Ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα κοινοχρήστων χώρων για ΑμεΑ.


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ2621/Β2009 η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΑ5297/31-12-229) με την οποία εδραιώνονται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα πρέπει να εξασφαλίζονται στη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρία.
Συγκεκριμένα:

– διατυπώνονται προδιαγραφές προσβασιμότητας σε χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών όπως πλατείες, πεζοδρόμια, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, σε χώρους στάθμευσης και στη….
.

χρήση αστικού εξοπλισμού (όπως κάδοι απορριμμάτων, περίπτερα, πινακίδες πληροφόρησης, τηλέφωνα ή αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων).
– περιλαμβάνονται προδιαγραφές για τη διαμόρφωση επιπέδων μηδενικής ή χαμηλής κλίσης, ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή κοινόχρηστων ανελκυστήρων ή αναβατορίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους.
– κατά τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,5μ, ενώ πρέπει να προβλέπεται και η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών.
– για την κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση κ.α.
Η απόφαση περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές προσβασιμότητας που όλοι οι φορείς που αναλαμβάνουν διαμόρφωση ή ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων των οικισμών οφείλουν να ακολουθούν.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

http://i-diadromi.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *