Ωραιος ως Ελλην


Αφη Φλογας Ολυμπιακων Αγωνων Νεων

Αφορμη για την επισκεψη στο Νομο Ηλειας ηταν η αφη της φλογας για τους Ολυμπιακους Αγωνες Νεοτητας που θα γινουν στην Σιγκαπουρη.Δεν συνηθιζω να γραφω τετοια θεματα στο μπλογκ μου -καθοτι ειναι “μαγειρικο”- αλλα τα συναισθηματα που μου προκαλεσε ο περιπατος σε αυτη την περιοχη με παρεκινησε να ….

γραψω και κατι αλλο εκτος του αγαπημενου ενδιαφεροντος.
Ζεστη Αφρικης αλλα αποζημιωνεσαι απο την εικονα,την γευση που σου αφηνει ο αερας, απο την αισθηση οτι περπατας σε ιστορικα μερη.
Η ολη γιορτη προχειρη,γρηγορη αλλα δεν παυει να ειναι η αφη και η Ιερα Αλτις.
Την στιγμη της εισοδου των ιερειων η εκπληξη και ο θαυμασμος των θεατων ηταν προφανης,οι αθλητες στα πρανη του σταδιου προκαλεσαν και αυτοι στιγμες ενθουσιασμου – ιδιαιτερα στους τουριστες-,συνηθισμενοι εμεις απο τετοια,μια ζωη αναμεσα στους αρχαιους 🙂
Συγκινητικη η αφη,κανεις δεν σκεφτηκε,θα αναψει ? η θα γινουμε ρεζιλι??? με τετοια ηλιοφανεια το κατοπτρο σχεδον ανατιναχθηκε.
Zητησα μετα το τελος της αφης απο τις νεαρες κοπελες να αγγιξω τα εξαιρετικα φορεματα…….μαλλινα, βαρια ολο πιετες…πως αντεχουν αραγε????? αλλα πανεμορφα.Τι μοδιστρους ειχαν αραγε στην Αρχαια Ελλαδα? Ειχαν ενα Yves Saint Laurent? ενα Christian Dior??? ειχαν Dolce e Gabbana??? Μπα δεν νομιζω ουτε αυτοι οι περιφημοι μοδιστροι δεν μπορουσαν να φτιαξουν αυτα τα θαυμαστα εργα τεχνης.

Ειχαμε την τυχη να εχουμε μαζι μας ενα φιλο-δασκαλο τον Θαναση που μας ξεναγησε σε αυτο τον τοπο και μαθαμε κατι παραπανω απο αυτα που μαθαιναμε τοσα χρονια στα σχολεια.
Ναος του Δια, Ηραιο, Μητρωο, Γυμνασιο, γινοναι ανασκαφες για τον Ιπποδρομο που υπηρχε και εχουν βρει ροδες απο τα αρματα.
Σεισμοι κατεστρεψαν τους ναους,λασπες απο τον ποταμο Αλφειο εκρυψαν αυτο το θησαυρο μεχρι που τον βρηκαν και τον χαιρομαστε.Να σαι καλα δασκαλε θυμηθηκαμε και μαθαμε πολλα και ωραια.
Λιγο κρυο νερο και φυγαμε για το μουσειο.Καμμενοι κορμοι διπλα στο κτιριο,κανονια νερου που δεν ….δουλεψαν…….δεν ειχαν νερο…….ειχε γινει σαμποταζ κ.λ.π. κ.λ.π, παλι καλα που δεν καηκε και αυτο.
Θαυμαστη η Νικη του Παιωνιου αλλα Ωραιος ως Ελλην, ο Ερμης του Πραξιτελη, ας μου επιτραπει να εκφραστω …Ο Τελειος ….. οι Ελληνες ηταν τοσο ομορφοι τοτε????? ειχαν τετοιο κορμι? τετοια γραμμωση? η ο γλυπτης υπερεβαλλε????? με λιγα λογια ….

Εξαιρετικος ο Ερμης.
Εξαιρετικος ο Πραξιτελης.
Κατι τετοια βλεπουμε εδω και στα μουσεια ανα τον κοσμο και χαιρομαστε που ειμαστε Ελληνες.
(Bring them back και μην κανετε τα κοροιδα ..παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θα ‘ναι.)
Και αφου εχει ευχαριστηθει η ψυχη,το ματι σου απο το αρχαιο καλλος επιστροφη στο συγχρονο χωριο της Ολυμπιας για πολυ νερο και καφε..Για φαγητο δεν λεει,μονο για δυσφημηση της ελληνικης κουζινας στους καημενους τουριστες που πληρωνουν χρυσο μια μεριδα φαγητο που δεν αξιζει.
Ανεβειτε στην ορεινη Ηλεια στο δρυοδασος της Φολοης και αφου τριγυρισετε αναμεσα σε πανυψηλες βελανιδιες και φτερες βγειτε στο δρομο προς Λαμπεια και στη Ταβερνα το Δασος θα βρειτε καλο τοπικο φαγητο με δικο τους εκτροφειο κρεατων -oh la la γαλλικα μοσχαρακια Limousin & Charolet!!!!!!- και ευγενεστατο σερβις.Ζητηστε τους να σας φερουν γλυκο πορτοκαλι και κυδωνι με παγωτο που τα φτιαχνει η μαμα του ιδιοκτητη.
Μια ωραια εκδρομη ειναι και η επισκεψη στο Ιερο του Επικουριου Απολλωνα.Μεγαλοπρεπης ναος αν και κρυμενος κατω απο τεντα για να μην καταστραφει εντελως απο τις ασχημες καιρικες συνθηκες που επικρατουν εκει ψηλα. Επιστροφη για καφε στη πλατεια της γραφικης Ανδριτσαινας.
Ωραια η Ηλεια παρολο το κενο που νοιωθεις οδηγωντας στα καμμενα και σου χαλαει τη διαθεση βλεποντας οτι πρασινο που υπηρχε καποτε ο “ο στρατηγος ανεμος” το σαρωσε……

Ωραιος ως Ελλην………οχι παντα.
elpidablog.blogspot

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *