Έκοψαν από παραπληγικό τη σύνταξη επειδή δεν μπορεί να πάει στο γιατρό

Κάθε προηγούμενο αναλγησίας ξεπέρασε το ελληνικό μνημονιακό κράτος, που δεν δίστασε να κόψει τη σύνταξη από παραπληγικό άνδρα, τιμωρώντας τον επειδή δεν μπορεί να πάει μόνος του στην επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας.


Ο κ. Νίκος από το Γαλάτσι τα τελευταία χρόνια είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι του με ποσοστό αναπηρίας 80%. Εδώ και καιρό έχει καταθέσει αίτηση στα ΚΕΠΑ, ζητώντας να μεταβεί κάποιος γιατρός της επιτροπής στο σπίτι του ώστε να τον εξετάσει και να εγκρίνει την έκδοση της σύνταξής του.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα να έχει μείνει δυο ολόκληρους μήνες χωρίς σύνταξη και επίδομα παραπληγίας, αφού δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας.


Η πλήρης αδιαφορία της αρμόδιας υπηρεσίας έχει δημιουργήσει στον άτυχο 57χρονο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα και έτσι δεν αδυνατεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη ζωή του φάρμακα και τις φυσιοθεραπείες του. Καλά-καλά δεν έχει να φάει…

Όταν μάλιστα ρώτησε τους υπευθύνους στα ΚΕΠΑ πως θα ζήσει χωρίς σύνταξη η απάντηση που έλαβε ήταν αφοπλιστική: «Πηγαίνετε να δανειστείτε από κάποιον δικό σας και μόλις πάρετε τα χρήματα της σύνταξης μαζεμένα του τα επιστρέφετε» ήταν η λύση που του πρότειναν.

Πριν από περίπου 1,5 μήνα η σύντροφός του επισκέφθηκε εκ νέου το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στα Πατήσια όπου συνάντησε και πάλι τοίχο. Όπως την ενημέρωσαν, προτεραιότητα έχουν οι «όρθιοι» και με τους υπόλοιπους δεν ξέρουν ακόμη τι θα γίνει…

Το πρόβλημα αυτό κρατάει για περισσότερα από δύο χρόνια και παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις από τους αρμοδίους ο άνθρωπος αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται αιχμάλωτος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Μόλις χθες ο υφυπουργός εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, υποσχέθηκε ότι θα μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία του, τονίζοντας ότι από το Νοέμβριο του 2013 όσοι περνούν από ΚΕΠΑ και έχουν μη αντιστρεπτή πάθηση δεν χρειάζεται να ξαναπεράσουν από επιτροπή.

Ωστόσο, ο κ. Νίκος δεν είναι ο μοναδικός που ανεβαίνει αυτό το Γολγοθά. Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των αναπηρικών οργανώσεων εκατοντάδες παραπληγικοί συμπολίτες μας από όλη τη χώρα βιώνουν αυτή την τραγωδία, περιμένοντας μέχρι και 18 μήνες μέχρι να τους δει κάποιος γιατρός στο σπίτι.

Όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούν να λάβουν την πολυπόθητη πιστοποίηση ώστε να εγκριθεί εκ νέου η αναπηρική τους σύνταξη και έτσι μένουν χωρίς σύνταξη.

Μάλιστα, καταγγέλλουν τους υπαλλήλους των ΚΕΠΑ ότι τους αποτρέπουν από το να ζητήσουν γιατρό στο σπίτι, αντιπροτείνοντάς τους να ενοικιάσουν ιδιωτικό ασθενοφόρο με δικά τους έξοδα ώστε να παρουσιαστούν οι ίδιοι ενώπιον της επιτροπής.

Εξάλλου, υπάρχει σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία για να συνεδριάσει μια επιτροπή θα πρέπει να συγκεντρωθούν 15 παρόμοια περιστατικά. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι εξαιρετικά απίθανο-αν όχι αδύνατο- να συμβεί στην περιφέρεια, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις των αναπήρων ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς με τα μεγαλύτερα προβλήματα κινητικότητας για να μην διακόπτεται η συνταξιοδότησή τους και μένουν στο έλεος του θεού.

kontranews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *