Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κυπριακή οικονομία, κατά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974, βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στις 18 Ιουλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, με αφορμή την σύσκεψη με θέμα την οικονομία που θα….
πραγματοποιείτο το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε προς τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο κ. Ορφανίδης εκφράζει την ανάγκη λήψης ”αμέσως περισσότερων και δραστικότερων μέτρων από εκείνα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου του 2011 για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως μεταξύ άλλων ένταξη σε μηχανισμό στήριξης, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την οικονομία και για το εθνικό θέμα”.

Εκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ”μεσολάβησαν τα τραγικά γεγονότα στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό που επέφερε συντριπτικά πλήγματα στην ήδη βρισκόμενη σε δεινή κατάσταση κυπριακή οικονομία”.

”Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974”, σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

Αναφέρει επίσης ”ότι τα οικονομικά μέτρα που παρουσιάστηκαν την 1η Ιουλίου 2011 και συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση σας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 8 Ιουλίου 2011 κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση”, προσθέτοντας όμως ότι ”λόγω καθυστέρησης στη λήψη τους, εξέφρασα την άποψη ότι ίσως να μην ήταν αρκετά”.

Τέλος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλεί όλους να αρθούν ”στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων” και εκφράζει τόσο την ετοιμότητα της ΚΤ να ανταποκριθεί ”για οποιαδήποτε τεχνοκρατική βοήθεια μπορεί να προσφέρει”, όσο και του ιδίου προσωπικά να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *