«Ο προϋπολογισμός αποσκοπεί στην χαλάρωση των μέτρων λιτότητας»

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο από το 2008, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2015 (κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης στην κατανάλωση, στον τουρισμό και τις εξαγωγές) μετά από συρρίκνωση κατά 3,9% το 2013.

Ωστόσο είναι δεδομένο πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτή η έγκριση -και γενικά η Τρόικα- δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς στο εσωτερικό θάλλει μια έντονη πολιτική διαμάχη η οποία τον οδήγησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Ο στόχος του είναι διπλός: να κρατήσει τους δανειστές με το μέρος του και να αποκρούσει τις φήμες για πρόωρες εκλογές που ζητάει επιμόνως ο ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι πιθανό η Τρόικα να υπαναχωρήσει σε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και να χαλαρώσουν το σχοινί στον Σαμαρά. Ειδικά στις αλλαγές στην αγορά και στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα» σημειώνει ο Mujtaba Rahman διευθυντής του Eurasia Group, με έδρα το Λονδίνο. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας «Είναι ευκολότερο για τους δανειστές να συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει πλέον προς το χώρο του κέντρου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *