Κάζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ

Σημείο τριβής τα οικονομικά του κόμματος και η… Σοσιαλιστική Διεθνής Το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει σή
μερα με την τρέχουσα δεινή οικονομική κατάσταση του Κινήματος, αναμένεται να μονοπωλήσει την συνεδρίαση του οργάνου του κόμματος.

Όπως εκτιμάται, η συζήτηση θα διεξαχθεί βάσει της έκθεσης των αρμοδίων οργάνων του κόμματος, η οποία θα παρουσιαστεί αύριο, από τον Ν. Σαλαγιάννη. Υπενθυμίζεται, πως το πόρισμα των 6 ελεγκτικών εταιρειών για την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, θα εκδοθεί στα τέλη Μαΐου.

Η συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Ε. Βενιζέλου, θα διεξαχθεί στις 13:00 στην Ιπποκράτους.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα ακόμα θέμα το οποίο, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να θεωρηθεί ότι ενδέχεται να προκαλέσει νέες τριβές, αλλά αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας να δημιουργήσει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων για την ακρίβεια, η οποία θα λειτουργεί ως το «αντίπαλον δέος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρωτοβουλία αυτή του SPD παρουσιάσθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα ως μια προσπάθεια υποκατάστασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ υπήρξαν και αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη Διεθνή. Παρόμοιο θέμα, σύμφωνα με πηγές του Κινήματος δεν υφίσταται. Διευκρινίζεται μάλιστα, αρμοδίως, ότι «η στάση των κομμάτων που είναι μέλη ή παρατηρητές της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν προσδιορίζεται απέναντι στη Διεθνή με κριτήριο τη συγκρότηση της PA (Progressive Alliance) ή τη συμμετοχή σε αυτήν».

Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, όπως και τα άλλα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μετέχει στη Διεθνή, αλλά μετέχει και ως ιδρυτικό μέλος και στην Progressive Alliance (ΡΑ), η συγκρότηση της οποίας ανακοινώθηκε στη Ρώμη, στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Από την Ιπποκράτους διευκρινίζεται ότι στην ΡΑ δεν μετέχουν μόνο σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα, αλλά και προοδευτικά-δημοκρατικά κόμματα, κινήματα ή οργανώσεις, με τη μορφή διεθνούς δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία υπήρξε και στο παρελθόν. Είχε, μάλιστα, συζητηθεί και η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, την περίοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, όταν στην Ελλάδα πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης. Η προσπάθεια εκείνη, πάντως, δεν ευοδώθηκε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *