Με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ συναντήθηκε ο Βενιζέλος

«Με διαφάνεια και ειλικρίνεια», η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συζητήσει το θέμα της μεταφοράς των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου…

μέσω Κύπρου και Ελλάδας, αφού όμως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί τη βάση των κριτηρίων που θέτει ο ιδιωτικός τομέας, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Ισραηλινό υπουργό, ο κ. Λίμπερμαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι το θέμα της μεταφοράς τού φυσικού αερίου είναι «μια πανάκριβη επένδυση» και σε αυτήν τη φάση η εξαγωγή και διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος και θα κρίνει «αν και ποιος αγωγός» θα κατασκευαστεί. «Περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια για την προώθηση του έργου» είπε ο κ. Λίμπερμαν.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «υπάρχει μια παράμετρος που αναφέρεται στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως και μια παράμετρος θεσμική, πολιτική και διακυβερνητική», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις βασικές αρχές της ΕΕ ως προς την ενεργειακή της πολιτική, οι οποίες χάριν της ασφάλειας προβλέπουν διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και διαφοροποίηση των οδών διέλευσης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Κριμαία στα συμφέροντα του Ισραήλ, δεδομένου ότι στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ υποστηρίζεται ότι -μετά από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας -η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει ενισχυμένες κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ για την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο κ. Λίμπερμαν αρνήθηκε οποιαδήποτε «συσχέτιση». «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε κάποια τέτοια διασύνδεση του ζητήματος της Κριμαίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στη Μέση Ανατολή. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή και δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών, ούτε στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας- ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα διασύνδεσης του δικού μας θέματος με αυτό της Κριμαίας, ούτε να υπάρξουν χειρισμοί ίδιας αντιμετώπισης», τόνισε.

Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Λίμπερμαν σημείωσε ότι η χώρα του «διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές με την Τουρκία -οι εμπορικές σχέσεις ιδιαίτερα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό», και συμπλήρωσε ότι «σε αυτή τη φάση η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος, συνεχάρη τον κ. Λίμπερμαν για τον επαναδιορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών και υπογράμμισε τη συνεργασία των δύο χωρών -όπως αυτή αναπτύχθηκε τόσο στη διμερή συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, το φθινόπωρο στην Ιερουσαλήμ, όσο και μέσω της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Με την ιδιότητα εξάλλου του εκπροσώπου της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για το περιεχόμενο των επαφών του στην Ουκρανία και το Ιράν, ενώ υπογράμμισε τη συνεπή αντίδραση της χώρας μας στις ρατσιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές, με επίκεντρο τη στάση της Χρυσής Αυγής.

Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *