Ελεγχόμενη πτώχευση: Ο κόσμος το’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!

Όλοι πλέον μιλούν για την επερχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το διαψεύσει και μάλιστα φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ συντομότερες απ’ότι αρχικά αναμενόταν. “Από την στιγμή που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, πρέπει να κλείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το συντομότερο δυνατόν” τόνιζε στο defencenet.gr βουλευτής και πρών υπουργός οικονομικού υπουργείου. Σήμερα οι…..
Financial Times στην γερμανική τους έκδοση επαναφέρουν το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης, πιο πισατεικά απ’ότι το Spiegel.

Όλο αυτό το χάος έχει και άμεσες πολιτικές παρενέργειες με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμη να εκραγεί και την κυβέρνηση να σκοπεύει να δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μια ενέργειΑ την οποία χαρακτήρισε «Λάθος κίνηση» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη των βουλευτών στην κυβέρνηση είναι δεδομένη και επέκρινε το γεγονός ότι κάθε φορά που ασκείται κριτική από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς υπουργούς, επιχειρείται διλημματικού τύπου λύση της διένεξης.

Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα πάρα πολύ δύσκολη, που επιβαρύνεται -όπως είπε- από την παθογένεια του επικοινωνιακού συστήματος.

Με τίτλο «Η ΕΕ χάνει την πίστη της στην Ελλάδα» η γερμανική έκδοση των «Financial Times» δημοσιεύει την Τετάρτη κεντρικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Peter Ehrlich, Herbert Fromme και Andre Kühnlenz στο οποίο αναφέρει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης σκέπτονται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων.

Το άρθρο των FT, έχει ως εξής:

Στις χώρες της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να επικρατεί μια δραματική στροφή στον τρόπο αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν στους FTD ότι δεν αποκλείεται πλέον αναδιάρθρωση του χρέους. Αιτία αποτελούν οι αυξανόμενες αμφιβολίες για το ότι η Ελλάδα – όπως ελπιζόταν μέχρι τώρα – θα μπορέσει να επιστρέψει στη διάρκεια του 2012 στην αγορά ομολόγων και έτσι να αυτοχρηματοδοτηθεί εν μέρει.

Έτσι, το κράτος θα ήταν αναγκασμένο να καταφύγει σε μεγαλύτερα δάνεια από το Eurogroup. «Επιμήκυνση και αύξηση του πακέτου βοήθειας δεν θα μπορούσε να ‘περάσει’ πολιτικά. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν συνέπειες», έλεγαν σε Υπουργείο Οικονομικών μεγάλης χώρας – μέλους της Ευρωζώνης. «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο», δήλωσε ο σύμβουλος ενός ευρωπαίου πρωθυπουργού.

Αναδιάρθρωση του χρέους των Ελλήνων θα έπληττε και τα λοιπά κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία διέρχονται κρίση. Στις χρηματαγορές αμέσως θα άρχιζαν να επικρατούν εικασίες για το αν θα πρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων τους θα αυξάνονταν. «Τα προβλήματα των τριών χωρών είναι στενά αλληλένδετα. Το θέμα είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», λένε στο Eurogroup.

Από το Μάιο του 2010 η Ελλάδα λαμβάνει δανειακή βοήθεια από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, καθώς και από το ΔΝΤ. Από τα διαθέσιμα 110 δις. ευρώ έχουν καταβληθεί περίπου τα μισά και το πρόγραμμα λήγει το 2013. Από το πρώτο τρίμηνο του 2012 η χώρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, θα πρέπει και πάλι να καλύπτει τις χρηματικές ανάγκες της κατά το ήμισυ με ομόλογα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών τίτλων να μειωθούν πολύ: Το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων ανήλθε χθες στο 12,7%, ακόμη υψηλότερα σε σχέση με το μήνα διάσωσης της Ελλάδας – ήταν μεγαλύτερο δηλαδή περισσότερο από διπλάσιο του επιτοκίου που πληρώνει η Αθήνα για τη δανειακή βοήθεια.

Το βάρος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους – ή με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου λήξης των ομολόγων, της υποτίμησής τους ή της παραγραφής τοκοχρεολυσίων – θα το επωμιστούν κυρίως οι ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες και οι ασφάλειες. Έντονη κριτική διατυπώθηκε από τον ασφαλιστικό όμιλο Generali της Γερμανίας: «Ένα haircut για ορισμένες χώρες θα αποτελούσε λάθος μήνυμα στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής χρηματοοικονομικών Torsten Utecht στους FTD. Οι αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα «δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν».

Αλλά και από πρακτικής απόψεως μια αναδιάρθρωση χρέους κρύβει κινδύνους. Η ΕΕ δεν διαθέτει διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα θα έπρεπε να διαπραγματευτεί η ίδια και θα ήταν αναγκασμένη να εξαρτάται από την καλή θέληση των πιστωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της ΕΕ, η ΕΕ και το ΔΝΤ όμως θα μπορούσαν να δράσουν υποστηρικτικά. Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους προβλέπεται μόνο μετά το 2013, όταν θα ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Η Ελλάδα μέχρι τώρα απορρίπτει την αναδιάρθρωση χρέους. Τη Δευτέρα ακόμα, το ΔΝΤ και η ΕΕ διέψευδαν την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων. Ο Υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όμως είναι έτοιμος – σύμφωνα με πληροφορίες των FTD – να το ξανασκεφτεί. Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΕ συζητούν την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, που όμως δεν μπορούν να αρχίσουν να ισχύουν πριν το καλοκαίρι.”

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

17 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
    ΤΟ ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΑ ΤΟΥΣ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ο Νικολάκης γράφει
    Άν κάνουμε μιά ιστορική αναδρομή θά διαπιστώσουμε ότι οί διαψεύσεις πού γίνονται από τά εκάστοτε κυβερνητικά χείλη γιά διάφορα δημοσιεύματα πού θίγουν ιδιαίτερα τήν οικονομική πολιτική πού εφαρμόζουν, στήν πορεία όχι μόνο δέν ισχύει ή διάψευση αλλά ή εφαρμογή της παίρνει καί διαστάσεις ότι είναι επωφελής γιά τόν φορολογούμενο πολίτη.Πέφτει δούλεμα…………..βοήθειά μας……

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Αποπάνω φίλε, δες τις ανακοινώσεις με τα κέρδη των τραπεζών και μετά μιλάμε για διαθέσιμο. Αυτοί δε θέλουν με τίποτα να χάσουν απο τα κέρδη τους.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Αφου η τραπεζες φθανουν απο μηνα σε μηνα στο οριο τους δηλ.190δις ευρω σε καταθεσεις,..θα οδηγηθουμε με το ετσι θελω στην πτωχευση..απο το ιδιο το συστημα που θα αγνοησει τις κυβερνητικες θεσεις περι δηθεν μη πτωχευσης

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Οταν λέμε ότι ο κουρασμένος της Ραφήνας και η συμορία του σήκωσαν όλο το μαγαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το ποιός κάλεσε την Τρόικα.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΧΕΙ 178 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ?ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΦΑΕΙ ΟΛΑ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΧΑΒΑ ΣΑΣ

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Ετσι ειναι. Ο Σόρος είδε το δολάριο στο 1.43 σήμερα. Ψωλιά χωρίς λιπαντικό

    Reply
  8. Ανώνυμος

    αν δε χρεοκοπησουμε θα καταστρεψουμε το κωλογερο το σορος και τους φιλους του.γερα τζεφρι.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    σε όλες της σελίδες γίνετε αυτό, αυτά τα counter έτσι δουλεύουν.. 2:40μμ
    Φιλικά πάντα

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Φίλε 2.37, αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς μετά το refresh δεν μπήκες μόνο εσύ στη σελίδα αλλά κι άλλοι 5-6. Έχω κι εγώ σάιτ και το έχω δει

    Reply
  11. Ανώνυμος

    TO ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΝΑΙ ΑΠΛΟ.
    ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. (συνεπαγεται πτωχευση)
    ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,
    ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.
    (ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ)ΤΑ ΙΣΛΑΜΟΑΛΒΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
    ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ
    ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
    ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ(για άλλη μια φορα)
    ΝΑ ΤΕΘΟΥΜΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ
    (KAI EΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ) του σεναριου

    Reply
  12. Ανώνυμος

    4 κιβ. μακαρόνια, 1 κιβ. γαλα, 10 κιλ αλεύρι, λάδι, ξυλόσομπα για μαγείρεμα και ότι μπορεί ο καθένας να μαζέψει, χωρίς να χρειάζονται ψυγείο όμως. Να την βγάλουμε κανά μήνα… αυτοί δεν έχουν ιερό και όσιο τελικά.

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΑ?
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ?
    ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
    ΓΡΑΦΕΙ 567687 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙ 567695 ΔΗΛΑΔΗ 6 ΜΕ 7 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΚΑΝΩ ΤΟ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ SITE
    ΣΑΣ?
    Η ΜΗΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΟ ?
    ΑΠΛΑ ΡΩΤΑΩ

    Reply
  14. Ανώνυμος

    ..όπου και αν έγινε στάση ή αναδιαπραγμάτευση χρεών, σε όποιο κράτος και αν γράφτηκε στην Ιστορία ότι κύρηξε πτώχευση, μέχρι την στιγμή που έγινε, όλα ήταν φυσιολογικά και ωραία. Τη θέλετε να σας το πουν για να γίνει το μπάχαλο? Όταν το ανακοινώσουν θα πάθετε σοκ και αυτό θέλουν…

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *