Εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς στην Ισλανδία – Γιώργο ακούς;

Και στην Ισλανδία η κυβέρνηση του μνημονίου λογοδότησε, όπως και τα εξαπτέρυγα της. Στην Ελλάδα θα δώσουμε συγχώρεση;

Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση.
Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της….

κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε.
Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών.
Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά Golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται.
Η σημερινή κυβέρνηση της Ισλανδίας έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.
Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.
Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση.
Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.
Για την τροϊκανή Ελλάδα, είναι άγνωστο το τι θα συμβεί, αφού η σιωπηλή οργή των πολιτών μάλλον δεν θα εκφραστεί πολιτισμένα. Αυτό μάλλον πρέπει να απασχολήσει κάποιους στην κυβέρνηση, οι οποίοι ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα είναι καλύτερα μέσα σε κελί, παρά αλλού…

 http://kostasxan.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΚΑΛΑ, ΕΔΩ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΑΡΚΑΖΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ…

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Απλά έκαναν τη δουλειά τους οι δικαστές. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

    Οι δικοί μας δικαστές έχουν εγκαταλείψει πλήρως το έργο της εφαρμογής του νόμου όταν πρόκειται για πολιτικούς.

    Γι αυτό στις κρεμάλες πρέπει πρώτα να ανέβουν οι δικαστές. Επίορκοι είναι όλοι.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Αν θυμάστε και για τα διόδια δεν έλεγαν τίποτα τα χαζοκάναλα , αλλά αναγκάστηκαν να πούνε. Πόσο να το κρύψουν; Και με αυτό το θέμα έτσι πρέπει να γίνει .

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Θέλει αγώνα να φτάσουμε την Ισλανδία. Εδώ όλα κουκουλώνονται επιμελώς. Η υπόθεση "Αντωνίου" ούτε που αναφέρθηκε από κανένα κανάλι. Πρέπει να τους δείξουμε ότι αυτή τη φορά η υπόθεση αυτή δεν κουκουλώνεται όπως όλες οι υπόλοιπες. Όλοι πρέπει να είμαστε στη Χαλκίδα αύριο όπως ανέφερε ο συνάδελφος αγωνιστής.
    Η αδιαφορία και η παθητικότητα μας έχει φέρει ως εδώ. Φτάνει πια, δεν πάει άλλο.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 27-05-2010.
    Την 21/12/2010 Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κίνησε ποινική δίωξη για Εσχάτη Προδοσία (Π.Κ. 134) κατά της Κυβέρνησης και των «Βουλευτών» που ψήφισαν το Μνημόνιο.

    Οι προδότες έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν με την κατηγορία της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ καταθέτει στις 11/1/2011 στο ΕΦΕΤΕΙΟ της ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΡΙΟ 11/1/2011 ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΙΡΗΝΙΚΑ.
    ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ!

    H ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ
    ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ

    Reply
  6. Κώστας - Κατερίνη

    κ. Παπανδρέου, τι έφτεξε και ποιοι ευθύνονται για το σημερινό χάλι της Ελλάδας; Όλα στο φως, όπως και στην Ισλανδία. Αν όχι, το συμπέρασμα θα είναι, πως έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης!

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΕΔΩ ΒΡΩΜΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ …ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑ ?ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ?ΧΑΧΑΧΑ ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ …..ΕΔΩ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΩΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ….

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *