Σιφώνια, υδροροές και καμινάδες στο στόχαστρο της πυροσβεστικής

Της Κατερίνας Μηναδάκη

Λίγο πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι πρώτες βροχές δεν..

έχουν δώσει τέλος στην ξηρασία του καλοκαιριού οι πυροσβέστες τρέχουν να προλάβουν να σβήσουν τις φωτιές που εκδηλώνονται σε βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κώστας Αραβιάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και να μην επαναπαυόμαστε επειδή η αντιπυρική περίοδος οδεύει προς το τέλος της. Ειδικά φέτος πάντως ο κόσμος μας συμμορφώθηκε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είχαμε μεγάλα περιστατικά. Τα 2 ελικόπτερα που είχαμε στην Κρήτη δεν ξανασηκώθηκαν από τις 2 Αυγούστου και μετά. Παρά το γεγονός ότι η σεζόν ξεκίνησε με ισχυρούς νοτιάδες από το Μάρτη κιόλας, το καλοκαίρι κύλησε ομαλά χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κόσμος πειθάρχησε και η προσπάθεια της υπηρεσίας έφερε αποτελέσματα.
Φθινοπωρινές πλημμύρες

Ωστόσο από τις φωτιές του καλοκαιριού και την πειθαρχία του κόσμου, σειρά έχουν – σύμφωνα με τον κ. Αραβιάκη – οι φθινοπωρινές πλημμύρες. Ο Περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής ξεκαθάρισε ότι οι υπηρεσίες του σώματος ετοιμάζονται για τα πρώτα μπουρίνια και καλό θα ήταν να προετοιμάζονται και οι πολίτες.
Καλό θα ήταν να καθαρίσουν όλοι σιφώνια και υδρορροές. Να φροντίσουν έτσι ώστε να μην εγκλωβίζεται το νερό πουθενά για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να καθαριστούν τα φρεάτια γιατί … δεν είμαστε και η πιο καθαρή πόλη! Τα σκουπίδια που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Δε θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από της υπηρεσίες καθαριότητας, θα πρέπει και εμείς ως πολίτες να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει, υπογράμμισε ο κ. Αραβιάκης.
Καθαριότητα στις καμινάδες

Όσο για τα τζάκια που θ ανάψουν λίγο αργότερα, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κρήτη συμβούλεψε τον κόσμο να καθαρίσει τις καμινάδες των τζακιών από τη στιγμή που η χρήση είναι καθημερινή. Να μην φορτώνει την εστία με πολλά ξύλα, να μην αφήνει το τζάκι αναμμένο κατά την απουσία από το σπίτι, να μην αφήνει μπροστά στην εστία εύφλεκτα υλικά αφού η απροσεξία μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Πέρυσι είχαμε πολλά περιστατικά από τα τζάκια σε όλο το νησί. Οι πολίτες θέλουν να ζεσταθούν. Το καταλαβαίνουμε αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί έτσι ώστε ούτε η ζωή τους να εκτεθεί σε κίνδυνο, ούτε και η περιουσία τους, κατέληξε ο διοικητής.

prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *