Ρεν: Κανένα περιθώριο για αποκατάσταση μισθών και συλλογικών συμβάσεων

«Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο στο όνομα και προς το συμφέρον της χώρας, γεγονός που ….
δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση», επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το αν η Κομισιόν θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση, ώστε να καταργηθούν οι ρυθμίσεις για τη μετενέργεια και τον κατώτερο μισθό.

Αρχικά, ο κ. Ρεν εξέφρασε την αντίθεσή του προς την εκτίμηση του Νίκου Χουντή περί αντίστοιχων προεκλογικών δεσμεύσεων των συγκυβερνώντων, σημειώνοντας πως «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Χουντής αναφερόταν «στις ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης ότι θα θέσουν προς επαναδιαπραγμάτευση το θέμα της μετενέργειας και της αποκατάστασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων». Ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του τόνιζε ότι «αυτή η ρύθμιση, που υπονομεύει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει ήδη προκαλέσει την άρνηση των εργοδοτών να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, γεγονός που οδηγεί αυτόματα στη μείωση των μέσων μισθών κατά 20%-40% περίπου». Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του, ρωτούσε την Επιτροπή αν προτίθεται να συνεργαστεί με την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές (της 17ης Ιουνίου) προκειμένου να καταργηθούν οι ανωτέρω διατάξεις.

Ο κ. Ρεν αφού υποστήριξε εκ νέου πως «αμφισβήτει ότι τα τρία πολιτικά κόμματα είχαν δεσμευθεί για την επαναφορά των κατώτερων μισθών και της μετενέργειας», δήλωσε πως προσδοκά από την κυβέρνηση να προχωρήσει «στην πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων».

«Ο ισχυρισμός του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου ότι όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της κατάργησης των διατάξεων στις οποίες αναφέρεται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», σημειώνει.

«Συγκεκριμένα, η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο στο όνομα και προς το συμφέρον της χώρας, γεγονός που δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Εμείς θα συνεργασθούμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια της επόμενης [σ.σ. της σημερινής δηλαδή] κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας», προσθέτει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *