«Νάρκη» για την Καγκελάριο το τρίτο ελληνικό πακέτο βοήθειας

Δύσκολα θα «βγάλει» η Μέρκελ την τρίτη θητεία

Σε επικίνδυνα εδάφη βαδίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μερικά μόνο…
εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής, καθώς ολοκληρώνει τη δεύτερη και πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα λάβει εντολή και για τρίτη θητεία στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης.

Ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ, ούτε ο Τόνι Μπλερ κατάφεραν να «βγάλουν» τρίτη θητεία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, ακόμη και ο Χέλμουτ Κολ, ο Καγκελάριος που επανένωσε τη Γερμανία, κατάφερε να κερδίσει τρίτη και στη συνέχεια τέταρτη θητεία αφού επιβίωσε μίας εσωτερικής εξέγερσης στο κόμμα του.
Σε δύο μέρες η Μέρκελ αντιμετωπίζει εκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός στη χώρα.

Όμως αμέσως μετά θα βρεθεί αντιμέτωπη, όπως επισημαίνει το Bloomberg, με το τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και ένα πιθανό πισωγύρισμα στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του τομέα ενέργειας που προωθεί αξίας 550 δισ. ευρώ.
Και φυσικά θα υπάρξει μάχη για τη διαδοχή της, αλλά και για την κληρονομιά που η Άγκελα Μέρκελ θα αφήσει πίσω της.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η τρίτη θητεία της Μέρκελ θα είναι και η δυσκολότερη. Η 59χρονη Μέρκελ, η οποία χαίρει της εμπιστοσύνης των περισσότερων από τα 80,5 εκατ. των Γερμανών ψηφοφόρων, είναι ούτως ή άλλως η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος στη χώρα και η πρώτη Καγκελάριος από την Ανατολική Γερμανία.

Ενδεχόμενη επανεκλογή της θα της δώσει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ της Θάτσερ που παρέμεινε πρωθυπουργός της Βρετανίας για 11 και του Μπλερ για 10. Πάντως, ο Χέλμουτ Κολ ήταν Καγκελάριος για 16 ολόκληρα χρόνια.
Η ίδια έχει κάνει προεκλογική σημαία της την πολύ καλή κατάσταση της οικονομίας, καθώς και τη μεγάλη πτώση της ανεργίας.

Η Μέρκελ που δέχεται έντονη κριτική από τον αντίπαλο της, Σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, για την ευρωπαϊκή πολιτική βρίσκεται αντιμέτωπη στο εσωτερικό με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ενέργειας και την υπόσχεση για μεταρρύθμιση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας και αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια..
Το άλλο θερμό μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που δεν έχει περάσει και, ειδικότερα, το τρίτο ελληνικό πακέτο.

Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν παραδεχτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, ωστόσο έχουν διαψεύσει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η Bild, η πιο δημοφιλής γερμανική εφημερίδα, έγραφε τον περασμένο Απρίλιο ότι η Μέρκελ έχει εμπιστευτεί σε ανθρώπους στο κοντινό της περιβάλλον ότι τα 10 χρόνια είναι το ανώτατο όριο για να μείνεις κανείς Καγκελάριος αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα ολοκληρώσει τη θητεία της σε περίπτωση επανεκλογής.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *