΗΕ για στρατιωτική διάσταση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν αποδίδει καρπούς και δεν «περπατά» όπως θα ήθελαν, νιώθουν πλέον για τα καλά το σφίξιμο της μέγγενης του χρόνου στα σχέδιά τους. Έτσι στην προσπάθειά τους να πιέσουν τον Αχμαντινεζάν να αποσύρει το πυρηνικό του πρόγραμμα , έπεισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει στο Ιράν εμπάργκο πετρελαίου μαζί με κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και ταυτόχρονη απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής χρυσού με την ιρανική κυβέρνηση. Ας σημειωθεί ότι οι Η.Π.Α δεν αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, σε αντίθεση με τις χώρες της Ε.Ε που αποτελούν τον δεύτερο κατά σειρά πελάτη του Ιράν .

Για πολλούς , οι παραπάνω οικονομικές κυρώσεις αποτελούν έμμεση κήρυξη πολέμου εναντίον του Ιράν. Επιπλέον η εμπλοκή της
Ε. Ε., δείχνει την οικονομική αδυναμία των Η.Π.Α. να διαχειριστούν μόνοι τους την πολύπλοκη και πολυδάπανη πλέον κρίση στην Μέση Ανατολή.

Οι Ιρανοί από την άλλη μεριά, αν εφαρμοστούν οι παραπάνω οικονομικές κυρώσεις, απειλούν να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ως γνωστόν τα στενά του Ορμούζ που βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο- έξοδο του Περσικού κόλπου , αποτελούν για όποιον τα κατέχει , ένα μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα ελέγχου της παγκόσμιας οικονομίας, αφού από αυτό το σημείο διακινείται με πλωτά μέσα το 40% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Καταλαβαίνετε λοιπόν που θα φθάσει η τιμή του πετρελαίου και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά, αν ΟΙ Ιρανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους και κλείσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα στενά του Ορμούζ.

Οι Αμερικανοί πάντως « έχοντας ποιος ξέρει τι κατά νου» , προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω , ενισχύοντας κρυφά τις στρατιωτικές βάσεις που διαθέτουν στην περιοχή. Έτσι στα δύο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή νησιά Σοκότα και Μαζιράχ, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν βάσεις, πραγματοποιούνται εσπευσμένα μαζικές μεταφορές δυνάμεων πολεμικής αεροπορίας ,ναυτικού και πεζοναυτών, κινήσεις που μοιάζουν αρκετά με εκείνες της προετοιμασίας πριν την εισβολή στο Ιράκ. Επιπρόσθετα στις 5 Φεβρουαρίου του 2012, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α ζήτησε την ενεργοποίηση της NDAA (Εθνικής Πράξης Εξουσιοδότησης Άμυνας) , η οποία επιτρέπει στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τη χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον του Ιράν, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Και δεν φτάνει αυτό. Προ ημερών , δόθηκε εντολή σε τρία αεροπλανοφόρα των Η.Π.Α. και ένα Γαλλικό , να καταπλεύσουν για παν ενδεχόμενο στην περιοχή. Όλα δείχνουν ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει μεγάλη ένταση στην περιοχή του Περσικού και ότι ο δρόμος για έναν καινούργιο πόλεμο έχει ήδη στρωθεί. Λείπει μόνο η αφορμή του πολέμου και καθώς το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να τη δώσει , η άλλη πλευρά πρέπει να βρει τρόπο να τη δημιουργήσει . Ο χρόνος λοιπόν κυλά αμείλικτα και οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το Ιράν είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος. Κάτω από αυτές τις πιεστικές συνθήκες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Αμερικανοί νιώθουν επιτακτική την ανάγκη να «ρίξουν άμεσα στο παιγνίδι» μια προβοκατόρικη ενέργεια εις βάρος του Ιράν που θα δικαιολογούσε πλήρως οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον του. Δηλαδή η μόνη λύση που απέμεινε για να σύρουν το Ιράν σε πολεμική σύρραξη είναι μια κατασκευασμένη επίθεση εις βάρος Αμερικανών στρατιωτών για την οποία έπειτα θα κατηγορήσουν με πλαστά στοιχεία το Ιράν, προκειμένου να εξαγριωθεί η Διεθνής κοινότητα και να δεχθεί με μεγαλύτερη ευκολία οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση εναντίον του.

Όλες οι κινήσεις των Αμερικανών δείχνουν καθαρά ότι έχουν γράψει με κάθε λεπτομέρεια το σενάριο , έχουν στήσει το απαραίτητο σκηνικό και κάνουν πλέον τις τελευταίες πρόβες του έργου του οποίου η προβολή θα έχει πρωταρχικό σκοπό να στρέψει την Παγκόσμια Κοινότητα εναντίον του Ιράν. Αυτό που απομένει λοιπόν είναι να ανοίξει η αυλαία και να δούμε όλοι τα σκηνικά , τους ηθοποιούς , τους κομπάρσους , τα κοστούμια και γενικά όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια προβοκάτσια εις βάρος του Ιράν για να ξεκινήσει ένας καινούργιος πόλεμος. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μαντέψουμε από πριν ποιο μπορεί να είναι το σκηνικό μιας τέτοιας θεατρικής – στρατιωτικής παράστασης και ποια η ημερομηνία που πιθανό θα ανοίξει την αυλαία της στο Παγκόσμιο κοινό.

Υπάρχει μια αρχαιοελληνική παροιμία που περιγράφει κατά τη γνώμη μου με απόλυτη σαφήνεια το σκηνικό που ήδη έχει στηθεί στο μεγάλο Θέατρο της Μέσης Ανατολής στο οποίο όλοι εμείς θα προσέλθουμε λίαν συντόμως ως παγκόσμιοι θεατές και αφού καθίσουμε στα αναπαυτικά στασίδια του, θα παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα ένα πολεμικό θρίλερ Αμερικάνικης παραγωγής.

« Καταδυομένης νηός , ότι αν λάβης κέρδος »

έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και εννοούσαν ότι από ένα πλοίο που βουλιάζει , οτιδήποτε και αν πάρει κανείς, είναι κέρδος.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση του Περσικού Κόλπου, πρέπει να αναζητήσει κανείς τη μεταφορική σημασία της συγκεκριμένης παροιμίας, προκειμένου να αντιληφθεί ότι οι Η..Π.Α θα επιδιώξουν να πετύχουν γεωστρατηγικό κέρδος προκαλώντας μόνοι τους τη βύθιση ενός πλοίου τους, θυσιάζοντας δικό τους ανθρώπινο και στρατιωτικό υλικό, μόνο και μόνο για να στρέψουν τη διεθνή κοινότητα εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας το ως υπαίτιο γι αυτή την αποτρόπαια πράξη.
Δηλαδή το γνωστό δόγμα «σόκ και δέος» του Φρήντμαν ξανά μπροστά μας σε όλο του το μεγαλείο, όπως τότε με τους Δίδυμους Πύργους. Με απλά λόγια, πιστεύω ότι οι Η.Π.Α μην έχοντας πλέον άλλη επιλογή, καθώς τα περιθώρια για ανακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στενεύουν, έχουν αποφασίσει να βουλιάξουν από μόνοι τους ένα Αμερικανικό πολεμικό πλοίο, με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο και έμψυχο υλικό , προκειμένου να προκαλέσουν σοκ στην ανθρωπότητα. Έπειτα θα κατηγορήσουν τους Ιρανούς ότι βύθισαν το πλοίο για να στρέψουν εναντίον τους τη Διεθνή κοινή γνώμη και να πάρουν από τον ΟΗΕ ψηφίσματα που θα τους επιτρέπουν να επιτεθούν σε αυτή τη χώρα.

Αυτή η προβοκατόρικη ενέργεια μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2012 , αλλά τις μεγαλύτερες πιθανότητες μοιάζει να έχουν η ημέρα των βουλευτικών εκλογών στο Ιράν ( 2 Μαρτίου 2012 ) και η ημέρα διεξαγωγής των Προεδρικών εκλογών στη Ρωσία (4 Μαρτίου 2012)

Έχοντας κατά νου όλη αυτή την ανάλυση – πρόβλεψη , που πραγματικά εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί ποτέ γιατί αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για την ανθρωπότητα , το μόνο που σκέπτομαι ότι ταιριάζει σαν επίλογος , είναι οι τελευταίοι στίχοι από το γνωστό τραγούδι «ΚΕΜΑΛ που έχει γράψει ο Νίκος Γκάτσος» σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη :

«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»…………….

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ

Καληνύχτα…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *