“Κάλλιο αργά παρά ποτέ …”

Γράφει ο Ιωάννης Γλαρός

H ανακοίνωση  του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την ίδρυση  της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece SA), μετά από συνένωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και….
του «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Invest in Greece), καθώς και ο Σχεδιασμός της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας. κατά την ταπεινή μας άποψη κινούνται προς στη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του  σχετικού Σχεδίου Νόμου “η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Ν. 2372/1996) μετονομάζεται σε «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», με απόδοση της επωνυμίας της στην Αγγλική γλώσσα ως «Enterprise Greece»”.

Βάσει των διατάξεων του ανωτέρω  Σ/Ν, “Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, μέσω ανάπτυξης θεσμικών συνεργασιών με διεθνείς φορείς, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή ενημέρωσης μέσω της λειτουργίας ενιαίας εθνικής ηλεκτρονικής πύλης για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών και τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές”.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, η πρόοδος  στο τομέα των εξαγωγών, που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες είναι σημαντική. Βεβαίως, έγιναν και λάθη…και υπήρξαν καθυστερήσεις. Κάλλιο αργά παρά ποτέ ….
Ευελπιστούμε ότι, η φιλοσοφία της νέας Εταιρείας, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Επενδυτικού Νόμου 3908/11, όπως τροποποιήθηκε από τους Νόμους 4072/12 και Ν. 4146/13 και ισχύει, θα  αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων…
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι  είναι σε εξέλιξη, τα προγράμματα Εξωστρέφεια ΙΙ, «Εξωστρέφεια ΟΑΕΠ», «Εξωστρέφεια του ΕΤΕΑΝ» .

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *