Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με μόνωση της πυλωτής

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών/σπιτιών/κτιρίων περνάει μέσα από τη θερμομόνωση της πυλωτής.

Η πυλωτή (pilotis) είναι καλή για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων αλλά πολύ κακή για τους ενοίκους του πρώτου ορόφου.

Πριν ξεκινήσουμε, καλό θα ήταν να τονίσουμε οτι πρέπει να πάρετε γνώμη από κάποιον δικηγόρο, και μάλιστα δικηγόρο εξειδιξευμένο σε θέματα πυλωτής (ψάξτε για δικηγόρος πυλωτή). Γενικότερα πρέπει να ζητάτε πάντα τη γνώμη δικηγόρου πριν προχωρήσετε σε ανακαινιση κοινόχρηστων χώρων, όπως για παράδειγμα τοποθετήσεις πλακιδίων και άλλες εργασίες

Η μόνωση που υπάρχει είναι συνήθως ανύπαρκτη ή ανεπαρκής ή ατελής λόγω πολλών θερμογεφυρών.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνετε ένα σωρό χρήματα από ενεργειακές απώλειες καθώς και η πλήρης έλλειψη θερμικής άνεσης, μιας και ο άνθρωπος κρυώνει κυρίως από τα πόδια.

Αφήστε δε τα εφιαλτικά σενάρια με συμπυκνώσεις των υδρατμών που μπορούν να πάρουν ακραία μορφή και να έχετε νερά συσσωρευμένα πάνω στο πάτωμα (κυρίως στην περίμετρο του σπιτιού).

Φυσικά η συμπύκνωση είναι ο προάγγελος της μισητής μούχλας, η οποία θα κάνει οσονούπω την εμφάνισή της δημιουργώντας σας νέους πονοκεφάλους.

Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται αυτόματα με εξωτερική θερμομόνωση ή ενίσχυση της υπάρχουσας.

Το κακό είναι ότι αυτά τα πράγματα έχουν ένα κόστος σημαντικό. Θα δούμε λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το κόστος να γίνει υποφερτό στους χαλεπούς αυτούς καιρούς.

Δύο βασικά σημεία για τη μόνωση της πυλωτής σας

Δύο πράγματα που δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση σχετικά με τη μόνωση της πυλωτής είναι:

– το πάχος του θερμομονωτικού υλικού

Έτσι, θα συνιστούσα εάν επιλέξετε την ακριβότερη και καλύτερη λύση της εξηλασμένης πολυστερίνης, να πάτε σε ένα πάχος 5 εκατοστών.

Εάν δε επιλέξετε μια καλής ποιότητας διογκωμένη πολυστερίνη (αυτά που πολύ ονομάζουν ‘φελιζόλ’), τότε θα ήταν καλό να πάτε σε ένα πάχος 6-7 εκατοστών.

– η θερμομόνωση των δοκαριών και μέρος του τοίχου έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι λεγόμενες θερμογέφυρες (αμόνωτα σημεία) στις γωνίες.

Είναι πιθανό – και συμβαίνει συχνά – να ξοδέψετε πολλά χρήματα για τη μόνωση της πυλωτής σας και να έχετε εντούτοις συμπυκνώσεις στην περιοχή των σοβατεπί και βέβαια μούχλα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΛΩΤΗΣ

– Επιλέξτε τη λύση μιας καλής διογκωμένης πολυστερίνης σε βάρος της συνηθισμένης λύσης της εξηλασμένης πολυστερίνης. Η ποιότητα έχει διαφορά, αλλά και η διογκωμένη πολυστερίνη θα κάνει τη δουλειά της.

– Αφήστε το θερμομονωτικό υλικό ακάλυπτο στα σημεία που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Εννοώ ότι δεν χρειάζεται να το σοβατίσετε ανεβάζοντας αισθητά το κόστος ή να το επενδύσετε με μια γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα.

Για βελτίωση της αισθητικής μπορείτε να το βάψετε με ένα καλό ακρυλικό τσιμεντόχρωμα. Οι αρμοί βέβαια ανάμεσα στις θερμομονωτικές πλάκες θα ξεχωρίζουν αλλά αυτό δεν είναι μείζον πρόβλημα.

Οι θερμομονωτικές πλάκες θα πρέπει να καλυφθούν επαρκώς σε όλα τα σημεία τα οποία είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και γενικά στις καιρικές συνθήκες.

– Ένα βήμα περισσότερο είναι να επιλέξετε την εξηλασμένη πολυστερίνη σε βάρος της διογκωμένης. Η εξηλασμένη πολυστερίνη ξεχωρίζει από την διογκωμένη από τις μικροκυψελίδες της (η διογκωμένη φαίνεται ότι αποτελείται από κόκκους πολυστερίνης).

Τα δύο σοβαρότερα πλεονεκτήματα της εξηλασμένης πολυστερίνης είναι η υψηλότερη θερμομονωτική της ικανότητα και η καλύτερη συμπεριφορά της στην υγρασία.

Το χρώμα και των δύο υλικών δεν έχει να κάνει καμία σχέση με την ποιότητά τους.

– Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε την θερμομόνωση με ηχομόνωση, τότε ένα υλικό σαν τον πετροβάμβακα θα είναι μια πολύ καλή λύση.

Πάχος: 6-7 εκατοστά.

Ο πετροβάμβακας θα πρέπει να καλυφθεί οπωσδήποτε.

Εάν διαλέξετε πάνελ από ξυλόμαλλο + πετροβάμβακα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή βαφή.

Οι επιλογές ως προς την τελική κάλυψη που γίνεται για λόγους αισθητικής αλλά και προστασίας μπορεί να είναι:

* κοινός σοβάς φτιαγμένος σε μπετονιέρα οπλισμένος με μεταλλικό πλέγμα (νευρομετάλ) ή υαλόπλεγμα

* έτοιμος ανόργανος σοβάς που τοποθετείται όπως στις θερμοπροσόψεις

* έτοιμα ανόργανα, λεπτά και εύκαμπτα επιχρίσματα, επίσης όπως στις θερμοπροσόψεις

* ανθυγρές γυψοσανίδες για τα σημεία τα μη εκτεθειμένα στην βροχή

* τσιμεντοσανίδες που είναι ανθεκτικότερες από τις γυψοσανίδες και μπορούν να μείνουν εκτεθειμένες στην βροχή αφού βαφούν.

Επίσης υπάρχουν στην αγορά σύνθετα υλικά σε μορφή πάνελ που συνδυάζουν θερμομόνωση και τελική επικάλυψη.

Για παράδειγμα, εξηλασμένη πολυστερίνη + λεπτή, οπλισμένη τσιμεντοκονία.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη διασπορά τιμών, γι’ αυτό κάντε ένα μικρό πίνακα με τις τιμές και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει κάθε σύστημα.

Κάντε την επιλογή σας ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Τέλος, εξετάστε μήπως η περίπτωσή σας εμπίπτει σε κάποια από τα επιχορηγούμενα προγράμματα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *