Μια πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία για το Άγιο Φως

Η μαρτυρία στήν οποία τώρα θά αναφερθούμε, είναι η μόνη πού έχουμε συναντήσει νά φθάνει μέχρι τά άδυτα του χώρου του Αγίου Φωτός, εκεί πού ανθρώπινο μάτι στην δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να εισχωρήσει, πλην ενός, πού είναι ο ίδιος ο Πατριάρχης .

Από το βιβλίο «ΕΙΔΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ », του γνωστού Κύπριου Αρχιμανδρίτου π.Σάββα Αχιλέως θα δανεισθούμε τώρα αυτή την περιγραφή.

Βασίζεται σε μία συνέντευξη πού είχε δώσει πρό ετών, ο τότε φύλακας του Παναγίου Τάφου π. Μητροφάνης (έχει κοιμηθεί ήδη), και ο οποίος, παρ΄όλο πού ήταν φύλακας εξ΄απορρήτων του Παγκόσμιου αυτού προσκυνήματος και….
διαρκούς θαύματος, εν τούτοις διατηρούσε κάποια ίχνη καλόπιστης αμφιβολίας, επιζητώντας όμως να βρεί την αλήθεια.

Τό περιστατικό συνέβη τό 1926 , επί Πατριάρχου Ιεροσολύμων Δαμιανού τού Α΄.

Ας δούμε το σχετικό κείμενο.

«…Όταν οι αιρετικοί αρχηγοί των ξένων δογμάτων, πάρουν την ευλογία από τον Πατριάρχη, τότε εκείνος βγαίνει από τον Ναό της Αναστάσεως και έρχεται απέναντι τού Ιερού Κουβουκλίου. Εκεί, σε ειδικές θέσεις κάθονται όλοι οι πρεσβευτές του κόσμου, οι αρχές της πόλεως, οι πρόξενοι, οι διευθυντές και αξιωματικοί της Αστυνομίας.

Πλήθος επισήμων και ανεπισήμων ανθρώπων και εκπροσώπων του λαού. Από τις 10 η ώρα το πρωϊ του Μεγάλου Σαββάτου ως τις 11 γίνεται μεγάλος έλεγχος. Εξουσιοδοτημένα άτομα μπαίνουν μέσα στον Πανάγιο Τάφο. Επάνω από το ιερό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας υπάρχουν κρεμασμένα 43 κανδήλια ολόχρυσα αναμμένα, ημέρα και νύχτα, εκ των οποίων:

13 κανδήλια ανήκουν στους Ορθόδοξους

13 κανδήλια ανήκουν στους Λατίνους

13 κανδήλια στους Αρμενίους

και 4 στους Κόπτες Μονοφυσίτες.

Όλα σχηματίζουν ένα παραπέτασμα από χρυσάφι. Μέσα στον Πανάγιο Τάφο μπαίνουν την τελευταία ώρα, μόνο τα εξουσιοδοτημένα άτομα. Σκοπός τους είναι να σβήσουν τα 43 αναμμένα κανδήλια. Για όλη αυτή την τάξη του Αγίου Φωτός γίνεται αυστηρός έλεγχος και διαρκής παρακολούθηση.

Παρακολουθούν τά πάντα, εκπρόσωποι των Λατίνων, των Αρμενίων και των Κοπτών μαζί με τον Ορθόδοξο επιτετραμμένο. Όλα αυτά, έχουν ένα και μόνο σκοπό. Μήπως σκοπίμως ή κατά λάθος, παραμείνη αναμμένο κανδήλι ή υπάρξει κάτι άλλο, πού είναι δυνατόν να μεταδώσει φώς.

Γίνεται πλήρης συσκότιση του Παναγίου Τάφου καί ακολουθεί δεύτερος και τρίτος έλεγχος. Πρέπει να εξακριβωθεί ότι κανένα άτομο δεν βρίσκεται μέσα στον Τάφο. Στις 11 το πρωϊ ακολουθεί η διαδικασία σφραγίσεως του Παναγίου Τάφου με δυό τεράστιες κορδέλες σε σχήμα «Χ» στις 4 γωνίες τής πόρτας, και μέ λειωμένο καθαρό κερί με τις μεγάλες σφραγίδες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πάνω τους.

Η πράξη αυτή θυμίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια των Εβραίων αρχόντων να σφραγίσουν τον ίδιο αυτό Τάφο, εδώ και 2000 χρόνια, για να μη κλαπεί ο Μεγάλος νεκρός.

Ζήτησαν μάλιστα κουστωδία-φρουρά από τον Πιλάτο « σφραγίσαντες τον τάφον μετά της κουστωδίας» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τά Ευαγγέλια. Ερχόμενος τώρα ο Πατριάρχης με μεγαλοπρεπή συνοδεία, γίνεται Λιτανεία γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο, και ακολούθως εξονυχιστικός έλεγχός του Πατριάρχη, παρουσία των επισήμων, ενώ στίς 12 ακριβώς θα κοπούν οι σφραγίδες ελέγχου για να μπεί μέσα.

Άς δούμε όμως τις αποκαλύψεις του φύλακα του Παναγίου Τάφου, μοναχού Μητροφάνη, για το πώς είδε το Άγιο Φώς, το Μεγάλο Σάββατο του 1926.

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΤΟΛΜΗΜΑ !

Ο π. Μητροφάνης, φύλακας τού Παναγίου Τάφου γιά 58 ολόκληρα χρόνια ! Τά πρώτα χρόνια είχε καί ο ίδιος τίς αμφιβολίες του γιά τό πώς δίνετε τό Άγιο Φώς μέχρι πού αποφάσισε να τό διαπιστώσει…. Εδώ, στό εσωτερικό τού Παναγίου Τάφου !

« Ήταν ακριβώς, δωδεκάμισυ το βράδυ τής Μεγάλης Παρασκευής προς το Μεγάλο Σάββατο. Η προετοιμασία μου ( γι΄αυτή την επιχείρηση) αποτελείτο από ένα μικρό φακό, «φαναράκι», και λίγο νερό σ΄ένα μικρό δοχείο. Ήταν τόσο λίγο, ίσα για να ξεδιψάσει κανείς στις ώρες της αγωνίας μου. Τίποτα άλλο δεν με απασχολούσε πιά, αν και ήμουνα σίγουρος για την επιτυχία μου.

Θα έλυνα μια διά παντός την απορία μου, και θα εγνώριζα ένα μυστικό πού κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γνωρίζει. Όταν τελείωσα κάθε λεπτομέρεια φώναξα τον βοηθό μου π.Νίκανδρο, να μού φέρει την σκάλα. Είμαστε εντελώς μόνοι. Την στερέωσα, και ανέβηκα λέγοντάς του να πάρη την σκάλα, γιατί μόλις τελείωνα από τον καθαρισμό ψηλά, θα κατέβαινα πηδώντας κάτω.

Ετσι και έγινε.

Δεν είμαι σε θέση ούτε και έχω την δύναμι να περιγράψω τά αισθήματά μου. Τις ώρες εκείνες έζησα μία κατάσταση αλησμόνητη, γεμάτη φόβο και τρόμο. Κρύος ιδρώτας με περιέλουζε, τρέμοντας σε όλο μου το σώμα. Δεν θα διέφερα από μελλοθάνατο πού τον πηγαίνανε για εκτέλεση.

Ενας φόβος πρωτοφανής και πρωτόγνωρος με συγκλόνιζε, και ένα ερώτημα έντονο και ελεγκτικό με αναστάτωνε, μέσα στην κρύπτη μου στο σκοτάδι….

«Ποιος άλλος, μού έλεγε, τόλμησε ποτέ κάτι τέτοιο, στην μακρόχρονη Χριστιανική ιστορία του Παναγίου Τάφου; Εσύ, με ποιο δικαίωμα το αποφάσισες; Αν σε ανακαλύψουν εδώ πάνω κρυμμένο, π.Μητροφάνη, φαντάζεσαι τι έχει να γίνει, και ποιά άπολογία θα τολμήσεις να δώσεις ; ».

Όμως μέσα στις απαίσιες σκέψεις μου ορθωνόταν και η επιμονή μου. Επρεπε να μάθω για το Αγιο Φώς! Αν ήταν πράγματι θαύμα, ή αν ήταν κοροϊδία και απάτη…Σε λίγο άρχισα πάλι να πέφτω σε μεταμέλεια.

Σαν κάποιος να με έσπρωχνε λέγοντάς μου. «κατέβα κάτω γρήγορα, όσο έχεις καιρό. Γιατί σε λίγο θα αρχίσει η λειτουργία των Ορθοδόξων, μέχρι τις 4 το πρωϊ. Μετά θα έλθουν οι Αρμένιοι, κι΄εσύ θα είσαι αναγκασμένος να παραμένεις εδώ κουλουριασμένος, ακίνητος, αμίλητος, και ατάραχος. Κι΄αν δεν αντέξεις ;

Θα ακολουθήσουν μετά οι Λατίνοι, ως τις 6.30 το πρωϊ. Θα είσαι ακίνητος; Κι΄αν βήξεις; Αλλοίμονό σου τι έχεις να πάθεις, π. Μητροφάνη, έλεγα, ελεεινολογώντας τον εαυτό μου. Όλος ο κόσμος πιστεύει στό θαύμα αυτό, εσύ μόνο δεν πιστεύεις, κι΄είσαι και φύλακας του Παναγίου Τάφου, άθλιε…».

Επί τέλους, στις 2 μετά τά μεσάνυκτα προς το Μεγάλο Σάββατο ο Ορθόδοξος ιερέας άρχισε την λειτουργία. Μετά, στις 4 κατέφθασαν οι Αρμένιοι, με την μονότονη, χωρίς αλλαγή ήχων ψαλμωδία τους. Στο τέλος, ήλθαν και οι Λατίνοι. Με στόμα κατάξερο από την αγωνία μου, πού το δρόσιζα βάζοντας λίγο νερό στα χείλη μου, και υποχρεωμένος να ακούω τά πάντα κρυμμένος, περίμενα την συνέχεια.

Τέλος, αποχωρώντας και ο τελευταίος Λατίνος, κατέφθασε ο γέροντάς μου, ο π. Ανατόλιος.

Παρακολουθούσα με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του, προσπαθώντας να επισημάνω τίποτα ύποπτο. Κι΄ όταν στις 11 το πρωϊ σφραγίσθηκε ο Τάφος και μέσα στο Αγιο Κουβούκλιο πού ήμουν κρυμμένος απλώθηκε βαθύ σκοτάδι, άναψα το φακό μου.

Πάνω στο Πανάγιο μνήμα του Χριστού, ήταν η Ιερή των ευχών φυλλάδα. Μέσα της ένα χονδρό, σβησμένο κερί. Και δίπλα, σβηστή και έτοιμη, η Αγία Κανδήλα περίμενε…

Θα άναβε από τον Χριστό, ή, μέ φωτιά κάλπικη, από τον Πατριάρχη;

Εσβυσα τον φακό και περίμενα…

ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ…

Μέσα στο πέλαγος εκείνης της αγωνίας, άρχισα σιγανά να προσεύχομαι.

«Χριστέ μου, εσύ γνωρίζεις τις συνθήκες και την απόφασή μου να βρεθώ σ΄αυτήν την θέση. Όλα πηγάζουν από μία απορία, και από μία αδύνατη και κλονισμένη πίστη. Εγώ Κύριε, πιο αδύνατος από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, πού δεν πίστευε κι΄αυτός στην αρχή, ότι πραγματικά αναστήθηκες, ζητώ σήμερα να ιδώ με τά μάτια μου τι ακριβώς γίνεται εδώ μέσα, με το Άγιο Φώς…».

Σταμάτησα την προσευχή μου, και άναψα τον φακό. Εβλεπα καθαρά το μυστηριώδες «κερί» μέσα στο βιβλίο προσευχών, και οι υποψίες μου μεγάλωναν.

«Αχ! αυτό το «κερί» μονολόγησα. Τι γυρεύει εδώ μέσα, αυτό το κερί;

Διέκοψα απότομα τις σκέψεις μου, καθώς η πόρτα του Παναγίου Τάφου άνοιξε και μπήκε στα σκοτεινά ο ίδιος ο Πατριάρχης.

Κρυμμένος από πάνω τον έβλεπα!

Ήταν 12 ακριβώς το μεσημέρι. Η αγωνία μου μεγάλωνε, ενώ ένα σφίξιμο άρχισε να απειλεί την καρδιά μου, έτοιμος να λιποθυμίσω. Άκουγα ήδη τά πρώτα βήματα του Πατριάρχη, στον χώρο του Ιερού Λίθου. Διέκρινα την σιλουέτα του καθώς έσκυψε για να μπεί στο Ζωοδόχο Μνήμα.

Αρχισε νά προσεύχεται…

Εκείνη ακριβώς την στιγμή, μέσα στην απέραντη νεκρική σιωπή πού μόλις αισθανόμουν την αναπνοή μου, άκουσα ένα ελαφρό σφύριγμα. Ήταν παρόμοιο με λεπτή αύρα, πνοής ανέμου. Και αμέσως μετά, ένα αλησμόνητο θέαμα με συγκλόνισε.

Είδα, ένα γαλάζιο Φώς να απλώνεται σιγά-σιγά, σ΄ ολόκληρο τον Ιερό χώρο του Τάφου.

Το γαλάζιο αυτό Φώς, το έβλεπα να στριφογυρίζει σαν ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος πού με ορμή ξεριζώνει πανύψηλα δέντρα και τα αρπάζει πηγαίνοντάς τα, μίλια μακρυά. Πόση ανησυχία είχε, εκείνο το παράξενο Φώς!

Μέσα από το Φώς αυτό, έβλεπα καθαρά τον Πατριάρχη και χοντρές σταλαγματιές ιδρώτα να κυλούν στο πρόσωπό του. Όπως ήταν γονατιστός, έφερε το χέρι του στο κενό πού δημιουργούσε το «κερί» στο βιβλίο.

Πάνω στο μάρμαρο του Μνήματος ακούμπησε τις 4 δεσμίδες των 33 λευκών κεριών, όσα τά χρόνια του Χριστού, και φωτιζόμενος από το μυστηριώδες εκείνο Φώς άρχισε να διαβάζει τις ευχές.

Τότε, το κάπως ήρεμο εκείνο γαλάζιο Φώς άρχισε να κινείται ανήσυχα. Ήταν ένα αφάνταστο και απερίγραπτο στριφογύρισμα, δυνατότερο από το πρώτο. Και αμέσως μετά, άρχισε να μεταβάλλεται σε ένα λαμπερό ολόλευκο Φώς, όπως περιγράφεται από τον Ευαγγελιστή, στην τού Χριστού Μεταμόρφωση!

Το Φώς αυτό, μεταμορφώθηκε σε λίγο σε έναν ολοφώτεινο δίσκο Ήλιου, σταματημένο πάνω από τον Πατριάρχη. Τον είδα να υψώνει κατόπιν τις δεσμίδες των κεριών στον αέρα, περιμένοντας «κάτι». Ήταν η βοήθεια του Θεού πού περίμενε!

Και όπως σιγά-σιγά ύψωνε παρακλητικά στον ουρανό τά χέρια του, λίγο πρίν φθάσουν στο ύψος της κεφαλής του, εν ριπή οφθαλμού, σαν να άγγιξαν τά κεριά σε αναμμένο καμίνι, πήραν φωτιά, μαζί και η Αγία Κανδήλα!

Και ξαφνικά, χωρίς κάν να το καταλάβω, χάθηκε από τά μάτια μου ο ολόλαμπρος αυτός δίσκος…

Τά μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Το σώμα μου καιγόταν ολόκληρο. Μια αίσθηση πυρακτωμένης καμίνου με περιέζωνε. Ο Άγιος εκείνος γέροντας Πατριάρχης, φανερά συγκινημένος, οπισθοχώρησε με τα αναμμένα κεριά προς την έξοδο, σεβόμενος να γυρίσει την πλάτη στον Ιερό εκείνο χώρο.

Βγήκε στον προθάλαμο του Αγίου Λίθου δίνοντας την μία δεσμίδα αναμμένων κεριών στον Αρμένιο Πατριάρχη, (σύμφωνα με τά προνόμια), πού τον περίμενε αμίλητος στην πόρτα.

Έπειτα, από την δεξιά οπή του Αγίου Κουβουκλίου έδωσε πρώτος το Άγιον Φώς στον Ορθόδοξο Αρχιερέα, πού περίμενε.

Και εκείνος, βασταζόμενος στους ώμους των Ορθοδόξων πιστών πού φώναζαν από ενθουσιασμό ” ο Χριστός είναι Θεός δικός μας καί αληθινός “, το μετέφερε στον Ναό της Αναστάσεως δίπλα, γιά να μεταφερθεί από εκεί, οδικώς, αεροπορικώς, ή με καμήλες, σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο πού τό περίμενε γιά τήν Ανάσταση….

Μέσα στις φωνές ενθουσιασμού και χαράς για το Άγιο Φώς, πήδησα κάτω από την κρύπτη μου, και παρουσιάσθηκα στον γέροντά μου, τον π.Ανατόλιο. Πολύ αργότερα εξομολογήθηκα την πράξη μου αυτή στον ίδιο τον Πατριάρχη, βάζοντάς μου κανόνα για αυτή την παρακοή μου…».

Σύμφωνα με την τάξη των προνομίων στους Αγίους Τόπους, πού πηγάζει από την δογματική αλήθεια πίστεως, μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης επιτρέπεται να μεταδώσει σε πιστούς, το ζωντανό αυτό Φώς! Από το χέρι του θα το πάρουν οι αιρετικοί.

Πρώτα ο Αρμένιος, και μετά ο Λατίνος, άν τό ζητήσει…

Γίνεται αυτό, για να έλθουν κάποτε σε συναίσθηση πίστεως, για να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε «λάθος δρόμο», και να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία, από την οποία έφυγαν, το 1054 οι Παπικοί, και το 1517 οι Διαμαρτυρόμενοι.

Και αφού πιστέψουν, να εκπληρωθούν οι αιώνιοι λόγοι του Χριστού, «… καί τότε γεννήσεται μία ποίμνη, είς ποιμήν» (Ιωάν.ι΄16)

http://evia-logos.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

70 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ο 23 Απριλίου 2011 7:16 μ.μ.
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΤΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

    ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΝΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

    ΘΕΩΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΝΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ…….(!!!)

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΕΤ ΘΕΛΕΙ…Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ…..ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!!!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    POS KATANTISE ETSI TO GENOS TWN ELLINWN ? O LAOS TIS ORTHODOKSIAS . OLLOFANERI H APOLITH EKPTOSH …EPOMENOS O PLIRIS AFANISMOS…KRIMA….. APODIMOS

    Reply
  4. Ανώνυμος

    9:57, δεν καιει καποια λεπτα στην αρχη οταν αναψεις την λαμπαδα σου μετα καιει κανονικα. Αν ποτε σε αξιωσει ο Θεος να επισκευτείς τους Αγιους τόπους θα το δεις κι εσυ 🙂

    Reply
  5. Ανώνυμος

    πειτε μου, αφου το αγιο φως δεν καιει (ετσι λενε)…γιατι οταν ερθει εδω καιει σαν κανονικη φλωγα….εγω απο μικρος θυμαμαι το γιαννακη προσεχε μην καψεις την θεια μπροστα με την λαμπαδα σου

    Reply
  6. Πέτρος

    Πως γίνεται και πάντα κάθε φορά την Μεγάλη Βδομάδα όλοι αυτοί οι "πλαντητικοί υπεργαλαξιακοι υπεραπολλόνιοι εξωγήινοι απο τον σείριο" βγαίνουν και βρίζουν με χυδαίο τρόπο οτιδήποτε ΕλληνΟρθόδοξο; Είναι άραγε τυχαίο? Άλλη δουλειά δεν έχετε? Η Ορθοδοξία είναι ο μεγάλος σας εχθρός ε? Περαστικά σας ufo (εσεις μόνοι σας καυχάσθε ότι είστε εξωγήϊνοι) γέλοια ανθρωπάκια.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    5.06 και 5.32 ο ιδιος βλακας εισαι ,λοιπον …ενα πραγμα θα σου πω : της μανας σου ο κολος ! Τετοια σου διδαξε ?Ωραια οικογενεια εχεις ,αλλα μαλλον για να εχεις τετοιες αρχες εσυ θα εχεις μεγαλο οικογενειακο προ βλημα !

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Φιλε μου stealth, αυτό που με κάνει να πιστεύω το κυπριο ιερομόναχο είναι η λογική.
    Δυστυχώς στην περίπτωση σου υπερισχύει η πίστη στα απιστευτα θαύματα και όχι η λογική
    Καλή ελληνικη επανάσταση
    (7.56)

    Reply
  9. stealth

    8,21 έχεις δίκαιο φίλε δεν είδα το βίντεο διότι στο πρώτο πλάνο ήταν ο Καλοπουλος και νόμιζα ότι αυτός ήταν ο ομιλητής.
    Το ερώτημα όμως παραμένει και είναι γιατί να μην πιστέψουμε την ομολογία ενός ανθρώπου που δεν έχει να κερδίσει τίποτε και να πιστεύουμε πολύ εύκολα την εκπομπή του Καρατζαφέρη (είναι γνωστές οι θέσεις του για την Εκκλησία) και μάλιστα σε μία εκπομπή με καλεσμένο τον καλοπουλο και έναν που μιλάει στο τηλέφωνο και παρουσιάζεται ως θεοσεβούμενος και στην οθόνη γράφει ιερομόναχος??

    Εαν σε μια εκπομπή του καναλιού της Εκκλησίας 4Ε σου περιέγραφε κάποιος "άπιστος" με κριμένο το πρόσωπο ένα θαύμα που έζησε τότε θα τον πίστευες??

    Δεν νομίζω Τάκη.

    και πάλι Καλή Ανάσταση

    Reply
  10. ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ

    ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΜΟΘΙΜΟ,
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για το Άγιο Φως

    Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει τη λαμπάδα του Πατριάρχου…

    …Πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης Ορθοδόξων Λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο Φως!

    …Ο Πατριάρχης ανάβει τη λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε Πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την ημέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει Φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας…

    …Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάσταση Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! Ή ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης Ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η Ολυμπιακή δεν «πετά» ως τις χώρες τους!

    Επέστη όμως καιρός να τερματιστεί ο διασυρμός των Θείων. Είναι δε σόλοικο και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές Αρχηγού Κράτους» στο Άγιον Φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου».

    (πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, Το Βήμα, 21-4-2006)

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Είμα ο 7.56 .
    Stealth εισαι πολύ αφελής , ο καλόπουλος δεν μίλησε καθόλου , ο κύπριος ιερομόναχος τα είπε όλα .
    Καλή επανάσταση

    Reply
  13. vomoloxius

    Μάθετε κι' αυτό!Ως το 1988, το Φως ερχόταν στην Ελλάδα με βαπόρι μια εβδομάδα μετά την Ανάσταση! Μέχρι που ένας ταξιδιωτικός πράκτορας έπεισε το κράτος να μετατρέψει μια θρησκευτική τελετή σε εθνική παράδοση: Ήταν ο Ιάκωβος Οικονομίδης, ο οποίος έκτοτε φέρει τον τίτλο του Μεγαλόσταυρου του Παναγίου Τάφου, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στην οδό Νίκης 23, που οργάνωνε (μέχρι το 2004 που έκλεισε) εκδρομές στους Αγίους Τόπους.

    Λόγω της σχέσης του με τον τότε Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα (και μετά Πατριάρχη) κ. Ειρηναίο, συνέλαβε την ιδέα και έπεισε το κράτος να ναυλώσει αεροσκάφος της Ολυμπιακής για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Επί προεδρίας Σαρτζετάκη, προστέθηκαν… εύζωνοι και σταδιακά φτάσαμε στο να του αποδίδονται (του… Φωτός!) τιμές αρχηγού κράτους.

    Φυσικά, κανένα άλλο ορθόδοξο κράτος στον κόσμο (από τη Ρωσία και τη Σερβία μέχρι την Αρμενία) δε ναυλώνει αεροσκάφος για να μεταφέρει το Φως, ούτε το υποδέχεται ως αρχηγό κράτους….

    Reply
  14. stealth

    7,56 να πιστέψουμε τον καλοπουλο και όχι την μαρτυρία του πρωταγωνιστή??
    Είσαι πολύ εμπαθής.

    Καλή Ανάσταση

    Reply
  15. Ανώνυμος

    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΥΠΑΡΚΤΟ
    ΕΖΗΣΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
    ΑΚΟΥΣΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΗ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΣΕΤΑ
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Reply
  16. Ανώνυμος

    αν καποιος ρασοφορος ομολογησει το κολπο με τα κερια,θα τον φαει η μαρμαγκα…
    γι αυτο ολοι τουμπεκι

    Reply
  17. Ανώνυμος

    Αν πιστευεις στον θεο εισαι καλος ανθρωπος.
    Αν δεν πιστευεις είσαι καλύτερος.

    Reply
  18. Ανώνυμος

    Ρὲ φίλε 7.02γ ἔχασες δέκα λεπτὰ ἀπὸ τὴν ζωή σου γιὰ νὰ μὲ βρίσῃς, ἀντὶ νὰ κάνης κάτι δημιουργικώτερο; Καλὴ Ἀνάσταση σὲ ὅλους.
    Κυναίγειρος

    Reply
  19. Ανώνυμος

    7,07 σίγουρα ο προπάππου σου θα ήταν μαϊμού εεεε??
    και εσύ βέβαια είσαι φτυστός ο παππού σου.

    Καλή Ανάσταση

    Reply
  20. Ανώνυμος

    7.02 ΕΣΥ ΠΡΟΕΡΧΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ??????????
    ΑΑΑΑΧΧΧΧΧ ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ…ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΕΛΙΚΑ.!!!!!!!!!!

    Reply
  21. Ανώνυμος

    Ἀφ' ἑνὸς ἐννοοῦν τὰ ἔξοδα τῶν μισθῶν τοῦ Χριστιανικοῦ ἱερατείου (βλέπε ἀνάμειξη Ἐκκλησίας – Κράτους) καὶ ἀφ' ἑτέρου τὴν ἑδραιωμένη-ἐπιβεβλημένη ἀντίληψη στὴν κοινωνία διὰ πλύσεως ἐγκεφάλου (διὰ τοῦ κατηχητικοῦ καὶ τῶν Θρησκευτικῶν στὸ Σχολεῖο) ὅτι "ὅλες οἱ ἄλλες θρησκεῖες εἶναι ψεύτικες".
    Ἀλλὰ λυπᾶμαι ποὺ παρασύρθηκα σὲ τέτοιες συζητήσεις, μέρα ποὺ εἶναι σήμερα, καὶ εὔχομαι σὲ ὅλους πραγματικὴ ἐσωτερικὴ πνευματικὴ Ἀνάσταση καὶ Ἀναγέννηση.
    Κυναίγειρος

    Reply
  22. Ανώνυμος

    6.30 ΚΥΝΕΓΕΙΡΕ ΚΕΡΑΤΑ,,,ΑΙΝΤΕ ΠΛΥΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΟΛΑ,,,ΠΑΛΙΟ ΚΕΡΑΤΑ ΜΑΛΑΚΟΥΛΗ,ΦΛΟΥΦΛΗ,ΝΤΙΝΤΙ ΣΚΑΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΕΝΕ!!!!
    ΣΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΙ ΜΑΛΑΚΟΥΛΗΣ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΥΑΛΑΚΙΑ ΦΟΥΣΤΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΕΞΙΚΟΥΛΗΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΡΥΦΟΑΔΕΡΦΟΥΛΑ,,ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ……

    Reply
  23. Ανώνυμος

    6,55 και να κολλήσει το σκότος του Καλοπουλου????

    ο Καλόπουλος προέρχεται από ΠΙΘΗΚΟ η από κάποιο μικροοργανισμό?? διότι σίγουρα δεν προέρχεται από τον Αδάμ.

    Reply
  24. Ανώνυμος

    Tετοιους ξεπουλημενους θελει η Ν.Τ.Π.Τετοια ανοα κτηνη τα οποια καθυβριζουν τα θεια και λοιδωρουν το καθετι ευγενικο.Τετοια ημιμαθη διποδα τα οποια λατρευουν τους θεους της αρχαιας Ελλαδας χωρις να ξεχωριζουν τις πλανες απο τις σοφιες των φιλοσοφων μας.Τετοια βδελυγματα τα οποια μπερδευουν την θρησκεια με τις των ανθρωπων πραξεις, σε οποια δογμα και να ανηκουν οντας μικροψυχοι και ανεπαρκως σκεπτομενοι,πολλακις δε ουδολως…
    Τετοιους ελληνιζοντες οι οποιοι οντας ανιστορητοι θεωρουν την πιστη των χριστιανων εβραικη μη γνωριζοντας τα μαρτυρια και των διωγμο που υπεστησαν απο τον ρωμαικο ζυγο για την λατρεια του 12θεου.Μη γνωριζοντας για την αποστροφη των Ελληνων ηδη εκατονταδες χρονια πριν για την ανθρωποκεντρικη συμπεριφορα των θεων τους,τα παθη τους και την εκδικητικοτητα τους.
    Μη γνωριζοντας την εκμεταλλευση των τοτε ιερατειων, οπως γινεται και σημερα αλλωστε, για την αφαιμαξη και ποδηγετηση ενος εκαστου.
    Η θρησκεια αλογα διποδα ειναι μια, συνεχης και αρτια ως προς την διδασκαλια της.
    Η δε διαχειριση των ανθρωπων ανα τους αιωνες, σε ολες τισ θρησκειες, υπηρξε ιδιοτελης σε ολα τα επιπεδα κατα συντριπτικη πλειοψηφια.
    Μαθετε λοιπον να υβριζετε η εστω να καταφερεστε εναντιον των διαστρεβλωτων της θρησκειας και οχι εναντιον της ιδιας.
    Η αδυναμια του να ξεδιαλυνετε τι ειναι τι, δεικνυει και το μεγεθος της αγνοιας σας.
    Η αγνοια σας δε, υπαγορευει απαγορευση εκφρασης λογου και αποψης σε θεματα στα οποια γνωριζετε τοσα, οσα και ενα μυρρακιον.

    Reply
  25. Ανώνυμος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟ ΡΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΕΒΡΑΙΚΗ ΤΣΙΜΠΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ.

    Reply
  26. Ανώνυμος

    Επισης αγαπητε 6:30, Πιστευεις πως ειναι πολιτισμενο να βριζεις τη θρησκεια του αλλου? Υπαρχουν ανθρωποι που δεν πιστευουν η πιστευουν αλλου π[ου ουτε καν ασχολουνται με τη θρησκεια του αλλου κι αν ασχοληθουν θα σχολιασουν κατι με σεβασμο προς τη πιστη των αλλων. Το οτι καποιοι εχουν θυμο για οποιοδηποτε λογο δεν δικαιολογει την ασεβεια και την απολιτιστη συμπερηφορα τους.

    Reply
  27. Ανώνυμος

    6.09 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥΤΑΝΑ Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ΓΙΟ….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΗ ΞΕΚΟΛΙΑΣΜΕΝΗ ΑΔΕΡΦΑΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΒΛΙΑ,,,,ΑΙΝΤΕ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΤΩΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ !!!!!! ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ !!! ΑΣΧΟΛΕΙΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΜΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ….ΜΗΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ…….ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ ΑΘΕΟΙ !!!!!!!!

    Reply
  28. Ανώνυμος

    Αγαπητε 6:30. Αυτη ειναι η δικη σου αποψη και ειναι σεβαστη. Ομως οταν λες μας πληρωνετε, τι ενοεις? Επισης οταν λες σας καπελωνουμε? Ποιους καπελωνουμε?

    Reply
  29. Ανώνυμος

    Ἀγαπητέ 6.01΄ ἡ ἰδιοποίηση τοῦ Θείου ἀπὸ μία ὁμάδα ἀνθρώπων, εἶναι Ὕβρις. Μίλησε ὁ Ἰησοῦς γιὰ Δόγματα, Θρησκεῖες καὶ τὰ συναφῆ; Κατεφέρθη κατὰ τῶν ἄλλων, τότε ὑπαρχουσῶν Θρησκειῶν; Οἱ ἄνθρωποι τὰ ἔφτιαξαν ὅλα αὐτά. Ὁ Ἰησοῦς ἦρθε νὰ δείξῃ τὸν Δρόμο στοὺς ἀνθρώπους, ἀλλὰ ὁ ἠλ@θ@ος κυττοῦσε τὸ δάκτυλο. Οἱ ἄνθρωποι δὲν μπόρεσαν νὰ ἀντέξουν τόση ἐλευθερία, καὶ χρειάζονται κάποιον νὰ λατρεύουν (τὸν Ἰησοῦ, τὸν Βούδα κτλ) ἢ κάποιον νὰ μεσιτεύη γι' αὐτοὺς στὸ Θεῖο.
    Αὐτὰ τὰ ἁπλά ἔχω νὰ σοῦ πῶ. Φυσικά καὶ οἱ ὑβριστές τῶν Χριστιανῶν, εἶναι ἡ ἄλλη ὅψη τοῦ ἰδίου νομίσματος.
    Στὸ μόνο ποὺ ἔχουν δίκιο (καὶ γι' αὐτὸ προκύπτει τόσος συσσωρευμένος θυμός) συνοψίζεται στὸ ὅτι "σᾶς πληρώνουμε κιὄλας καὶ μᾶς καπελώνετε".
    Κυναίγειρος

    Reply
  30. Ανώνυμος

    den einai dunaton,eiparxoun toso jeutiles pou theloun na legontai ellhnes,kai zoun edo dipla mas,stin ellada mas,den to pisteuo,den to pisteuo,ntropi sas,ntropi se olous mas jeutiles,exoume ftasei pleon sto teleuteo stadio tis emetikis jeutilas,apisteuto,mporeite re jeutiles na pisteute opou thelete,ala tha prepei na sebastite ta pisteuo tou dipla sas,jeutiles.

    Reply
  31. Ανώνυμος

    ΙΝΔΙΑΝΟΣ

    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΗΡΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ..

    Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ..

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ..

    ΟΙ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΔΕΣ ..

    ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ..

    ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΠΟΥΛΙΑ ΒΑΛΣΑΜΟΜΕΝΑ..

    ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΠΟΙΟ ΓΕΛΙΟ ΔΥΠΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ..

    ΠΟΝΗΡΟΙ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΕΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ..

    ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΙ..

    ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ..

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ….

    ΟΙ ΑΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ..

    ΟΥΤΟΣ Η ΑΛΕΩΣ Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΕΝΗ..

    Reply
  32. stealth

    6,09 πολύ έξυπνο πω πω πωωωωωω
    προφανώς είσαι τόσο "σκοτισμένος" που δεν γίνεται τίποτε με την περίπτωση σου.

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Reply
  33. Ανώνυμος

    Να σας ρωτησω κατι? Σαν ανθρωπος σε ανθρωπο. Για πιο λογο σχολιαζεται χριστιανικα θεματα εφ οσων δε τα πιστευετε? Τι σας τσιτωνει σε αυτα? Γιατι δε τα προσπερνατε και αγριευετε ετσι? Εσεις πιστευετε εκει που πιστευετε κι εμεις στη θρησκεια μας.

    Αλλη δουλεια δεν εχετε απο το να καθεστε στη γωνια και να περιμενετε ποτε θα βαλει ο ξυπνηστε ρε θεμα χριστιανικο να βγαλετε το αχτι σας?

    Δε νομιζω να ρωταω κατι παραλογο!!!

    Παντως να ξερετε οτι και να λετε δεν μας προειτε. Ισα ισα μας κανετε πιο δυνατους.
    Δε πα να λετε οτι σας κατεβει. Ουτε και κακο κανετε σε μας. Σε σας κανετε κακο. Στον εαυτο σας. Ο Θεος σας αγαπαει εξισου, ασχετα που ειναι τοσο καλος και δε σας εχει γυρισει τη πλατη και στενοχωριεται για εσας ακομη.

    Αχ και να ξερατε τι μεγαλο κακο κανετε στον εαυτο σας. Ειναι κριμα. Ειναι κριμα γιατι οχι να το δοκιμασετε αλλα δεν το μυριζετε καν και λετε πως δε σας αρεσει. Αν βγαζατε εστω για ενα λεπτο τις παροπιδες σας, θα βλεπατε τι κακο κανετε στον εαυτο σας.

    Σας ευχομαι η Ανασταση του Κυριου να σας φωτισει και να σας ανοιξει τα ματια. Δεν ειμαι τιποτα εγω για να σας κρινω, εμπρος στη τεραστια και ασυληπτη αγαπη του Κυριου που σας εχει.

    Να εισαστε καλα με υγεια.

    Καλη Ανασταση σε ολο το κοσμο!!!

    Reply
  34. Ανώνυμος

    ΤΟ ΚΑΒΛΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΡΑΣ ΤΗΣ ΜΑΝΟΥΛΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΟ,,,ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΕ,,,ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ ΑΘΕΕ,,ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ,,,ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ 5.32 ΠΑΛΙΟ ΚΑΚΙΑ ΑΔΕΡΦΗ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΒΛΙ ΤΟΥ ΓΑΜΙΑ ΣΟΥ ΠΑΛΙΟΟΛΟΥΓΚΡΑ,,,ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ….ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ…

    Reply
  35. Ανώνυμος

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ "αγιο φως" ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΣΥΧΟ

    Reply
  36. stealth

    πέστε μας ότι όλα αυτά τα έγραψαν Εβραίοι……
    η ότι εκβίαζαν τον π.Μητροφάνη σκοτεινές δυνάμεις να γράψει βιβλίο με το παραπάνω σχετικό γεγονός…..
    η ακόμη καλύτερα ότι πήρε πολλές χιλιάδες ευρώ έτσι για να συνεχίσει ένα ψέμα που δημιούργησαν οι Εβραίοι για να κρατάνε τον κόσμο κοιμισμένο…..

    Επίσης να συμπληρώσω οτι π.Μητροφάνης ήταν (κατά πληροφορία ανθρώπου που είχε την ευλογία να τον γνωρίσει) μυροπνόος.!!!!!

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Reply
  37. Ανώνυμος

    ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΑ
    ΟΡΘΟΔΟΞΟΠΟΥΛΑ
    ΣΚΑΤΟΚΕΦΑΛΟΙ
    ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΚΕΦΑΛΟΙ
    ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΕΣ
    ΡΑΦΑΗΛΗΔΕΣ
    ΕΦΡΑΙΜΗΔΕΣ

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

    ΚΑΛΗ…….ΑΝΑΡΡΩΣΗ !!!!!

    Reply
  38. Ανώνυμος

    Για τον Οχετό που λέγεται πατριαρχείο Ιεροσολύμων:

    Aποικιοκρατία και ρατσισμός σε βάρος των Αράβων ορθοδόξων, Μυστικά κονδύλια, λαθρεμπόριο, κρυφοομοφυλοφιλίες, πλαστογραφίες, φωτομοντάζ, πράκτορες, Ρουμάνες καλόγριες σε καμπαρέ, δολοφονίες, στρατολόγηση ανηλίκων, κτηματομεσιτείες, ιερές βωμολοχίες, μαύρες σακούλες με χρήματα, κλεμένα τάματα, αθέμιτος πλουτισμός επισκόπων, βασανισμοί ανηλίκων, νεαροί φυγόδικοι λογιστές, νεαροί μοντέλα με πατριαρχικά διαμερίσματα, δωροδοκίες, κλεψιές, θαύματα κλπ κλπ κλπ

    Καθημερινή: http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcg … civ_12_22/07/2001_5004096

    http://roides.wordpress.com/2008/11/25/25nov08/

    2.Για την απάτη του Αγίου Φωτός

    http://roides.wordpress.com/2010/04/14/14apr10-2/

    Reply
  39. Ανώνυμος

    Το θέατρο των φακίριδων του Αγίου Φωτος τα έχει όλα. Απάτη, διαφθορά, σπατάλη δημόσιου χρήματος, σκοταδισμό, αμάθεια, θρησκοληψία, θεομπαιξία, υποκρισία, συγκάλυψη, συνενοχή. Δεν σας αρκούν αυτά για να καταλάβετε τι θίασος μας κυβερνά; Με την ψήφο της πλειοψηφίας πάντα.

    Reply
  40. Ανώνυμος

    Φροντίζουν ενίοτε να μας μπατιρίζουν, αλλά ποτέ δεν λησμονούν να μας "φωτίζουν", οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις μας

    «Ω ταλαίπωρος Ελλάς, δεν ανεστήθης εκ του τάφου, απλώς ήλλαξες τάφον, απ’ τον τουρκικόν εις τον χριστιανικόν». Αδαμάντιος Κοραής

    Με το κυβερνητικό αεροσκάφος η μεταφορά του «αγίου φωτός» του συσκοτισμού από την Ιερουσαλήμ. Και με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή του στην Αθήνα. Το απόλυτο ρεζιλίκι μιας ολόκληρης χώρας, η οποία διέθετε κάποτε τον Θεό του φωτός και της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Απόλλωνα. Η απουσία σοβαρών αντιδράσεων, έστω διαμαρτυριών, φανερώνει ξεκάθαρα ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε σκοταδιστικό λήθαργο και θρησκευτικο-πολιτική κατοχή. Μια κατάσταση αβασανίστως περιφρονητέα.

    Reply
  41. Ανώνυμος

    5,26 Salta kai kane mas ti xari Geloioi zitate kai sebasmo apo pano, Sto kavli mas i thriskia sas diki sas einai den einai diki mas, ESEIS GIORTAZETAI EMEIS PENTHUME TA XILIADES THIMATA TOU KARAGIOZILIKI SAS, Kai ean o pasios mas exei aforismenous ton exo kai go grameno, Ai sta tzakidia Skotadistes, KORAKIA,

    Reply
  42. Ανώνυμος

    Δὲν μπορῶ νὰ κρίνω τὴν ὀρθότητα ὅσων διάβασα. Τὸ μόνο ποὺ μὲ θλίβει εἶναι ἡ ἔκφραση τῶν ὀρθοδόξων πιστῶν: "ο Χριστός είναι Θεός δικός μας καί αληθινός"!
    Αὐτὸ τὸ "δικός μας" εἶναι γελοῖο. Πόσο διαστρεβλώνεται ἐν τῇ γενέσει της ἡ ἰδέα τῆς ἔλευσης του Φωτὸς στὸν κόσμο (μὲ τὴν κυριολεκτικὴ καὶ πνευματική του φύση), ὑφίσταται οἰκειοποίηση καὶ σφετερισμό! Πρέπει νὰ ἔχουν μεγάλη ὑπομονὴ οἱ Πνευματικοὶ Διδάσκαλοι τῆς ἀνθρωπότητας, μὲ τὰ χάλια μας…

    Νὰ ἐπισημάνω, τέλος, ὅτι ὑπάρχουν ἄνθρωποι στὸν πλανήτη (καὶ τούτη τὴν στιγμὴ ποὺ μιλᾶμε) ποὺ μποροῦν νὰ κάνουν θαύματα καὶ νὰ ἐξουσιάζουν πλήρως τὴν ὕλη.
    Κυναίγειρος

    Reply
  43. Ανώνυμος

    Πολύ τυχερος που το ειδε 🙂 Υπαρχει και βιντεο που το διηγηται στο youtube.

    5:09 μην ασχολεισαι, δεν υπαρχουν!!!

    Καλή Ανασταη σε όλους, ακομα κ σε σας που νομιζεται πως ο μοναδικος εχθρος σας ειναι ο χριστιανισμος. Μακαρι το Αγιο Φως να σας φωτισει και να συνειδητοποιησετε τον εαυτο σας. Οπως σας αγαπαει ο Χριστος σας αγαπαμε κι εμεις.

    Reply
  44. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΝ 5:06 ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΟΟΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ!
    ΠΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;
    ΤΙΠΟΤΑ! ΛΟΓΙΚΟ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ!
    ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ.
    ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ ΔΙΝΩ.
    ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ,
    ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΗΣ.

    Reply
  45. Ανώνυμος

    Η κωμικοτραγική ωστόσο τελετή, που προκαλούσε την οργή ή τη θυμηδία του περιηγητή μας δεν ήταν εφεύρημα των Ελλήνων. Δυτικοί χριστιανοί είχαν σκηνοθετήσει το «θαύμα» πριν από δέκα περίπου αιώνες. Οι Έλληνες το κληρονόμησαν με αγαλλίαση, όταν διαδέχτηκαν τους παπικούς στους Άγιους Τόπους. «Αυτή η ευσεβής απάτη», γράφει ο Gibbon, «που πρωτοεπινοήθηκε κατά τον θ΄ αιώνα, ενισχύθηκε ευλαβικά από τους Λατίνους σταυροφόρους και τώρα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον ελληνικό, αρμενικό και κοπτικό κλήρο μπροστά στους εύπιστους πιστούς, για δικό τους όφελος και για όφελος των τυράννων τους» (The history of the decline and fall of the Roman Empire, Philadelphia, 1868, τ. Ε΄, σελ. 530.)

    Δεν χρειαζόταν να δωροδοκηθεί ο Τούρκος «για να κράτησει το στόμα του κλειστό». Η τουρκική εξουσία είχε το ίδιο και μεγαλύτερο από τον κλήρο συμφέρον να διαιωνισθεί η τελετή του αγίου φωτός. Αποτελούσε ευλογία, πραγματικό «θαύμα» για την οικονομία τού τόπου, καθώς συνέρρεαν κάθε χρόνο στην Ιερουσαλήμ χιλιάδες χατζήδες από όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί οι προσκυνητές κουβαλούσαν χρυσάφι.

    « Ώρα 2 μπήκε ο διοικητής με τους γραμματικούς και τους υπηρέτες. Οι στρατιώτες κατέφυγαν στην πιό σκληρή βία, για να ανοίξουν πέρασμα. Πήρα θέση στη φράγκικη εξέδρα, όπου είχε τοποθετηθεί ένας κομψός σοφάς. Δύο και πέντε άρχισε η ελληνική πομπή γύρω από το κουβούκλιο. Μέτρησα 37 παπάδες εκτός από τον επίσκοπο, τούς μοναχούς και τις καλόγριες. Έκαναν τρεις φορές το γύρο του κουβουκλίου ψάλλοντας μεγαλόφωνα.

    » Καθώς ζύγωνε η στιγμή το πλήθος αναταρασσόταν όλο και πιό πολύ και χυμούσε κατά κύματα προς τα παράθυρα του κουβουκλίου. Ούτε οι προσπάθειες των Τούρκων στρατιωτών και εκείνων που είχαν εξασφαλίσει τις προνομιακές θέσεις μπορούσαν να τους απωθήσουν με όλες τις βλαστήμιες, τους γρόθους και τα λακτίσματα, που επιστράτευαν. Τέλος, στις 2 και 20, η φλόγα πρόβαλε από το παράθυρο του Κουβουκλίου. Μιά τρομερή μυριόστομη κραυγή ενθουσιασμού αντήχησε στο ναό. Μόλις φάνηκε το φως, ένα παιδί, που βρισκόταν πλάι άρπαξε τη λαμπάδα κι άρχισε να τρίβει τη φλόγα στο πρόσωπο του, στο λαιμό, στο κεφάλι με τόση ορμή, που την έσβησε με αποτέλεσμα να ξυλοφορτωθεί από τους διπλανούς του. Οκτώ φορές έδωσαν τη φλόγα από το παράθυρο. Και καθώς όλοι οι πιστοί κρατούσαν στα χέρια δέσμες από τέσσερες, έξη, οκτώ ή δώδεκα λαμπάδες, ανάλογα με το πουγγί τους, σε δέκα λεπτά ολόκληρος ο ναός φωτοβολούσε, φλεγόταν. Πέντε λεπτά αργότερα όλα σχεδόν τα κεριά είχαν σβήσει.

    » Αλλά τι ενθουσιασμός! Οι άντρες έσερναν τη φλόγα πάνω τους, στις σκούφιες, στα χερομάντηλα, σταύρωναν το πρόσωπο τους με βαθειά ευλάβεια κιι απίστευτη ταχύτητα. Οι γυναίκες άνοιγαν τον κόρφο τους κι έκαναν το ίδιο. Μόλις καίγονταν λίγο οι λαμπάδες τις έσβηναν και τις έπαιρναν στο σπίτι σαν ιερά κειμήλια. Ειδικοί αγγελιαφόροι, εφοδιασμένοι με φανάρια, περίμεναν στην είσοδο, για να μεταφέρουν το φως στα μοναστήρια της Βηθλεέμ, της Νεκρής θάλασσας κ.ά..

    » Όταν έσβησαν τα κεριά ένα σύννεφο καπνού απλώθηκε μέσα στο ναό έτσι, που δεν έβλεπες τίποτα μπροστά σου. Ύστερα από την τελετή η τουρκική φρουρά εγκαταστάθηκε μπροστά στην είσοδο του κουβουκλίου κι όσοι πιστοί ήθελαν να μπουν για να προσκυνήσουν έπρεπε να πληρώσουν κατά τις δύο πρώτες μέρες 80 ως 100 πιάστρα και την τρίτη 10 ως 20».

    Ο Turner κατόρθωσε να βγει από το ναό στις 4 το πρωί, γιατί υπήρχε μια μόνο πόρτα και κείνη πολύ χαμηλή.

    Reply
  46. Ανώνυμος

    Η «χειροποίητος μηχανουργία»

    με τις τσακμακόπετρες των «φωτοποιών»

    Το 1815 ο γραμματέας της αγγλικής πρεσβείας, William Turner, πραγματοποίησε ταξίδι στην Παλαιστίνη. Στις 29 Απριλίου, τη νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου, παρακολούθησε στο ναό του αγίου τάφου, στα Ιεροσόλυμα, το περίφημο θρησκευτικό έθιμο του αγίου φωτός:

    «Μπήκαμε με δυσκολία στο ναό. Προπορευόταν ο γενίτσαρός μας κρατώντας ένα κουρμπάτσι με πολλά δερμάτινα λουριά. Χτυπούσε από δω κι από κει, μ΄ όλο που δεν υπήρχε ανάγκη, για να μας ανοίξει δρόμο. Ο ναός ήταν κατάμεστος από προσκυνητές και θεατές, το λιγώτερο 7.000. Μάταια προσπαθούσε ο αγάς, που στεκόταν στην είσοδο με 40-50 στρατιώτες, να κράτησει την τάξη χτυπώντας αλύπητα με το βούρδουλα. Μέσα στο χώρο του ναού είχαν στηθεί παζάρια με ψωμιά, λαχανικά, φρούτα, κομποσκοίνια, σταυρούς κ.λπ.. Είδα πολλούς προσκυνητές να παζαρεύουν και να ορκίζονται για ένα παρά σε απόσταση 20 μέτρων από τον τάφο του Χριστού».

    Ο γενίτσαρος άνοιξε βίαια πέρασμα ανάμεσα στο πλήθος ως την εξέδρα των ρωμαιοκαθολικών μοναχών, αλλά μαζί εισόρμησαν πολλά τουρκόπουλα, παιδιά τού καδή και τού μουφτή. Κοντά τους τρύπωσαν κι άλλοι λέγοντας πως είναι υπηρέτες τους. Οι μοναχοί δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδό τους, γιατί φοβόνταν μήπως προσβάλουν τις Αρχές. Ο Turner έδωσε μάχη να βρει μιά καλή θέση απωθώντας Τούρκους στρατιώτες και προκαλώντας επεισόδιο.

    «Τι θέαμα ήταν αυτό. Οι εξέδρες των Ελλήνων και των Αρμενίων ήταν γεμάτες γυναίκες, που είχαν τα μάτια στυλωμένα στον άγιο τάφο και σταυροκοπιόνταν αδιάκοπα. Ολόκληρη η εκκλησία και κυρίως το τμήμα γύρω από τον άγιο τάφο ήταν πήχτρα από πιστούς, άντρες και γυναίκες, που κραύγαζαν, έψελναν και πάλευαν σκληρά να ζυγώσουν το Κουβούκλιο, ενώ Τούρκοι στρατιώτες τους απωθούσαν χτυπώντας τους με βούρδουλα. Είδα το αυτί ενός προσκυνητή να κόβεται σύρριζα. Ο χώρος πλάι στα παράθυρα κατεχόταν από τους πλουσιότερους προσκυνητές, που πλήρωναν στους Έλληνες και τους Τούρκους 200 καί 300 τσεκίνια. Μιά γριά είχε εγκατασταθεί στην είσοδο του ναού από το πρωί της Παρασκευής -όπως μου είπε ένας καλόγερος- πληρώνοντας δύο τάληρα. Ένας κενός χώρος είχε δημιουργηθεί γύρω από το Κουβούκλιο κι εκεί οι προσκυνητές, ο ένας απάνω στους ώμους του άλλου έψελναν τροπάρια. Ομάδες από δέκα ή δώδεκα πιστούς έτρεχαν γύρω-γύρω γκρεμίζοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους καί ουρλιάζοντας.

    » Οι αρχιεπίσκοποι των Ελλήνων και των Αρμενίων βρίσκονταν κλεισμένοι από τις 10 στο κουβούκλιο μαζί με ένα Τούρκο, πληρωμένο για να βεβαίωσει, πως το φως κατέβηκε με τρόπο θαυμαστό από τον ουρανό ή τουλάχιστον να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Πρίν μπουν στο κουβούκλιο έγινε επιθεώρηση και έσβησαν όλα τα καντήλια. Ο Τούρκος, όπως έμαθα, είπε, ότι είχαν μαζί τους τσακμακόπετρες. («Χειροποίητον μηχανουργίαν» αποκαλούσε την τελετή του φωτός ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Εφραίμ ο εξ Αθηνών, και τους πρωτοστάτες «φωτοποιούς». Δημ. Καμπούρογλου, Μνημεία της Ιστορίας των Αθηναίων, Αθήνα, 1890, τ. Β΄, σελ. 23).

    » Στην αρχή σκέφτηκα πως η φλόγα ήταν φωσφορική, για να μη προκαλεί εγκαύματα. Αλλά, όπως διαπίστωσα ήταν κανονική φλόγα και τα λεγόμενα, ότι δεν καίει ήταν παραμύθια των φανατικών».

    Reply
  47. Ανώνυμος

    Αδ. Κοραής: «Τα εξ ουρανού ψευδοκατέβατα φώτα»

    Ήρθε ύστερα ο Κοραής με τον καταλυτικό «Διάλογο περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός» να τους στηλίτευσει θαρραλέα. Ονειδίζει και κατηγορεί τους αγιοταφίτες για αγυρτεία, που δημιουργεί ψυχώσεις με τα «εξ ουρανού ψευδοκατέβατα φώτα» και παρασύρει αντιχριστιανικά και αντεθνικά στρατιές προσκυνητών στο σκοτάδι τής δεισιδαιμονίας. Ένα απόσπασμα του διαλόγου:

    Φώτιος: …Πονηροί και γόητες άνθρωποι, υποκριταί, ψευδολόγοι, πλανώντες τους ανθρώπους με δαιμονικάς διδασκαλίας, πλεονέκται εμπορευόμενοι τους χριστιανούς με πλαστούς λόγους, με μύθους γραώδεις, με ψευδή θαύματα, διά να τρέφωσι τάς καθημερινάς τρυφάς και να πληρώνωσι τάς ηδονάς των… Δεν σε λανθάνει βέβαια πόσαι χιλιάδες προσκυνητών υπάγουν κατ΄ έτος εις την Ιερουσαλήμ και πόσας μυριάδας γροσιών εξοδεύει καθείς εξ αυτών, διά να αξιωθεί να ίδει το άγιον φως.

    Καλλίμαχος: Έχεις δίκαιον. Πιθανόν, ότι πολλαί χιλιάδες αργυρίων δαπανώνται ματαίως εις αυτό.

    Φώτιος: Πρόσθες και όσας εξοδεύουν οι ταλαίπωροι Γραικοί εις τα σπαρμένα καθ΄ όλην την Ασιανήν και Ευρωπαίαν Ελλάδα μετόχια των Αγιοταφιτών δια την προς το άγιον φως ευλάβειαν.

    Καλλίμαχος: Αν προσθέσεις και ταύτα, γίνονται νομίζω πολλότατα εκατομμύρια γροσίων.

    Φώτιος: Ω μωρία! Ω τυφλότης! Άρα εσυλλογίσθησαν ποτέ πόσην ζημίαν προξενούν εις το Γένος, γενόμενοι εμπόδιον της προκοπής και της ευδαιμονίας των Ελλήνων;

    Ο Κοραής λοιδωρεί ακόμη και των Ελλήνων «χατζήδων» της τουρκοκρατίας την έπαρση και των συμπολιτών τους το θαυμασμό. Πραγματικά το προσκύνημα στον άγιο τάφο, ταξίδι δύσκολο πάντοτε και δαπανηρό, αποτελούσε μέγιστο τίτλο τιμής και ευγενείας. Αμείλικτος και μαστιγωτικός ο Κοραής γράφει στα Προλεγόμενα του Βεκκαρία: «Πώς και αυτόν τον Χατσήν; Επειδή και αυτός εφαντάζετο την προσκύνησιν του αγίου τάφου, ως θρησκευτικήν ευγένειαν κι εκαταφρόνει τον, όστις δεν είχε τέσσαρας ή πέντε χιλιάδες γροσίων να καταχωνεύσει εις των αγιοταφιτών τους φάρυγγας.»

    Reply
  48. Ανώνυμος

    Αφορισμός των επικριτών του «θαύματος»

    Στις επικρίσεις των φωτισμένων Ελλήνων της τουρκοκρατίας για το ψευδοθαύμα των αγιοταφιτών, απάντησε το 1727 ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Παΐσιος με αφορισμό:

    «Όσοι δε χριστιανοί, ιερωμένοι η λαϊκοί… εμποδίζουσι και αποκόπτουσι με ματαιολόγους φλυαρίας και ψυχρολογίας, ή με κανένα άλλον τρόπον σατανικής απάτης τους χριστιανούς από το να πηγαίνωσιν εις προσκύνησιν του Αγίου Τάφου και να δίδωσιν εις αυτόν έλεημοσύνην και αφιερώματα, και γίνονται αίτιοι, εις αυτούς μεν ζημίας και βλάβης ψυχικής, εις δε τον άγιον τάφον προξενούσι την στέρησιν της ελεημοσύνης των προσκυνητών χριστιανών· οι τοιούτοι αν δεν παύσωσιν εις το έξης από την τοιαύτην των σατανικήν και ολέθριον ανευλάβειαν και απιστίαν και κακοβουλίαν, αφωρισμένοι είησαν κ.λπ.».

    Reply
  49. Ανώνυμος

    Κάποια από τα άρθρα σας τα μεταφέρουμε στο blog μας, Η Απολλώνια Αδελφότης.

    Βοηθείστε μας περαιτέρω στην προσπάθεια μας και συμβάλετε με την ενεργή συμμετοχη σας και την γνώσης σας, στην συγκρότηση του πλανητικού δικτύου Κοινοτήτων και Εκκλησιών του Δήμου και τις Απολλώνιας Αδελφότητας Ελλήνων.

    Οι ιστότοποι μας:: http://planitiko-diktyo-ellinwn.ning.com
    http://diktyoellinwn.wordpress.com
    http://diktyoellinwn.freeforums.org/index.php

    Reply
  50. Ανώνυμος

    5.06 και 5.13 δείξτε λίγη σοβαρότητα και σεβασμό και αν τελικά δεν το καταφέρετε, κάντε μας τη χάρη και βγάλτε το σκασμό.
    "300"

    Reply
  51. Ανώνυμος

    Ο αρχιερεύς, τον πυρίτην παίων και ο αγελαίος λαός

    Το ψευδοθαύμα του Αγίου Τάφου απασχολούσε επί αιώνες τον χριστιανικό κόσμο: κληρικούς, θεολόγους και λογίους. Υπήρχαν οι σκοταδιστές ιερωμένοι, που υπεραμύνονταν της πανουργίας των αγιοταφιτών, αλλά και θεολόγοι, που στιγμάτιζαν το «θαυματούργημα», επειδή ατίμαζε τη θρησκευτική πίστη και εξαχρείωνε τον απαίδευτο λαό.

    Το 1775 ο Ελευθέριος Μιχαήλος ο Λαρισαίος ρωτούσε τον κληρικό Νικηφόρο Θεοτόκη: «Αληθές ή πλάσμα το εν θεοδέγμονι τού Σωτήρος Τάφω κατά την κυριώνυμον του Πάσχα ήμέραν φως;»

    Ο Θεοτόκης απαντά, ότι οι αρχιερείς ανάβουν το φως στο κουβούκλιο και δικαιολογεί την εξαπάτηση των πιστών με το φόβο μήπως η αποκάλυψη της αλήθειας εξαγριώσει το τυφλωμένο πλήθος των χριστιανών;

    «Ουκ απ΄ ουρανού κατέρχεται, ουδ΄ από του τάφου αναβλύζει, αλλ΄ ο επί την διακονίαν ταύτην ταχθείς αρχιερεύς εν τω λεγομένω εισελθών κουβουκλίω, τον πυρίτην παίων (σ.σ. = κτυπάει), πυρ εξάγει επάνω του ζωοδόχου τάφου, είτα εφάψας τας εν τω τάφω πρότερον τριβείσας λαμπάδας κρατών εξέρχεται και το φως μεταδίδωσιν ως ηγιασμένον τη επαφή και προσαύσει του παναγίου τάφου. Και ο μεν αγελαίος λαός εκ του τάφου το φως ανάβλυσαν νομίζει, ουδείς δ΄ αυτώ τουναντίον ειπείν θαρσεί, δεινόν τι παθείν δεδιττόμενος». (Κ. Διοβουνιώτη, Περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός. (Επετ. Εταιρ. Βυζ. Σπ., τόμ. Β΄, σελ. 3-19, όπου και πραγματεία του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτου «Περί του Επιταφίου Φωτός»).

    Reply
  52. Ανώνυμος

    Δεύτε λάβετε σκότος

    Κάθε χρόνο τα ίδια… Βαμμένο κόκκινο χαλί, σημαίες, ξιφολόγχες, φιλαρμονικές, εθνικοί ύμνοι, εμβατήρια, αγήματα, πολιτικοί, στρατιωτικοί και χρυσοκέντητοι ρασοφόροι στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Μήπως ήρθε ο Πούτιν; Μήπως ήρθε ο Ομπάμα; Μήπως ήρθε η Μέρκελ; Κανείς από αυτούς… Ο καλεσμένος ήταν από την Ιερουσαλήμ και μας επισκέπτεται κάθε χρόνο. Περί Αγίου Φωτός ο λόγος, το οποίο διασκορπίστηκε ακαριαία σε όλα τα σημεία τής Ρωμιοσύνης.

    Σε καιρούς χαλεπούς, όπου η ρωμαίικη οικονομία βαδίζοντας από το κακό στο χειρότερο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ποιός άραγε επιβαρύνεται με τα έξοδα μεταφοράς του Αγίου Φωτός; Η ερώτηση είναι ασφαλώς ρητορική. Το ποίμνιο τής Ψωροκώσταινας θέλει το Άγιο Φως του.

    Reply
  53. Ανώνυμος

    Από αυτές τις μηχανουργίες των ιερέων με τις αφές των διαφόρων «Αγίων Φώτων» θα κρατήσω τον χαρακτηρισμό του Παυσανία, πως όλα αυτά τα τεχνάσματα είναι «βάρβαρα και ουδαμώς συνετά Έλλησιν».

    Reply
  54. Ανώνυμος

    23 Απριλίου 2011 5:06 μ.μ. θα έχουμε Καλή Ανάσταση μωρή, εσύ τράβα να κάνεις καμία παρτούζα και κτηνοβασία με το 12θεό σου. Το συνήθιζαν άλλωστε.

    Κωλοπρακτόρια εγκάθετοι υποκριτές.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *