Η ονομασία της πόλης των Αθηνών

Ο μύθος πίσω από το όνομα της πόλης των Αθηνών
Αλήθεια έχετε δει πουθενά άγαλμα του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στην Αθήνα;
Όποιοι έχουν επισκεφτεί την Ευρώπη γνωρίζουν πως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι γεμάτες από πλατείες με συντριβάνια και αγάλματα εμπνευσμένα απο την αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Εμείς… ευημερούμε, οι γείτονες κατασκευάζουν αγάλματα του Αλεξάνδρου,και εμείς μεμψιμοιρούμε γιά την καπήλευση της ιστορίας.

Το παλιότερο όνομα της πόλης της Αθήνας ήταν Ακτή και κατά την μυθολογία είχε ονομαστεί έτσι από τον πρώτο της βασιλιά τον Ακταίο. Αργότερα όταν ο Κέκροπας, που είχε σώμα δράκοντα, παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Ακταίου ονόμασε την πόλη Κεκροπία. Επίσης από την αρχαία μυθολογία είναι γνωστό ότι το όνομα της πόλης των Αθηνών προήλθε από την Θεά Αθηνά, την θεά της Σοφίας των Αρχαίων Αθηναίων, αλλά και όλων των Ελλήνων. Ο μύθος μας παραδίδει ότι ο βασιλιάς Κέκροπας αποφάσισε να ζητήσει από τους θεούς έναν προστάτη και επειδή παρουσιάστηκαν δυο, η Θεά της Σοφίας Αθηνά και ο Θεός της Θάλασσας Ποσειδώνας έπρεπε να γίνει αγώνας μεταξύ τους ποιος θα προσφέρει το πολυτιμότερο δώρο στην πόλη.

Έτσι πρώτος ο Ποσειδώνας χτύπησε το σύμβολό του, την τρίαινα, στο έδαφος και αμέσως εμφανίστηκε ένα ρυάκι με γάργαρο νερό, δώρο πολύτιμο για την πάντα άνυδρη Αττική. Έπειτα ήρθε η σειρά της Αθηνάς που χτύπησε με το δικό της σύμβολο, το δόρυ, στο έδαφος και φύτρωσε εκεί που είχε κτυπήσει μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας ως κριτής εντυπωσιάστηκε περισσότερο με το δώρο της Αθηνάς, όπως και οι γυναίκες της πόλης που ήταν περισσότερες από τους άντρες και έδωσαν σε αυτήν τη νίκη. Έτσι η Αθηνά έγινε από τότε ήταν η θεά -προστάτιδα της πόλης. Ο Ποσειδώνας, χολωμένος που έχασε τον αγώνα από την Αθηνά τιμώρησε την πόλη με το να μη έχει ποτέ επαρκές νερό. Λέγεται ότι από τότε η Αθήνα υποφέρει από λειψυδρία, κάτι που διαρκεί μέχρι σήμερα. Λέγεται επίσης, ότι εξαιτίας της έλλειψης νερού, που αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για την πόλη, αργότερα οι Αθηναίοι τιμώρησαν τις γυναίκες για την επιλογή τους, αφαιρώντας τους το δικαίωμα ψήφου!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *