«Δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο η Ελλάδα»

Στη διαβεβαίωση της Αθήνας πως δεν πρόκειται να χρειαστεί τρίτο πακέτο στέκονται οι τίτλοι των γερμανικών ΜΜΕ μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, όπως και στο ότι δεν έγινε αναφορά παρά μόνο ακροθιγώς στο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η Ελλάδα θέλει να αντέξει χωρίς βοήθεια» είναι ο τίτλος του Spiegel, Με έναν τίτλο που έχει διπλό νόημα περιγράφει την επίσκεψη η Sueddeutsche Zeitung: «Ο Σαμαράς έχει βαρεθεί», τονίζει, εξηγώντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν χρειάζεται νέα δάνεια στήριξης» αλλά και «θέλει να ξεφορτωθεί όσο γρηγορότερα γίνεται το ΔΝΤ». «Η Ελλάδα θέλει να σταθεί μόνη της στα πόδια της» βάζει τίτλο και το Tagesspiegel.

Η εφημερίδα Zeit τονίζει τις “θετικές εξελίξεις” στην ελληνική οικονομία και στην πρόοδο που συντελείται στο πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ενώ το περιοδικό Focus αναφέρει πως, αισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως “οι πρώτοι καρποί της επιτυχίας είναι ορατοί για την Ελλάδα μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ύφεσης”.  Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Finanzen γράφει: “η καγκελάριος Μέρκελ χτύπησε επιδεικτικά στην πλάτη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις παρότι λειτουργεί υπό την πίεση της εσωτερικής πολιτικής. Στη συνάντησή τους η Μέρκελ μίλησε για πολύ θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση της αναβίωσης της ελληνικής οικονομίας. (…) Ο Σαμαράς, ο οποίος εξαιτίας των μέτρων σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του έχει επικριθεί αυστηρά, εμφανίστηκε μαχητικός και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα πορευτεί χωρίς νέο πακέτο βοήθειας”, αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι “ο Σαμαράς ήρθε στο Βερολίνο σε μια αγωνιώδη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα για να εξετάσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες στόχους”.

 “H Eλλάδα δικαιούται το τέλος της λιτότητας, λέει ο Σαμαράς στη Μέρκελ” αναφέρει η WSJ. O Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η χώρα του δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης από τους διεθνείς δανειστές αλλά ζήτησε από το Βερολίνο στήριξη στα σχέδια της κυβέρνησης του να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει άμεση έξοδο από το Μνημόνιο” αναφέρει ο Guardian. 

Σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες ότι “η Ελλάδα βγαίνει νωρίτερα από το μνημόνιο”. Η Ελλάδα αναμένεται να καταφέρει να βγει νωρίτερα του προβλεπομένου από το μνημόνιο δανεισμού της από την τρόικα, αλλά και να καλύψει, εκδίδοντας αξιόγραφα, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015, όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Κατά το πρακτορείο, τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Αθήνα ανακοινώνει δημοσίως ότι ελπίζει να μην αντλήσει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της το επόμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε το ΔΝΤ, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλές στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την επίβλεψη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *