Μεταμοσχευμένοι ασθενείς λένε την εμπειρία τους από τη μεταμόσχευση

Τρεις μεταμοσχευμένοι ασθενείς καταθέτουν την εμπειρία τους από τη μεταμόσχευση. Ι. Αρκάς, Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων (έπασχε από πολυκυστικούς νεφρούς): «Εκανα 15 μήνες αιμοκάθαρση. Η λίστα όμως ήταν μεγάλη και δεν έβλεπα φως… Ετσι σε ηλικία 52 ετών αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για…
μεταμόσχευση νεφρού. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, κάνω βάδην, τρέξιμο, παίζω πινγκπονγκ…
Ως εθνική ομάδα μεταμοσχευμένων παίρνουμε μέρος σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες». Δαμασκηνός Ζαχαράκης, αρχιμανδρίτης (έπασχε το ήπαρ του): «Νιώθω σαν να είμαι 15 ετών,αφού η προηγούμενη ζωή είχε φθάσει στη λήξη της… Τότε, πριν υποβληθώ σε μεταμόσχευση, δεν μπορούσα να μιλήσω,ούτε να περπατήσω. Σαν να είχαφθάσει στον θάνατο.Μια μέρα παρακάλεσα τα παιδιά και με πήγαν στην εικόνα της Παναγίας Αγάθωνης και της είπα:“Μάνα,πεθαίνω.Σώσε με”.Και η Παναγία ήρθε κοντά μου- έτσι το ένιωσα. Και πήγαν όλα καλά. Είναι σαν να ξαναγεννήθηκα». Και προσθέτει: «Το θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι ιερό και θέλει μεγάλη προσοχή.Βασική προϋπόθεση για μας είναι η συνειδητή συναίνεση του δότη. Καθετί που εικάζει τη θέληση του δότη αποτελεί παρέμβαση στο αυτεξούσιο και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.Το αυτεξούσιο είναιαναφαίρετο δώρο του Θεού στον άνθρωπο και ούτε καν ο ίδιος μπορεί να παρέμβει σε αυτό.Αυτό μας το έδωσε και πρώτος Αυτός το σέβεται. Η προσφορά των οργάνων,κατά την ταπεινή μου γνώμη,πρέπει να είναι καρπός αγάπης του δότη και σεβασμού και όχι αποτέλεσμα σοφιστειών κάθε νομοθέτη. Ο δότης πρέπει να είναι υποχρεωτικά και δωρητής.Αυτός με τη δική του θέληση δωρίζει το όργανο που θα πάει στον συνάνθρωπό του. Καθετί που υποκαθιστά τη συνειδητή βούληση με απρόσωπες εικασίες θα εξασφαλίσει λιγότερα μοσχεύματα απ΄ ό,τι η συναίνεση της Εκκλησίας στις μεταμοσχεύσεις.Η Εκκλησία παίζει σπουδαίο ρόλο στο θέμα αυτό και δεν είναι αρνητική, απλώς θέλει την προσοχή σε κάποια θέματα διότι η συνειδητή συναίνεση είναι μια ιερή πράξη αυταπάρνησης και αγάπης χωρίς να έχει μέσα καμία ιδιοτέλεια». Δέσποινα Χριστόφια, αδελφή του Προέδρου της Κύπρου (έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια): «Ακολούθησα και εγώ το παράδειγμα του προέδρου Χριστόφια. Όταν το 2000 βρέθηκα στην ανάγκη να υποβληθώ σε μεταμόσχευση νεφρού (λόγω νεφρικής ανεπάρκειας), κοινοποίησα το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα δημοσίως, όπως ακριβώς έκανε και ο κ. Χριστόφιας. Θεωρώ ότι στη ζωή ενός πολιτικού δεν πρέπει να μένει τίποτε κρυφό. Δωρήτρια ήταν η αδελφή μου Αργύρω, η οποία μου έδωσε τον νεφρό της. Μπήκαμε μαζί στο χειρουργείο. Μου έσωσε τη ζωή. Πέραν όμως τούτου, είμαι και εγώ δωρητής οργάνων, όπως και όλη η οικογένειά μου. Όλοι μας πρέπει να γίνουμε».

http://katoci.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ: ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ

    ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    ΕΠΙΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΝΟΜΟΣ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ. ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Δηλαδη η Παναγία συνενεσε;;;; Να γελασω ή να κλαψω απο τα γελια;;;; Ειστε τραγικοι…η προπαγανδα σας ειναι του δημοτικου σχολειου.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Όλο μαλακίες. Αφού κάποια στιγμή όλοι πεθαίνουμε. Και είναι και η εκκλησία υπέρ των μεταμοσχεύσεων? Τι να πω. Ας κάνουν καμιά προσευχή στο Χριστό τους μπας και γλιτώσουν την κόλασή τους, με το να κερδίσουν λίγα χρόνια παραπάνω δεν έχει κανένα νόημα. Άκου εκεί φοβούνται και οι παπάδες να πεθάνουν… Που είναι η πίστη σας? Προσευχηθείτε για τη σωτηρία της ψυχής σας εσείς που πιστεύετε όχι αν θα ζήσετε λίγο περισσότερο… Ντροπή σας. Μπορεί να έχω πάψει μερικά χρόνια να πιστεύω αλλά κάποια πράγματα ξέρω να να σέβομαι.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Δε ντρεπεστε ρε καραγκιοζηδες με την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ;;; Δηλαδη η ζωη του συγγενη μας πρεπει να στηριχθει στο θανατο και στο ξεκοιλιασμα του διπλανου μας;;; Ο θανατος σου η ζωή μου….

    Οχι κυριε, αμα θελω θα τα δωσω εγω δεν θα μου το επιβαλλει κανενας

    Ολοι να δηλωσουμε αρνηση….

    ΞΕΡΕΙΣ ηλιθιε αρθοργραφε ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΤΣΙ;;;;;;;;;

    Αυτοι που πληρωσαν και αγορασαν τα οργανα των δολοφονημενων τωρα ζουν εν ειρηνη!!!!!!!

    ΑΕΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΣΑΣ ΞΑΜΟΛΥΣΑΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ (ΟΥΤΕ ΨΥΧΙΚΑ). ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΣΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΖΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *