Μειώσεις φόρων για οικόπεδα σε χωριά και οικισμούς

Σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας προβλέπουν οι νέες τροποποιήσεις στις διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρόκειται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, στο «παρά πέντε» της έκδοσης των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του νέου αυτού φόρου.

Οικόπεδα για τα οποία τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκούν για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας αξίας και το σωστό υπολογισμό του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ θα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο με τον πιο ευνοϊκό τρόπο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι δυνατοί συντελεστές προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται πάρα πολλές περιπτώσεις οικοπέδων κυρίως σε περιοχές εντός κωμοπόλεων, μικρών πόλεων, χωριών, και οικισμών, όπου ο ακριβής προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης στους χάρτες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών είναι αδύνατος, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Επιπλέον, ευνοϊκότερο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας και συνακόλουθα σημαντική μείωση του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ προκύπτει για ορισμένες αστικές ζώνες όπου για τον προσδιορισμό των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται σε μεγάλους δήμους, όπως ο δήμος Αθηναίων, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, ο Ταύρος, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή, τα Σπάτα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα και η Πρέβεζα.

Επίσης σημαντικές μειώσεις από 10% έως και 90% αναμένεται να προκύψουν κι από τις τροποποιήσεις στο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ορισμένων οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων, αλλά και εντός των ορίων οικισμών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *