Ένας Αργεντίνος καθηγητής οικονομίας προτείνει.

Η Ελλάδα σε στάση πληρωμών Η Αργεντινή, παράδειγμα
Συνέντευξη στην Ευρυδικη Mπερση
Συνομιλώντας με τον μελετητή της κρίσης της Αργεντινής, οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες, Κλαούντιο Κατς, αποκομίζει κανείς την πεποίθηση ότι υπάρχει ζωή μετά τον (οικονομικό) θάνατο.
Ο Κατς ήρθε στην Αθήνα της μιζέριας, της οικονομικής ασφυξίας και της…..
αυτομαστίγωσης για να μας θυμίσει ότι όσα ζούμε, τα έζησαν κι άλλοι. και επιβίωσαν.
Οτι μπορούμε να βγούμε από το τέλμα πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Οτι η οικονομία της Αργεντινής είδε άσπρη μέρα μόνον όταν σταμάτησε να κάνει ό,τι της ζητούσαν οι πιστωτές.
Οπως η Ελλάδα σήμερα, έτσι και η Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όφειλε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει. «Δεν έχετε να πληρώσετε; Δώστε μας τα πετρέλαια.

Πουλήστε τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τις αερογραμμές, τη συγκοινωνία, το φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση Μένεμ τούς τα έδωσε όλα. Και βρέθηκε η Αργεντινή στην παράδοξη κατάσταση να έχει πουλήσει τα πάντα και το χρέος της να αυξάνεται αντί να μειώνεται» λέει, χειρονομώντας ζωηρά.
«Μας έστυψαν όσο μπορούσαν, το ίδιο κάνουν τώρα μ’ εσάς. Ηξεραν ότι η αποπληρωμή είναι αδύνατη, αλλά η στρατηγική τους ήταν “μη σκέφτεστε, δώστε”». Ο Kατς είναι οικονομολόγος, αλλά θεωρεί ότι σε προβλήματα όπως αυτά, τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική.
«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό», επισημαίνει. «Πρέπει πρώτα να ληφθεί μια θεμελιώδης πολιτική απόφαση και εν συνεχεία υπάρχουν δύο – τρεις εναλλακτικές λύσεις στο πεδίο της οικονομίας».
Η απόφαση αυτή είναι ότι η χώρα σταματά να εξοφλεί τους διεθνείς πιστωτές, είτε προχωρώντας σε στάση πληρωμών, όπως η Αργεντινή, είτε αρχίζοντας λογιστικό έλεγχο του χρέους, όπως το Εκουαδόρ.
«Το Εκουαδόρ δημιούργησε διεθνή επιτροπή ειδικών που προχώρησε σε λογιστικό έλεγχο του χρέους και κατέληξε ότι το πραγματικό χρέος ήταν μικρότερο από το ονομαστικό χρέος», υπογραμμίζει.
Ρωτώ πόσο επίπονη ήταν η στάση πληρωμών για την Αργεντινή. «Εκμεταλλευθήκαμε την περίοδο 2002-2005 για την οξυγόνωση της οικονομίας», απαντά.
«Είχαμε χρήματα για τα λογικά πράγματα, για μισθούς, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία, για κάποιες επενδύσεις». Το λάθος της Αργεντινής είναι ότι περίμενε έως ότου χρεοκοπήσει, δεν προχώρησε στη στάση πληρωμών οργανωμένα και συντεταγμένα.
«Το πρώτο και κύριο πράγμα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει θα ήταν να αναλάβει έγκαιρα η κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Δεν μιλώ για εθνικοποίηση, μιλώ για προσωρινό πλήρη έλεγχο.
Αυτό θα εμπόδιζε τη μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, που δημιούργησε πολλά προβλήματα», λέει.
«Για να διαπραγματευθεί όμως μια κυβέρνηση με τις τράπεζες σε μια τέτοια στιγμή, πρέπει να βάλει στο τραπέζι το διάταγμα της εθνικοποίησής τους, ως απειλή, προκειμένου αυτές να συμφωνήσουν να δώσουν προσωρινά τον έλεγχο».
Ενώ η στάση πληρωμών ήταν αναπόφευκτη, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκανε τα πάντα για να την αποτρέψει – περιλαμβανομένης της δέσμευσης των καταθέσεων της μεσαίας τάξης προκειμένου να πληρωθούν οι πιστωτές.
«Αυτό ήταν το μοιραίο τους λάθος, καθώς η μεσαία τάξη ενώθηκε με τους φτωχούς που είχαν αρχίσει πραγματικά να πεινάνε», λέει. Δέκα μήνες διαδηλώσεων κορυφώθηκαν στην εξέγερση της 19ης και 20ής Δεκεμβρίου 2001, που υποχρέωσε τον πρόεδρο Ντε λα Ρούα να φύγει με ελικόπτερο από το πολιορκούμενο προεδρικό μέγαρο και τον διάδοχό του να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποσυνδέσει το πέσο από το δολάριο.
Ελεγχος του ευρώ

«Καμία κυβέρνηση δεν αποφασίζει μόνη της κάτι τέτοιο, πρέπει να υποχρεωθεί από κάτω», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι απαιτείται και εθνικός έλεγχος της νομισματικής πολιτικής. «Συνειδητοποιείτε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ;» ερωτώ.
«Μπορείτε να αποφασίσετε να μείνετε στο ευρώ, να φύγετε ή να επιλέξετε μια μέση λύση. Πρώτα οι Ελληνες θα αναλάβουν τον έλεγχο του νομίσματος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Μετά απ’ αυτό, θα μπορέσετε να συζητήσετε για το μέλλον του ευρώ με άλλους όρους».
Και η άποψή του για τις τρομακτικές αντιδράσεις που θα προέκυπταν; «Αυτή είναι η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού. Οτι είστε φτωχοί και εκείνοι έχουν όλη την εξουσία.
Οτι εσείς δεν έχετε τίποτα και εκείνοι τα έχουν όλα. Οτι είστε ανάξιοι, διεφθαρμένοι και λοιπά. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε τη δύναμή σας και μετά να συζητήσετε μαζί τους με σωστούς όρους.
Το μυστικό στην πολιτική διαμάχη είναι να ξέρεις ποιες είναι οι δυνάμεις σου». Ο Κατς τονίζει ότι η οικονομική διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, τη Βολιβία ή το Εκουαδόρ.
«Ομως, όλες αυτές οι μικρές χώρες μπόρεσαν να διαπραγματευθούν με τη μεγάλη δύναμη. Στη Λατινική Αμερική δεν επαναλαμβάνουμε ό,τι λένε οι νεοφιλελεύθεροι.
Είστε Ελληνες», λέει και δείχνει με πάθος την γκραβούρα του Παρθενώνα, που συμπτωματικά κρέμεται πάνω από το τραπέζι μας. «Εμείς στην Αργεντινή έχουμε μόνο δύο αιώνες ιστορίας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμη της ιστορίας της».

DROUGOS.GR

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

17 Comments

  1. vivi

    1.34 Δεν ξερω αν ειναι ηλιθιοι αλλα σιγουρα ειναι συνενοχοι για την κατασταση που επικρατει.Ολοι οσοι ψηφισαν Πασοκ ειναι συνυπευθυνοι για την τραγικη κατασταση που βιωνουμε.Λυπαμαι πολυ γι'αυτους ειναι τοσο πορωμενοι,τοσο κομματοσκυλα που δεν τους νοιαζει τιποτα.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Νινί, είναι τόσο καραγκιόζηδες , δε ξέρουν τι λένε. Τη μία λένε ότι με την αποχή δε τρέχει τίποτα και η Ελλάδα δε κινδυνεύει, την άλλη ότι κινδυνεύουμε από τη συμμετοχή!!! Πόσο ηλίθιοι είναι;

    Reply
  3. vivi

    Eχω την εντυπωση πως αυτοι που μιλανε για αποχη ειναι Πασοκακια που καλυτερα να τους κοψεις το χερι παρα να ψηφισουν αλλο κομμα.Προφανως προτιμουν να απεχουν παρα να ψηφισουν κατι αλλο.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ ΟΥΤΕ ΘΕΛΑΜΕ
    ΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΡΑΨΕΤΑΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
    Πατριώτες Έλληνες ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες εθνικής ασφαλείας της Ο.Ε.Α. για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 7.11.2010.
    Ο Μέγιστος κίνδυνος εντοπίζετε στη Θράκη και ειδικώς στην Κομοτηνή όπου προσπαθούν να προωθήσουν Τουρκάλα Δήμαρχο(!!!), αλλά και σε άλλες κρίσιμες περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νησιώτικης Ελλάδας που επίσης απειλούνται με απόσχιση από μειονοτικά ανθελληνικά στοιχεία. Μη παρασύρεστε από την προπαγάνδα των ελεγχόμενων συμπαιγνιακών εβραικών "ΜΜΕ" που σας εξωθούν να απέχετε σε αυτές τις εκλογές! Είναι στημένη προπαγάνδα για να πλήξει την εθνική ασφάλεια και να θέσει σε κίνδυνο απόσχισης περιοχές της Ελληνικής επικράτειας!
    Ενημερωθείτε και διαδώστε το κείμενο που ακολουθεί..
    Καλό βόλι!

    ……..

    ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΝΟΜΑΡΧΕΣ – ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΑΝ ΕΚΛΕΓΟΥΝ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΣΕ ΠΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ» ΗΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ.
    ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ΟΝ: ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ «ΠΑΣΟΚ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ» ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ΑΥΤΟΣ Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΦΙΛΟΠΑΣΟΚΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΗΔΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ» ΗΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΩΣ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΕΝΟΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΞΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ΟΝ: ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ» Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ «ΠΑΣΟΚ», ΚΑΛΕΙΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΦΙΛΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΗΔΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ» ΗΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΕΝΟΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΞΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΟΔΗΓΙΑ 3ΟΝ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΥ Η ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ Η ΨΗΦΟΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΕΙΤΕ «ΠΑΣΟΚ» ΕΙΤΕ «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1 ΚΑΙ 2.

    ολόκληρο το κείμενο εδώ:
    http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2010/10/blog-post_23.html

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Η αποχή δεν απονομιμοποιεί καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική. Αντιθέτως αφήνει στη μειοψηφία να αποφασίσει για τη πολιτική. Το στόμα το έχουμε για δύο λόγους, να τρώμε και να λέμε την άποψη μας. Όσοι απαρνούνται το δικαίωμα της άποψης τους, τότε ας απαρνηθούν όλα τα δικαιώματα που έχουν και ας πάψουν να γκρινιάζουν σαν γατάκια για τη κατάντια που μας έφεραν οι άλλοι. Μια τρανή ευκαιρία έχουν να φωνάξουν την άποψη τους και αυτή να έχει βαρύτητα, και αυτοί γυρνάνε τη πλάτη. Προδότες όσοι απέχουν προδότες όσοι ψηφίζουν τους 5!!!!!

    Reply
  7. Ανώνυμος

    9:06, όχι μόνο πρώην μαλάκας αλλά και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν!!!!
    Η αποχή είναι αυτοκτονία!!!
    Όταν φιλαράκι έχεις τα κότσια να απέχεις από το πιο σημαντικό δικαίωμα σου, πιο σημαντικό και από τη ζωή σου μαλάκα, για αυτό πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες της επανάστασης, οι ήρωες του Μακεδονικού αγώνα, οι ήρωες του Β' Παγκοσμίου πολέμου….για να μπορείς εσύ μαλάκα να λες ελεύθερα την άποψη σου..και αυτή να μετριέται και να διαμορφώνει τη πολιτική επιλογή του ελεύθερου κατά τα άλλα κράτους που ζεις. Αν θες αποχή….να έχεις τα κότσια να πεθάνεις αλά Γκάντι, όχι σήμερα αποχή και αύριο να ζητάς φαί. Αλλά αν θες να απέχεις από τη δημοκρατία, τότε να απέχεις και από όλα τα δικαιώματα σου. Άσε τη προδοτική μειοψηφία να κάνει κουμάντο στη χώρα, και να μη νομίζεις ότι έκανες το καθήκον σου με πατριωτισμό. Φυγά, ανεύθυνε!!

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ

    ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ

    ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

    ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ Ο Χ Ι ΣΤΟΥΣ 3 0 0

    Π Ρ Ο Δ Ο Τ Ε Σ

    ΟΧΙ … ΣΤΗΝ ..Α Π Ο Χ Η

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ!!!!!!!
    ΑΣΕ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο "ΜΑΛΑΚΑΣ" ΠΟΥ ΛΕΤΕ…ΑΕΙ ΓΕΙΑΣΟΥ
    ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΑΛΗΤΑΡΙΑ!

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
    ΦΕΥΓΟΥΜΕ
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΑΝΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ ΡΕ
    ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ
    ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΝΕΙΟ!!!
    ΚΑΙ??ΘΑ ΚΟΛΛΩΣΟΥΜΕ?
    ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΙΔΙΑ
    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΡΑΒΟΛΕΜΕΝΟΙ… ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ……
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΡΕ
    ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΤΑΣΕΝΟΙ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΟΥΜΕ
    ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΙ????ΣΚΑΤΑ??Η ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΑΠ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ???ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΩΡΟ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΕΧΕΤΕ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ
    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΙ ΔΕ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΓΕΡΟ ΔΙΑΟΛΟ
    ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΜΕ ΔΕΝ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ ΟΥΤΕ ΘΕΛΑΜΕ..
    ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ
    ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΜΑΛΑΚΑΣ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ.. ΠΟΥ Θ ΑΠΕΧΩ……

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ

    ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ

    ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

    ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ Ο Χ Ι ΣΤΟΥΣ 3 0 0

    Π Ρ Ο Δ Ο Τ Ε Σ

    ΟΧΙ … ΣΤΗΝ ..Α Π Ο Χ Η

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *