Καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις οι επικεφαλείς της ΤΡΟΙΚΑΣ

Εμπόδια για την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ


Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας, ώστε να συνεχιστεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα του Μνημονίου και να έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου…
Αν όλα πάνε καλά, θα ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη των 8,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιεύονται σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων.


Παράλληλα, θα συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο. Αν τον Αύγουστο διαπιστωθεί, από το ΔΝΤ, ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013- 2014, θα αναγκαστεί, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου “κουρέματος” του δημοσίου χρέους, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η Γερμανία.

Τα ανοιχτά θέματα

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συγκληθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι, στις 7.30 το βράδυ αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην “κορυφή” των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι η διαδικασία της “κινητικότητας” δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο, ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του “ξαφνικού θανάτου” μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το επόμενο βήμα θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000- 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Προβληματισμός για την τρύπα του ΕΟΠΥΥ

Ψηλά στην “ατζέντα” της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η “τρύπα” στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014.

Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά.

Στα φορολογικά, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 (κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες) και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.

Τέλος, η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της τρόικας, είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως “ανοικτό” το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *