Διάλογοι και παρασκήνια από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών


Tην ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έβαλε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, περιελάμβανε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από την οποία απουσίαζαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

O ανώτατος πολιτειακός άρχοντας ζήτησε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, αλλά και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Επιπλέον, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως βαθιά πολιτική και υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και είναι γνωστοί οι λόγοι.

Τι πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνονται η αυστηροποίηση της…..
.

νομοθεσίας ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους. Ακόμα πρότεινε την αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου, για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Παράλληλα πρότεινε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε τυχόν εξαίρεση των πολιτικών από κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. «Πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω την Ελλάδα του χθες. Αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα έπρεπε πρώτα να σώσουμε την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές χρειάζεται η στήριξη όλης της κοινωνίας, ασκώντας εμμέσως κριτική στην Αριστερά, που δεν συμμετείχε. «Είναι κρίμα, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Την ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε διακόσιους, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την εφαρμογή «πόθεν έσχες» για όλους τους δημόσιους λειτουργούς και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Ακόμη ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, ώστε να προωθηθούν οι αλλαγές, ενώ ζήτησε κατάργηση του «Καλλικράτη», αλλά και του νόμου για την ιθαγένεια – κάτι που ο πρωθυπουργός απέρριψε.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης

«Υπήρξε οικουμενική συνεννόηση» δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι η σύσκεψη έγινε σε καλό κλίμα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αν όσα συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν, τότε η κρίση θα μπορούσε να γίνει ευκαιρία για τη χώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου τους λόγους της απουσίας του κόμματός του από το συμβούλιο, τονίζοντας ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χωρίς την παρουσία των κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο «συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» και πρόσθεσε ότι θα ήταν κορυφαίο λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία.
Σε ιδιώνυμο μετατρέπεται η φοροδιαφυγή, με σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και απομένει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει πλέον την πρόταση αφού αξιολογήσει ορισμένες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα από ποιο ύψος και πάνω φοροδιαφυγής θα ισχύει το ιδιώνυμο.

Η πρόταση είναι του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του, και έγινε ασμένως αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τους προέδρους της Ν.Δ. Α. Σαμαρά και ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποδέχθηκαν τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ως αντίβαρο στη γενικευμένη χρήση της ασυλίας των βουλευτών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, που δημιουργεί στον λαό την αίσθηση ότι οι πολιτικοί παραμένουν στο απυρόβλητο. Ζήτησε ακόμη την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και του εκλογικού νόμου, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, την αλλαγή του πόθεν έσχες των βουλευτών, ως τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Παράλληλα, εισηγήθηκε να υπάρξει μηδενική ανοχή για τους πολιτικούς οι οποίοι ξεφεύγουν από τους νόμους και τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Και πολιτική η κρίση
Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως βαθιά πολιτική και τόνισε ότι είναι πλέον στο χέρι του πολιτικού κόσμου να επανακτήσει το κύρος του στην κοινωνία η οποία έχει συγκεκριμένη άποψη για την πολιτική και τους ανθρώπους της.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει μια βαθιά τομή στην πολιτική ζωή της χώρας με αλλαγές που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και θα αντιμετωπίσουν καίρια τη διαφθορά, υποστήριξε ειδικά για την αλλαγή στο καθεστώς της λειτουργίας της ασυλίας των βουλευτών, ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, για να μην αποτελέσει όπλο συστηματικής δίωξης του πολιτικού κόσμου για λόγους κομματικής αντεκδίκησης κ.λπ.

Στη δίωρη συνάντηση των αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός που ενημέρωσε τους μετέχοντες στη σύσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κρίση και τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε δικαιωμένος δεδομένου ότι όπως τόνισε αυτό που από την πρώτη στιγμή επιζητούσε η κυβέρνηση, δηλαδή την υλοποίηση της πολιτικής αλληλεγγύης με τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά.

Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς φάνηκε να συμφωνούν στην πρόταση περί δήμευσης της περιουσίας επίορκων πολιτικών, και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εντάξει η κυβέρνηση την πρόταση στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που θα προτείνει για το πολιτικό σύστημα, αφού προηγουμένως περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο τη σχετική ρύθμιση για την κανονικότητά της.

Σύγκρουση μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά σημειώθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, του οποίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την απόσυρση γιατί ουσιαστικά νομιμοποιεί τους λαθρομετανάστες, αλλοιώνει πληθυσμικά τη χώρα και ανοίγει τον δρόμο για την έλευση στην Ελλάδα αγνώστου αριθμού νέων λαθρομεταναστών. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, τονίζοντας ότι αυτό που θα γίνει θα είναι η νομιμοποίηση οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται νομίμως στη χώρα, και παράλληλα θα χτυπηθεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Σύγκρουση σημειώθηκε και για τον «Καλλικράτη», με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ζητάει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, διότι διχάζει την κοινωνία υπό τις παρούσες κρίσιμες συνθήκες, και τον Πρωθυπουργό να επιμένει ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα αλλάξει τις δομές του επιτελικού κράτους.

Για τους βουλευτές
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να δέχθηκε να συζητηθεί η πρόταση του Α. Σαμαρά για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, αλλά όπως είπε αυτό θα εξεταστεί παράλληλα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη ώστε να μη θιγεί η αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος.

Από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών έχει ενδιαφέρον επίσης η πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία προς τους καναλάρχες και τους εκδότες να μην ενσπείρουν τον τρόμο και τον πανικό από τα μέσα ενημέρωσης που διοικούν στους πολίτες, όσον αφορά την κρίση.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία της γραμματέως του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα: «Κρίμα που ήταν απόντες», δήλωσε.
TIPS ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ – Η συνεδρίαση ξεκίνησε με δέκα λεπτά καθυστέρηση. Είχε προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν στο λιτό ξύλινο τραπέζι στις 12.10 μ.μ.

– Ο πρώτος που έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Κρατούσε έναν φάκελο στο χέρι και, λόγω της ζέστης, είχε ελαφρώς ιδρώσει. Μπαίνοντας στην αίθουσα παρατήρησε πως «δεν υπάρχει αέρας εδώ. Εγώ έχω ήδη σκάσει» και πήγε προς την πλευρά του παραθύρου. Το άνοιξε για δροσίσει και έμεινε εκεί μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιποι αρχηγοί.

– Δεύτερος έφτασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνοδευόμενος από τον πρέσβη και σύμβουλό του Γιώργο Γεωργίου, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει και ευρωβουλευτής του κόμματος.

– Τρίτος εισήλθε ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Νίκο Αθανασάκη. Ο κ. Παπανδρέου φορούσε τη μοβ γραβάτα που κοσμούσε τον λαιμό του και την ημέρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τα οικονομικά μέτρα που θα επιβάλλονταν.

– Ως είθισται, τελευταίος μπήκε στην αίθουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που πριν μιλήσει στους παριστάμενους πολιτικούς, χαιρέτισε τις γραμματείς και τις δακτυλογράφους. «Καλημέρα σας, καλή δουλειά» τους είπε.

– Ο Γιώργος Παπανδρέου έκατσε απέναντι από τον Αντώνη Σαμαρά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέναντι από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ στην κεφαλή ήταν ο Κάρολος Παπούλιας.

– Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι από τους λίγους υπουργούς που έχουν μετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 1992 με τον Αντώνη Σαμαρά, που ως υπουργός Εξωτερικών ενημέρωνε την ηγεσία του τόπου για το Μακεδονικό.

– Προτού φύγουν οι κάμερες, ο πρώτος πολίτης της χώρας απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών και τον είπε: «Ξενύχτησες; Δεν φαίνεται!» Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σχεδόν άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες, όπου η συνεδρίαση του Ecofin διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα. Ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρθηκε να μάθει από τον υπουργό πώς πάνε από το πρωί οι αγορές και τα spreads.

– Στο τραπέζι της σύσκεψης υπήρχε μονάχα φυσικός χυμός πορτοκάλι και νερό.
Διάλογοι αρχηγών

ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, το ζήτημα ετέθη ανοικτά από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (προς τον Πρωθυπουργό):«Η κατάσταση είναι έκτακτη και δεν μπορεί μία κυβέρνηση να σηκώσει το βάρος.

Χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση…».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι οικουμενική συνεννόηση…».

ΣΑΜΑΡΑΣ (απευθυνόμενος στον Γ. Καρατζαφέρη): «Γιώργο, έχει φρέσκια, νωπή εντολή. Πώς θα το κάνει αυτό; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…».

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Ναι, αλλά έχουμε και φρέσκες εξελίξεις…».

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΣΑΜΑΡΑΣ: «Να δούμε το θέμα της μείωσης των βουλευτών σε 200. Αφού το Σύνταγμα μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα, ας το κάνουμε τώρα…».

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Το να κόψουμε 100 βουλευτές είναι σαν να απολύουμε 200 δημοσίους υπαλλήλους, δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα, δεν εξοικονομούμε τίποτα…».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Δεν είναι θέμα αριθμού των βουλευτών, είναι θέμα εκλογικού νόμου και πρέπει να το δούμε μαζί.

Γιατί αν και οι 200 βουλευτές εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο, με πελατειακή λογική και ρουσφέτια, θα έχουμε μία από τα ίδια. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των βουλευτών, όχι ο αριθμός τους».

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Δεν είναι θέμα κόστους, δεν το λέω γι΄ αυτό. Είναι θέμα πολιτικού συμβολισμού και πολιτικής αριθμητικής. Πρέπει να δείξουμε ότι και εμείς οι πολιτικοί κάνουμε θυσίες…».

Espressonews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *