Η Κηδεία του Τάσου Ζωγράφου

Τετάρτη 6/4/2011 14:30 στον πολυχώρο αίθουσα εργαστηρίων τέχνης του δήμου Αγίας Παρασκευής
«Πολυχώρος Σταύρος Κωστής» πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη τέρμα οδού Θεμιστοκλέους.

«O Θεός κάνει πάντα το τελικό μοντάζ» συνήθιζε να λέει… Και χθες τα ξημερώματα φαίνεται πως είπε το τελειωτικό “cut!” Σε ηλικία 85 ετών, ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Τάσος Ζωγράφος, άφησε την τελυταία του πνοή στην….
Καρδίτσα (όπου είχε βρεθεί προκειμένου να πάρει μέρος στην κριτική επιτροπή του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου), σε νοσοκομείο της οποίας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Τάσος Ζωγράφος, αν και γεννήθηκε στη Λιβαδιά, το 1926, κατοικούσε στην Αθήνα ήδη από τη διάρκεια της Κατοχής. Σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια είχε γνωριστεί με τον Γιάννη Τσαρούχη, ως βοηθός και μαθητής του οποίου ήρθε σε επαφή με το θέατρο. Η απελευθέρωση τον βρήκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ, με τις δυνάμεις του οποίου πήρε μέρος, με το όπλο στο χέρι, στις μάχες των Δεκεμβριανών, ενώ κατά την υποχώρηση του ΕΛΑΣ, τραυματισμένος, έφτασε με τα πόδια μέχρι τα Σκόπια. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ακολούθησε τη μοίρα χιλιάδων άλλων αγωνιστών: βρέθηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, αλλά και τον Θανάση Βέγγο. Μαζί τους, αλλά και με δεκάδες άλλους κρατούμενους, πήρε μέρος στις περίφημες θεατρικές παραστάσεις των εξορίστων.

Η γνωριμία του με τον Ν. Κούνδουρο στάθηκε αποφασιστική για τη στροφή του Τάσου Ζωγράφου προς τον κινηματογράφο, καθώς, μετά την επιστροφή του από τη Μακρόνησο ήταν αποκλεισμένος, λόγω φρονημάτων, από το Εθνικό και δούλευε σε μικρά θέατρα. Μετά τη συνεργασία του στο Δράκο, ακολούθησε η συμμετοχή του σε έργα σταθμούς για τον ελληνικό κινηματογράφο, όπως η Συνοικία το όνειρο ή, στο θέατρο, η Οδός Ονείρων. Ακολούθησαν πάνω από 200 ταινίες, αλλά και 70 τηλεοπτικές σειρές για τις οποίες σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια, συνεργαζόμενος με πολλούς σκηνοθέτες, από τον Κατσουρίδη μέχρι τον Φέρη, και ηθοποιούς όπως η Α. Βουγιουκλάκη, ο Α. Μπάρκουλης, ο Α. Αλεξανδράκης, ο Ν. Ξανθόπουλος κ.ά. Βραβεύτηκε πέντε φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ απέσπασε επίσης ένα κρατικό και δύο τηλεοπτικά βραβεία.

«Η ζωή είναι ένα απέραντο σκηνικό. Κάποιοι το βιώνουν σαν ταινία και κάποιοι άλλοι, οι πιο μελοδραματικοί, σαν θέατρο”, έλεγε. Κι ο ίδιος συνέχισε να μένει πιστός στην πρώτη του αγάπη, το θέατρο, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για 150 περίπου θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, ζωγράφιζε συστηματικά, αποτυπώνοντας στο έργο του την αγάπη του για το θέατρο και το θαυμασμό του για τη λαϊκή τέχνη, οι αρχές και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούσαν βασικά στοιχεία του ζωγραφικού του έργου. Είχε παρουσιάσει πίνακές του σε 10 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Ζωγράφου θα γίνει αύριο Τετάρτη.

ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΞΙΟΥΣ ΣΑΝ
    ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *