Δυσλεξία στα παιδιά: Πώς να την αναγνωρίσεις

Δυσλεξία αποκαλείται η σοβαρή καθυστέρηση στην κατάκτηση του γραπτού λόγου που κατατάσσει…

το παιδί δυο σταθερές αποκλίσεις κάτω από το μέσο όρο στην ανάγνωση, γραφή και ορθογραφία. Η καθυστέρηση αυτή παρατηρείται ενώ η νοημοσύνη είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει αισθητηριακό έλλειμμα (όραση, ακοή), δεν υπάρχει σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή και υπάρχουν κανονικές δυνατότητες για σχολική εκπαίδευση.

Από τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρο Σκαπινάκη.

Πότε γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα της δυσλεξίας;

Η ύπαρξη της δυσλεξίας γίνεται αντιληπτή στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Το παιδί δεν μπορεί να μάθει να διαβάζει και να γράφει. Με την πάροδο του χρόνου διατηρείται τουλάχιστον καθυστέρηση 2 χρόνων στην ανάγνωση και γραφή.

Ποιά είναι η συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος της δυσλεξίας;

Περίπου 3-10% του μαθητικού πληθυσμού αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δυσλεξίας. Ο συσχετισμός όσον αφορά τα δύο φύλα είναι: άρρεν/θήλυ 1,5/1.

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες του προβλήματος της δυσλεξίας;

Αν το παιδί μείνει χωρίς την απαραίτητη αγωγή και υποστήριξη οι πιθανότητες να μείνει χωρίς γραμματικές γνώσεις είναι μεγάλες με όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Τα ψυχολογικά/ψυχιατρικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι σημαντικά.

Ποια προβλήματα μπορεί να συνυπάρχουν με αυτό της δυσλεξίας;

Είναι γνωστό ότι υπάρχει συνοσηρότητα με την ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα. Πολλά άλλα προβλήματα είναι δευτερογενή. Δηλαδή είναι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες της δυσλεξίας.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *